Vali Çiçek vatandaşın yardım talebine anında dönüş yaptı
Göreve başladığı günden beri vatandaşın talepleriyle yakından ilgilenen Vali Gökmen Çiçek, bir vatandaşın sosyal medya hesabından yaptığı yardım çağrısında anında dönüş yaptı. Bir vatandaş sosyal medya hesabında yardım talebinde, şu ifadelere yer verdi; Yarın Oğlumun Çözder Muayenesi İçin Niğde ye gitmek Zorundayım. Yaklaşık 2 Aydır Kayseri'de Randevu Alamıyoruz . Her Aradığımızda Başka Bir Tarih Vererek Tekrar Arayın Diyorlar . Arıyoruz 10 Dakika İçinde 15 Günlük Randevu Listesi Doluyor. Seans Üçretleri 250, 300, 400 Lira.
Bu Sisteme Birinin Dur Demesi Gerekmiyor mu ? İnsanlığımızı Kaybettik . Herkes İşinin Görülmesine Bakıyor . Tanıdık Eş Dost Olmadan Ülkemizde Yaşamak Oldukça Zorlaştı.
Sizden Rica Ediyorum . Çözder Kurumlaru Artırılsın. @gokmen_cicek_Oraya Gelen İnsanların Halı Ortada . Çocukları Sıkıntısız Olanlar Zaten Oraya Gitmiyor . Lütfen Yardın Edin . Bu İşi Çözebilecek Kayseri'de Tek Yetkilisiniz. Sayın Valim.”
Vali Gökmen Çiçek, yardım çağrısı yapan vatandaşın sosyal medyadaki paylaşımı üzerine, “İlgileniyorum” ifadesine yer verdi.
ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL GEREKSİNİM RAPORU (ÇÖZGER) NEDİR?
Çocuklar için özel gereksinim raporunun kısaltması ÇÖZGER olarak geçmektedir ve yeni yönetmeliğe göre “Sağlık Kurulu Raporları”nın yerine gelmiştir. Artık “Sağlık Kurulu Raporu” değil “ÇÖZGER” verilecektir.
20 Şubat 2019 tarihli 30692 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan Yönetmelik ile Engelli Sağlık Kurulu Rapor süreçleri ve raporun içeriği değişmiştir. Bunun yanı sıra çocukların değerlendirmelerine ve rapor sürecine yeni bir yaklaşım getirmiştir. Bunlara özet olarak göz atmak gerekirse:
Çözger ile gelen değişikliklerin en önemlilerinden biri çocuk ve erişkinler için verilecek raporların ayrılmış olmasıdır. Yani 18 yaşından küçük çocuklar bu yönetmelik kapsamındadır.
ÇÖZGER Yönetmeliği’nin amacı, çocukluk döneminin gelişim süreci nedeni ile erişkin dönemden farklılık göstermesinden dolayı özel gereksinimleri (engelleri) olan çocukların gereksinimlerini erişkinlerden farklı şekilde belgelenerek sağlık, eğitim, rehabilitasyon, diğer sosyal ve ekonomik haklara, hizmetlere erişimlerinin sağlanmasıdır. Ayrıca erişkinler esas alınarak hazırlanmış olan mevcut engelli sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelikte çocuk yaş grubuna dair özel düzenlemelerin bulunmaması; bebeklik ve erken çocukluk (0-3) döneminde gelişimsel sorunları olan çocuklarda ağır engelliğin tanımında yaşanmakta olan güçlükler; değerlendirme farklılıkları; seyri iyi bilinen ve ağır engellilik yaratabilen hastalıkların veya sendromların tanısını almış çocukların değerlendirmesinin yapılabilmesi için ÇÖZGER standart değerlendirme süreçlerine ihtiyaç duyulmaktadır. ÇÖZGER Yönetmeliği Özel Gereksinimleri Alanları Kılavuzu (Ek 2) ÇÖZGER için yapılacak olan değerlendirmenin temel yöntem, ilke ve kıstaslarını açıklamaktadır.
Çözger’ de yer alan özel gereksinim; çocuğun toplumsal yaşama eşit katılabilmesi için bedensel ya da gelişimsel işlev kısıtlılığı olmayan bireylerden farklı sağlık, eğitim, rehabilitasyon, cihaz, ortez, protez, çevresel düzenlemeler ve diğer sosyal ve ekonomik haklara ve hizmetlere gereksiniminin olmasını ifade etmektedir. ”Özel Gereksinimi Var.”, “Hafif Düzeyde Özel Gereksinimi Var. “Orta Düzeyde Özel Gereksinimi Var.”, “İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Var.”, “Çok İleri Düzeyde özel Gereksinimi Var.”, “Belirgin Özel Gereksinimi Var.” ya da “Özel Koşul Gereksinimi Var.” olan çocuk yasal düzenlemelerde “engelli” olarak nitelendirilen bireydir. Mevzuata uyum arandığında Ek-3'te yer alan derecelendirmeden yararlanılır.
Toplumsal yaşama katılım kısıtlılığı ise bireyin toplumsal yaşamda nitelikli ve tam olarak yer alamaması, yaşama kabul ve dahil edilmesinde güçlükler yaşaması, mevcut olan işlev kaybının çevresel etmenlerden etkilenmesi sonucunda, çocuğun etkinlik ve yaşama katılımının yaşıtlarından daha az nitelik ya da nicelikte olmasını ifade etmektedir.