Ersan TEMİZEL - gündem BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’A ÖNERİMİZ
tekden site sağı sünnet
Yazı Detayı
26 Ağustos 2022 - Cuma 21:22 Bu yazı 13 kez okundu
 
BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’A ÖNERİMİZ
Ersan TEMİZEL - gündem
erstemizel38@hotmail.com
 
 

Toplum içinde, toplumun yaşadığı sıkıntıları dikkate alarak bu öneride bulunma ihtiyacı duyduk.

Tabi ki bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, sosyal belediyecilik anlamında yaşanan ağır ekonomik krizle birlikte vatandaşa destek olmak, yardımda bulunmak için bazı çalışmalar başlattı. Ana hatları ile kırtasiye, gıda, süt ve ulaşım ücreti ile ilgili yardımlar yapılacağını duyurdu.

Bu yardımların toplumda yaşanan büyük kırılmaları görünce çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Yerinde karar ancak, verilen rakamlara bakıldığında resmi 1.5 milyon, normalde 2 milyona ulaştığını düşündüğümüz şehrimiz nüfusunda çok küçük olduğunu belirtmekte yarar var.

Sosyal belediyecilik çağırısı noktasında geç kalındığını da ayrıca belirtmek gerekir. Çünkü iyice derinleşen ekonomik krizin ailelerde unutulmayacak yaralar açtığını herkesin gözlemlenmesi gerekir. Özellikle gençlerde oluşan kırılmaları ilgili yetkili herkesin görmesini isteriz.

Şimdi bu yardımların nasıl, neye göre, kime göre ve kilere yapılacağını sorgulamaya geldi. Sayın Başkan Memduh Büyükkılıç, eğer bu yardımlarla ilgili belediye kayıtlarındaki ihtiyaç sahipleri, partisinin il başkanlığı, farklı kriterlerle, muhtarlar aracılıyla ve daha önemlisi partisinin mahalle sorumluları ile belirleyecek olmasının gerçekten ihtiyaç sahibi olan insanlara, ailelere ulaşama noktasında yetersiz kalacağı kesindir. O nedenle farklı bir uygulama ile insanlara ulaşmaları şarttır.

Peki ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmak için ne yapılmalıdır. Büyükşehir Belediyesi bu konuda kumlardan yardım almalıdır. Resmi kayıtlar her zaman için iyidir. Birincisi Milli Eğitim Müdürlüğü, İşkur ile SGK’dan yardım almalıdır.

Öğretmenler aracılıyla ihtiyaç sahibi çocuklar konusunda bir bilgi alınabilir. Bu bilgi ile yetinmeyerek o çocuğun ailesi ile ilgili SGK’dan İşkur’dan bilgiler alınabilir. Tabu bu bilgileri alırken şöyle bir sorun olabilir. Kişilerin verileri ile ilgili gizlilik ilkesi, kanundaki durum sıkıntı olabilir. Ancak Büyükşehir Belediyesi, özellikle aileden sigortalı herhangi bir çalışan, herhangi bir emekli olmayan kişileri, ihtiyaç sahiplerini öncelikle olarak belirlemelidir. Hatta bu yardımı vermek yerine belediyenin kurumlarından birinde işe almak suretiyle dökme su ile değirmen döndürmek yerine balık tutmayı öğretmelidir. Ki, şunu biliyoruz belediyede bir şekilde iş imkanı bulanların, ya aile fertlerinden birinin işinin olması, belediyenin başka bir şirketinde çalışıyor olması ve hatta iş beğenmeyerek farklı iş kısacısı kolay ve yorucu olmayan iş talep edenler var.

O nedenle Büyükşehir Belediyesi, önceliklerini aileden herhangi bir ferdinin sosyal güvencesi yoksa, işi yoksa, iş imkanı bulamadıysa o ailelere imkan sağlamalıdır.

Ayrıca, 45-50 yaş üstü insanlarımız var. Bunlar çocuklarının eğitimi konusunda zorlanıyor. O kişilerin evlerinde üniversite öğrencisi, lise öğrencisi ve ortaokul öğrencisi oluyor. Bu kişiler yaşlarından dolayı da iş bulama biliyorlar. Onlara da öncelik tanınmalıdır. Yani burada sivil toplum kuruluşlarından da yardım alınabilir. Eğer başkan kendi siyasi partisinden de bu yardımlarla ilgili ihtiyaç sahibi belirlemede yardım alacaksa diğer siyasi partileri de amacın gerçekten ihtiyaç sahibi ailelere yardımın ulaşması ise dahil etmelidir.

Sonuç olarak yapılacak yardımda kişi sayısı az. İhtiyaç sahibi çok. Son üç yılda ciddi anlamda sorun yaşayan insanlar var. Öncelik çalışan herhangi bir kişinin olmadığı ailelere öncelik verilmelidir. Aile reisleri bu anlamda en çok sıkıntı yaşayan insanlardır. Onlara bu ekonomik krizin en ağır şekilde hissedildiği dönemde sahip çıkmaları gerekir. Bu iş kolay olmayacaktır. Eksikler yada yanlışlar olacaktır. Ama önemli olan çoğunlukta ihtiyaç sahibi ailelere ulaşılmasıdır. Bunu sağlamak önemlidir. Geç de alınan bir karar olmasına karşın Başkan Memduh Büyükkılıç’a teşekkür ediyoruz. Öte yandan Talas ve Kocasinan Belediyesinin bu konulardaki hassasiyet ve yardımlarını biliyoruz. Melikgazi Belediyesi’nin ise var olan yardımları dışında hiçbir adım atmadığını ama böylesi bir dönemde yardım miktar ve sayısını ciddi anlamda artırması gerektiğini biliyordur. Umarız.

Bizimkisi sadece acizane bir öneridir…

 
Etiketler: BAŞKAN, BÜYÜKKILIÇ’A, ÖNERİMİZ,
Yorumlar
Haber Yazılımı