Akaryakıtta Temmuz Zammının Enflasyona Etkisi Hesaplandı; hesapta tuhaflık var
3 Temmuz 2025’te yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) artışının ardından akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışın enflasyona etkisi netleşti. Yapılan hesaplamalara göre, zamlı ÖTV’nin temmuz ayı tüketici enflasyonuna etkisi 0,14 puan olarak belirlendi. Ortala

3 Temmuz 2025’te yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) artışının ardından akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışın enflasyona etkisi netleşti. Yapılan hesaplamalara göre, zamlı ÖTV’nin temmuz ayı tüketici enflasyonuna etkisi 0,14 puan olarak belirlendi. Ortalama pompa fiyatlarına ise yüzde 4,2 oranında yansıdı.
Anadolu Ajansı'nın, Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı uzmanlarından derlediği bilgilere göre, söz konusu ÖTV artışı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine bağlı olarak gerçekleşti. Kanun gereği, Ocak ve Temmuz aylarında TÜİK tarafından açıklanan son 6 aylık Yİ-ÜFE oranı kadar artış yapılması öngörülüyor.
Yİ-ÜFE Artışıyla Vergi Güncellendi
2025 yılının ilk 6 ayında Yİ-ÜFE’de %15,71’lik bir artış gerçekleşti. Bu artış doğrultusunda 3 Temmuz itibarıyla ÖTV tutarları güncellendi. Bu güncellemenin ardından pompa fiyatlarında ortalama %4,2’lik bir yükseliş yaşandı.
Temmuz Enflasyonuna Sınırlı Etki
Yapılan analizlerde, akaryakıt zammının temmuz ayı enflasyonuna doğrudan etkisinin 0,14 puan ile sınırlı kalacağı tahmin ediliyor. Bu sınırlı etki, akaryakıtın enflasyon sepetindeki ağırlığıyla ve zammın oranıyla doğrudan ilişkilendiriliyor.
Gözler Dezenflasyon Sürecinde
Uzmanlar, akaryakıt fiyatlarının belirleyicisinin küresel petrol fiyatları olmaya devam ettiğini belirtirken, genel piyasa beklentisi dezenflasyon sürecinin temmuz ayında da süreceği yönünde. Ancak vergi artışları gibi kalemlerin, bu süreci yavaşlatma potansiyeli taşıdığı da ifade ediliyor.
Kısacası, temmuz ayında yapılan ÖTV artışı, akaryakıt fiyatlarında belirgin bir artışa neden olurken, enflasyon üzerindeki etkisinin ise görece sınırlı kalması bekleniyor.