AHBİB Başkanı Veysel Memiş: Ağustos Ayı İhracatımız 156,6 Milyon Dolar
tekden site sağı sünnet
Haber
24 Eylül 2024 - Salı 19:55 Bu haber 74 kez okundu
 
AHBİB Başkanı Veysel Memiş: Ağustos Ayı İhracatımız 156,6 Milyon Dolar
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, ağustos ayında 156,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.
EKONOMİ Haberi
AHBİB Başkanı Veysel Memiş: Ağustos Ayı İhracatımız 156,6 Milyon Dolar

 Yılın 8’inci ayında bölge ihracatında en yüksek değerlere Irak, Mısır ve Sudan pazarlarında ulaştıklarını belirten AHBİB Başkanı Veysel Memiş, Filistin, Kamerun, Endonezya, Güney Kore, Cibuti, Togo, İrlanda, Dominik Cumhuriyeti ve Nepal pazarlarında anlamlı ihracat artışları sağladıklarını kaydetti.

“WorldFood İstanbul’da 114 AHBİB üyesi yenilikçi ürünlerini tanıttı, yeni ticaret bağlantıları kurdu”
3-6 Eylül tarihleri arasında TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu ve bünyesinde bulunan tüm İhracatçı Birlikleri’nin destekçisi olduğu Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı- WorldFood İstanbul’da AHBİB olarak 114 üye ile katılım sağladıklarını belirten Başkan Veysel Memiş, 161 ülkeden gıda profesyonellerini buluşturan dev organizasyona destek vermekten büyük mutluluk ve memnuniyet duyduklarını söyledi.

“Rekabete eşit seviyede başlamak için taleplerimizi gerekli mercilere iletiyoruz”
Başkan Veysel Memiş, “Sektördeki son yenilikleri ve gıda trendlerini sergileme ve keşfetme imkânı sağlayan Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı (WorldFood İstanbul) 161 ülkeden 1.117 katılımcıyı bir araya getirdi. AHBİB üyesi 114 firmamız, yenilikçi ürünlerini tanıtma ve yeni ticaret bağlantıları kurma fırsatları yakaladı. Bu fuarda katıldığım Başkanlık Oturumu: İhracatın Kalbindeki Gıda Sektörü ve 2025 Yol Haritası başlıklı panelde uluslararası arenada rekabette eşit yarışma konusunu değerlendirdim. Çünkü, ihracat yaptığımız ülkelerin bize uyguladığı vergiler nedeniyle maça 1-0 geride başlıyoruz. Birçok ülke kendi arasında serbest ticaret anlaşması ya da Gümrük Birliği anlaşmaları çerçevesinde çalıştığı için bu sorunu yaşıyoruz. Rekabete eşit seviyede başlamak için taleplerimizi gerekli mercilere iletiyoruz ve bu konuda önümüzdeki süreçte olumlu gelişme olmasını ümit ediyoruz.” dedi.

“Ağustos ayında en yüksek değerleri Irak, Mısır ve Sudan pazarlarında elde ettik”
AHBİB’in ağustos ayı ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, şunları söyledi: “Ağustos ayında 188 bin 575 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. Bu dönemde en çok ihraç ettiğimiz ürün grupları listesinde bakliyat, pastacılık ürünleri, şeker ve şeker mamulleri ilk üç sırayı oluşturdu. Bakliyatta 55,5 milyon dolar, pastacılık ürünlerinde 30,2 milyon dolar, şeker ve şeker mamullerinde 19,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde 142 ülke ve bölgeye dış satım yapan Birliğimiz, en yüksek değerleri Irak, Mısır ve Sudan pazarlarında elde etti. Irak’a 30,3 milyon dolar, Mısır’a 11,4 milyon dolar ve Sudan’a 10 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu ülkeleri Suriye, İtalya ve Almanya izledi. İhracat hacminde en güçlü artışları Filistin, Kamerun, Endonezya, Güney Kore, Cibuti, Togo, İrlanda, Dominik Cumhuriyeti ve Nepal pazarlarında yakaladık. Bu ülkelerde 11 katı aşan oranlarda artış sağladık.”

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: AHBİB, Başkanı, Veysel, Memiş:, Ağustos, Ayı, İhracatımız, 156,6, Milyon, Dolar,
Yorumlar
Haber Yazılımı