YÖRESEL ÜRÜNLER GÜNLERİ KAPILARINI AÇTI
Sun Fuarcılık tarafından geleneksel hale getirilen Yöresel Ürünler Günleri Kayseri Dünya Ticaret Merkezi’nde kapılarını açtı. İl günde Yöresel Ürünler Günleri’ne büyük ilgi gösteren vatandaşlar, fiyatların çok uygun olduğuna dikkat çekti.
Kayseri’de Sun Fuarcılık ile geleneksel hal gelen, üretici ile tüketicinin buluştuğu, uygun fiyatla yöresel tatların satışa sunulduğu Yöresel Ürünler Günleri kapılarını açtı. 26 Eylül tarihine kadar açık kalacak olan Yöresel Ürünler Günleri’nde bütün bölgelerden birçok şehrin yöresel tatları, el emekleri burada satışa sunuldu. Sabah saatlerinde açılan ve hizmet vermeye başlayan Yöresel Ürünler Günlerine sabah saatlerinde başlayarak akşam saatlerinde daha yoğunluğun arttığı gözlendi.
Sun Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Mehmet Saçmacı, geleneksel hale gelen Yöresel Ürünler Günlerini Kayserililerin beğendiğini ve yakından takip ettiklerini söyledi. Yeni firmalarla birlikte fuara katılan şirketler düzeyinde ilginin de arttığını belirten Saçmacı, daha ilk günde ilk saatlerde vatandaşların yoğunluk oluşturduğuna işaret ederek, Yöresel Ürünler Günlerinin üreticinin de tüketicinin de memnun olarak ayrıldığı tek merkez olduğunu ifade etti.
VAN HALILARI YÖRESEL ÜRÜNLER DE
Yöresel Ürünler Günlerini yakından takip ettiklerini belirten Van El Sanatları Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ertaş, buraya katılma kararı aldıklarını belirterek, Van’a özel ipek, ipek yün karışımı, yün halı çeşitleri ile yün kilimleri satışa sunduklarını ifade etti. İpek halının yanı sıra ipek-yün karışımı halılara son zamanlarda büyük ilgi olduğunu aktaran Ertaş, Yöresel Ürünler Günlerine hemen hemen ellerinde bulunan bütün halı ve kilim çeşitlerini getirerek sergilediklerini ifade etti.
Organizasyonun çok iyi yapıldığını belirterek Sun Fuarcılığa teşekkür eden Ertaş, “Bu tür etkinliklere katılarak ürünlerimizi daha iyi tanıtma imkanı buluyoruz. İki yıldır var olan pandemi nedeniyle biraz sıkıntı yaşadık. Şimdi birçok yasakların kalkması ve bu tür organizasyonların devam ettirilmesi bizler için iyi oldu” dedi.
Makine halılarına göre el dokuma halılarının insan sağlığı için öneminin arttığına işaret eden Ertaş, “Makine halıları polyester. Bir nevi mıknatıs görevi gören halı tüyleri, daha çok kir, toz ve benzeri pislikleri içine çekiyor. Elektrikli süpürgelerle bunu temizlemekte zor oluyor. Bu nedenle insanlarda astım olmak üzere özellikle çocuklarda görülen alerji hastalıkları oluşuyor. Ancak atalarımızın bizlere mirası olan ipek halı, yün halı, gerek iplerinin hazırlanmasında gerekse sık dokumanın sağladığı katkı ile bu tür toz yada kirleri içinde barındırmıyor. Temizliği kolay oluyor. O nedenle daha çok yabancılar olmak üzere sağlığını düşünenler, halı desenlerini seven insanlarımız el dokumaları alıyor” dedi.
Kendi üretimleri olan ipek halıların emek istediğini belirten Ertaş, “1.5 metrekare ipek halı 1.5 yılda ancak dokunuyor. 13 metrekare elimizde ipek ve yün karışımı iplerden dokunan halımız var. 1 santimetresinde 60 ilmek var. Bu halıyı bile 1.5 yılda 4 kişi ancak dokuyor. Halının sıklığı ilmek sayısana göre belirleniyor. İlmek sayısı, ipek ve yün iplik ayrımına göre halıların metrekaresi 500 liradan 7 bin liraya kadar değişiyor” ifadelerini kullandı.
MARKETLERE GÖRE FİYATLARIMIZ 15-20 TL AŞAĞI
Yöresel Ürünler Günlerinde geniş bir stant açan Trabzon Vakfı Kebir İskenderoğlu Süt Ürünleri Sahibi Muhammed Desendilli, uzun zamandır bu organizasyonla birlikte Kayseri’de ürünlerini tanıtma ve satışını yapma imkanı bulduğunu belirtti. Organizasyon için Sun Fuarcılığa teşekkür eden Desendilli, “Bizim ürünlerimiz kaletile ve güvenilir. Bunu gören Kayserili insanlarımız her geldiğimizde bizim ürünlerimizi tercih ediyor. Şuan fiyatlar noktasında birçok ürünümüz marketlerdeki satış fiyatlarına göre en az 15-20 lira aşağıdır. En basit örnek olarak, Trabzon Kolat Mıhlama peyniri marketlerde 1 kilogramı 98 TL. Biz de ise 60 TL’dir. Diğer ürünlerimizde yine aynı şekilde.
İnsanlarımıza yapacağımız tek uyarı süt ve süt ürünlerinde aldıkları ürünleri mutlaka etiketi var mı baksınlar. Çünkü etiketi olmayan süt ürünlerinin hepsinde nişasta vardır” dedi.
PANCARLI KARALAHANALI ZEYTİN
Bursa Gemlik Zeyti’nin Kayseri Bayisi olan Hakan Yetiş, tüketiciyle kendilerini buluşturan organizasyonu sağlayan Sun Fuarcılığa teşekkür etti. Yetiş, Bursa’dan üretilen zeytin çeşitlerini satışa sunduklarını belirterek, son zamanlarda özellikle çocuklarında tercih ettiği karalahanalı ve kırmızı pancarlı zeytinlerin daha çok satıldığını ifade etti. Yetiş, fiyatların marketlere göre düşük olduğunu belirterek, “Aynı ürünü markette bende aynı yerden alıyoruz. Ancak onların satış fiyatı ile benim satış fiyatımın arasında en az 15 lira oynuyor. Daha uyguna satıyoruz. Aslında burada bizler fahiş fiyatında önüne geçiyoruz. İnsanlarımız aynı ürünlerdeki fahiş fiyatı görüyorlar. Bizleri tercih ediyorlar” dedi.
DOĞU TÜRKİSTAN TANDIR EKMEĞİ
Yöresel Ürünler Günlerine gelenlerin alana ilk girdiği anda kendilerini farklı yörelere ait lezzetler karşılıyor. Buların arasında dikkat çeken ise hemen orada pişirilen Doğu Türkistan tandır ekmeği oluyor. Süt, yoğurt, yağ, un, tuz karışımı ile hamuru hazırladıklarını belirten Abdullah Muhamed’in büyük bir titizle tandırda pişirdiği ekmek çıkar çıkmaz hemen satılıyor. Vatandaşlar, ekmeğin tadının güzel olduğunu dile getiriyorlar.