Ersan TEMİZEL - gündem Pınarbaşı da yenilenen seçim sonuçları nasıl okunmalı?
tekden site sağı sünnet
Yazı Detayı
02 Haziran 2024 - Pazar 19:30 Bu yazı 6 kez okundu
 
Pınarbaşı da yenilenen seçim sonuçları nasıl okunmalı?
Ersan TEMİZEL - gündem
erstemizel38@hotmail.com
 
 

31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Kayseri Pınarbaşı ilçesi ile birlikte toplam ülke genelinde 3 ilçe seçimlerinin yenilenmesi karara alındı. Yüksek Seçim Kurulu aldığı karar sonrasında 2 Haziran tarihi itibarıyla seçimler yenilendi.

 

31 Mart tarihine gittiğimizde neler yaşandığına bir bakmak gerekir. 31 Mart 2024 Pazar günü Kayseri genelinde sorunsuz bir seçim yaşanmış. Pınarbaşı ilçesi dahil il genelinde seçimler tamamlanmış ve saat 17.00 itibarıyla sayıma geçilmişti.

 

Yapılan sayımlarda Pınarbaşı ilçesinde sürpriz bir sonuç çıkmıştı. Aslında Kayseri genelinde sürpriz bir sonuçla karşılaşmıştık. Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde AK Parti daha doğrusu Cumhur İttifakı büyük bir oy kaybı yaşadı.

 

Yüzde 65-70’lerde oy almaya alışan AK Parti, oy kaybı ile ilgili Cumhur İttifakı ile biraz olsun erimeyi engellemişti. Ama bu erime 31 Mart günü çok büyük oldu ve Kayseri genelinde neredeyse geçmiş seçimlerde aldığı oyların yarısına kadar düştü.

 

Pınarbaşı ilçesinde ise CHP adayı Deniz Yağan 5 bin 82 oy alarak belediye başkanı seçilmişti. Mevcut belediye başkanı MHP’li Menduh Uzunluoğlu ise 4 bin 758 oy aldı. Bu oranlar beklenmeyen bir seçim sonucu idi. Sonrasında gece saatlerinde yaşanan gelişmeler ve oyların bulunduğu seçim torbasının ağzının açık olduğu iddiası ile itirazlar oldu.

 

Yüksek Seçim Kurulu o günlerde büyük eleştiri alan kararını açıkladı ve seçimin yenilenmesi kararı verdi. Kimileride bu kararı olumlu karşılarken 2 Haziran tarihi olarak seçim günü belli oldu.

 

Bugün sabah Pınarbaşı halkı yeni başkanlarını seçmek için sandık başına gitti. Aslında 2 Haziran tarihine kadar süreçte, Pınarbaşı ilçesi birçok önümle siyasi isimleri ağırladı. Vaatler ise havada uçuştu. Ücretsiz kombiden tutun yenilenen yollar. Gibi birçok işlerde yapıldı.

 

Pınarbaşı için vaatler ve yapılan hizmetler ise, diğer ilçeler tarafından ‘Bizde de seçimler yenilenseydi’ gibi yorumlara neden oldu.

 

Bugün tamamlanan ve saat 17.00’da başlanan oy sayımlarından sonra CHP adayı Deniz Yağan seçimi kazandı. Pınarbaşı ilçesinin kesin olmayan sonuçlara göre belediye başkanı oldu.

 

Yenilenen seçim sonrasında özellikle Cumhur İttifakı daha da önemlisi AK Partinin kendisi adına dersler çıkarması gerektiği gibi bir gerçek ortaya çıktı. Çünkü Pınarbaşı’nı mesken tutan, büyükşehir belediye başkanlığı, hükümetinde AK Parti’de olduğu düşünüldüğünde bu seçimin Cumhur İttifakının kazanması gerekirdi.

 

Anlaşılan ve iddialara göre AK Partiye tepki yenilenen seçimlerde daha da arttığı yönünde. Çünkü birçok sandık neredeyse CHP adayı silme sandıkları oyları alması şaşırtıcı idi.

 

Sonuç olarak, AK Parti’nin geçmişteki seçimleri kazanma oranları ve vatandaşın kendilerine gösterdiği ilgiyi hatırlarsak, MHP adayından çok kırsalda AK Partiye tepki var. Çünkü kırsaldaki hizmetleri şuan yerel yönetim olarak koordine eden AK Partidir.

 

Sanırım bu seçimdeki oy farkı ve seçmenin tepkisi ile ilgili özellikle AK Partili yöneticilerin kendileri için bir ders çıkarması gerekir gibi.

 
Etiketler: Pınarbaşı, da, yenilenen, seçim, sonuçları, nasıl, okunmalı?,
Yorumlar
Haber Yazılımı