10 Maddede Yazın Akciğer Sağlığını Korumanın Yolları…
tekden site sağı sünnet
Haber
03 Temmuz 2024 - Çarşamba 17:11 Bu haber 2426 kez okundu
 
10 Maddede Yazın Akciğer Sağlığını Korumanın Yolları…
Son yıllarda akciğer kanserinde meydana gelen artışla birlikte akciğer sağlığı oldukça büyük önem kazandı. Peki kavurucu yaz sıcaklarında akciğerimizi nasıl ve nelerden korumamız gerektiğini biliyor muydunuz? Konu ile ilgili Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Özkan Demirhan çok önemli bilgiler paylaştı. İşte yaz aylarında akciğer sağlığını hızla korumanın yolları…
SAĞLIK Haberi
10 Maddede Yazın Akciğer Sağlığını Korumanın Yolları…

Kavurucu yaz sıcaklarında akciğer sağlığını korumanın yollarını 10 maddede açıklayan Prof. Dr. Özkan Demirhan şu bilgileri verdi

Aşırı sıcak havalarda öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya çalışın!

Temiz hava hem beden sağlığımız hem de akciğer sağlığımız için çok önemli bir kaynak. Yazın özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde, dışarı çıkmadan önce hava kalitesini kontrol etmekte fayda var. Mümkünse sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde dışarı çıkmak hava kalitesi açısından daha avantajlı olacaktır.

Tütün ürünleri ve pasif içicilikten uzak durun!

Tütün ve tütün ürünlerinin akciğer sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri bilimsel çalışmalarla da kanıtladı. Buna son dönemde moda olan elektronik sigaralar da eklendi. Ayrıca pasif içicilik de en az aktif içicilik kadar zararlı etkilere sahip. Bundan dolayı akciğer sağlığını korunmak için başlıca kriterlerden biri sigara içmeyi bırakmak veya tütün dumanına maruz kalmaktan kaçınmaktır.

Vücudun susuz kalmasını engelleyin!

Vücudumuzun yüzde 70’i sudan oluşmaktadır ve su en önemli yaşam kaynağımızdır. Yaz aylarında akciğer sağlığınızı korumak ve genel sağlığınızı desteklemek için yeterli miktarda su tüketmek önemlidir. Genel bir kural olarak, günde en az 8 bardak (yaklaşık 2 litre) su içmek önerilir. Ancak, yazın sıcak hava ve artan fiziksel aktiviteler nedeniyle bu miktar kişiden kişiye değişebilir. Bunun için vücut ağırlığınıza göre su ihtiyacınız değişebilir. Genel bir kural olarak, kilogram başına 30 - 35 ml su tüketimi önerilebilir. Örneğin, 70 kg ağırlığındaki bir kişi için bu yaklaşık 2.1 - 2.45 litre su anlamına gelir. Egzersiz yapıyorsanız veya fiziksel olarak aktifseniz, terleme yoluyla kaybettiğiniz sıvıları telafi etmek için daha fazla su içmeniz gerekecektir. Aktiviteler sırasında ve sonrasında su tüketimini arttırmak gerekir. Öte yandan sıcak ve nemli havalarda vücut daha fazla su kaybeder. Bu durumlarda su tüketimini artırmak önemlidir. Su içeriği yüksek meyve ve sebzeler tüketmek, günlük su ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olabilir. Karpuz, salatalık ve portakal gibi yiyecekler su ihtiyacınızı destekler. Ayrıca yeterli su tüketimi, mukusun ince kalmasına yardımcı olur, solunum yollarınızı nemli tutar ve genel olarak akciğer sağlığınızı destekler. Vücudunuzun susuz kaldığını gösteren başlıca belirtiler arasında koyu renkli idrar, baş ağrısı, yorgunluk ve baş dönmesi yer alır. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, su tüketiminizi artırmanız gerektiğini unutmayın.

Düzenli egzersiz yapın!

Düzenli egzersiz yapmak, akciğer kapasitenizi artırır ve solunum kaslarınızı güçlendirir. Özellikle temiz havada yürüyüş veya yüzme gibi açık hava aktivitelerini tercih edebilirsiniz.

Alerjenlerden ve polenlerden korunun!

Polenler, toz ve diğer alerjenlerden korunmak için gerekli önlemleri alın. Mümkünse evde hava temizleyici kullanın.

Polenler, alerjik reaksiyonlara neden olabilen maddeler içerir ve bazı akciğer kanseri hastaları için ek solunum sorunlarına yol açabilir. Polenlere maruz kalma, özellikle bahar ve yaz aylarında artabilir ve bu dönemde alerji semptomları kötüleşebilir. Akciğer kanseri olan hastalarda, polenlerin neden olduğu ek solunum sıkıntıları yaşam kalitesini daha da düşürebilir. Polenler, alerjik reaksiyonlara ve astım ataklarına neden olabilir. Bu durum, akciğer kanseri olan hastalarda solunum sıkıntılarını artırabilir. Polenler, solunum yollarında iltihaplanmaya neden olabilir. Bu, kanserli dokular üzerinde ek stres yaratabilir. Polenlerin tetiklediği alerjik reaksiyonlar bağışıklık sistemini etkileyebilir ve kanser tedavisinin etkinliğini azaltabilir.

Polenlere karşı alınabilecek tedbirler…

Polen yoğunluğunun yüksek olduğu dönemlerde (genellikle sabah erken saatler ve akşamüstü) mümkünse kapalı alanlarda kalmak. Evde ve araçta HEPA filtreli hava temizleyicileri kullanmak, iç mekanlardaki polen miktarını azaltabilir. Dışarı çıkmak gerektiğinde polen maskeleri kullanmak, polenlere maruz kalmayı azaltabilir. Dışarıdan geldikten sonra kıyafetleri değiştirmek ve duş almak, vücuda ve saçlara yapışmış polenleri temizleyebilir. Doktorun önerisiyle antihistaminikler veya diğer alerji ilaçları kullanmak. Polen miktarının yüksek olduğu dönemlerde pencereleri ve kapıları kapalı tutarak polenlerin içeri girmesini engellemek.

Sağlıklı Beslenin

Akciğer sağlığınızı korumak ve desteklemek için sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı edinmek önemlidir.  İşte akciğer sağlığını destekleyen bazı beslenme önerileri:

Antioksidan Açısından Zengin Gıdalar:  Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önler. Özellikle C vitamini ve E vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler tüketin. C Vitamini Kaynakları: Turunçgiller, çilek, kivi, kırmızı ve yeşil biber, brokoli. E Vitamini Kaynakları: Fındık, tohumlar, ıspanak, avokado.

Omega-3 Yağ Asitleri: Anti-enflamatuar özelliklere sahip olan omega - 3 yağ asitleri, akciğerlerdeki iltihaplanmayı azaltabilir. Kaynakları: Yağlı balıklar (somon, sardalya, uskumru), ceviz, keten tohumu, chia tohumu.

Flavonoidler: Antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahip bu bileşikler, akciğer sağlığını destekleyebilir. Kaynaklar: Elma, soğan, çay, narenciye meyveleri, kırmızı şarap.

Beta-Karoten: Vücutta A vitaminine dönüşen bu bileşik, akciğerlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Kaynaklar: Havuç, tatlı patates, kabak, ıspanak, lahana.

Sarımsak ve Soğan: Doğal anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde akciğer sağlığını destekleyebilirler.

Yeşil Çay: Antioksidanlar ve anti-enflamatuar bileşikler açısından zengin olan yeşil çay, akciğer sağlığını koruyabilir.

Lifli Gıdalar: Lif açısından zengin beslenme, genel sağlık ve dolayısıyla akciğer sağlığı için önemlidir. Kaynaklar: Tam tahıllar, baklagiller, meyve ve sebzeler.

Düşük İşlenmiş Gıdalar: İşlenmiş gıdalar, yüksek miktarda tuz, şeker ve trans yağlar içerebilir. Bu tür gıdalardan kaçınarak doğal ve taze gıdalar tüketmeye özen gösterin.

Dengeli ve Çeşitli Beslenme: Farklı besin gruplarından çeşitli gıdalar tüketerek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri alabilirsiniz.

Klimalarınızın filtrelerini kontrol ettirin!

Klimalarınızın filtrelerini düzenli olarak temizleyin ve mümkünse havalandırma sistemlerinin bakımını yaptırın. Klima kullanırken odanın nem oranını da dengelemeye çalışın.

Toz ve kimyasallardan korunun!

Evde temizlik yaparken kimyasal temizleyicilerden kaçının ve doğal ürünler kullanmaya özen gösterin. Tozlu ortamlarda çalışıyorsanız, maske takmayı ihmal etmeyin.

Aşırı Sıcaklardan Kaçının!

Çok sıcak ve nemli havalarda dışarıda fazla vakit geçirmekten kaçının. Bu tür hava koşulları solunum sorunlarını artırabilir.

Doktor Kontrollerini İhmal Etmeyin!

Özellikle solunum yolu ile ilgili bir rahatsızlığınız varsa, düzenli doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: 10, Maddede, Yazın, Akciğer, Sağlığını, Korumanın, Yolları…,
Yorumlar
Haber Yazılımı