AK Parti’de üç isim değişiyor biri…
tekden site sağı sünnet
Haber
25 Kasım 2023 - Cumartesi 11:58 Bu haber 496 kez okundu
 
AK Parti’de üç isim değişiyor biri…
Ersan TEMİZEL’in kaleminden… Mahalli idare seçimlerine 4 ay gibi bir zaman dilimi var. Bu süreç çabuk gelip geçecektir. Her ne kadar daha uzun bir zaman var denilse de…
SİYASET Haberi
AK Parti’de üç isim değişiyor biri…

Siyasi partiler yerel seçimler için kolları şimdiden sıvadı. Parti içinde hareketlilik var ama yerel seçimle ilgili eskiden yaşanan halkın ve adaylarında içinde olduğu heyecan, hareketlilik yok. Daha doğrusu eskiden yaşanan bu heyecan şimdilerde öldü diyebiliriz.

Bunun sebeplerini sıralamak mümkün. Belki insanların büyük bir çoğunluğunun ekonomik anlamda sıkıntılar yaşıyor olması. Halk tarafına bakan yönü. Siyasi partilere bakan yönü ise; sadece tarafını belli etme adına aday adaylığı için başvuru yapan birkaç kişi dışında kimse aday adayı olmuyor, kimse mevcut isimler altında kendisine sıra bile gelmeyeceğini düşünüyor.

Peki belediye meclis üyeliği için başvuru nasıl. Eh işte biraz hareketlilik var ama orada da listeler isimler belli olduğu için yine tarafını belli etme partisinde şirin gözükmenin ötesinde başvuru yapan yok. Muhtarlıkta ise rekabet şimdiden başladı adeta adaylıkta yarış var. Hatta seçim propagandasına başlayan muhtarlar siyasilere, belediye başkanlarına taş çıkartıyor.  

Siyasi partiler hadi belediye başkanlıkları için isimlerde taviz vermiyorsunuz da en azından belediye meclis üyeliklerinde farklı insanlara, meslek sahiplerine, vatandaşa yer verin deseniz; o da yok. Oysa şuan her biri ilçe konumunda olan Melikgazi ile Kocasinan ilçelerinde nüfusları 50 binin, 100 binin üzerinde olan mahalleler var.

Bu mahalleleri temsil edecek bir isim. Bir insan. Bu mahallede ikamet eden, işi gücü bu mahallede olan birini aday gösterin derseniz; O da mümkün değil, çünkü onların listeleri, meslekleri ile belirlenen meclis üyeleri adayları belli.

Halkta bu durumdan memnun. Beni bilen, benimle aynı mahallede aynı sorunları yaşayan, aynı havayı teneffüs eden birisi belediye meclisinde olsun gibi bir derdi tasası yok.

Şuan için halk arasında şu başkan olsun, bu olmasın, şu isim gelsin bu isim aday olursa şöyle olur diye bir kaygı yada düşünecek vakti yok. Çokta umurumda değil gibi. Biraz siyasete yakın, fanatik parti taraftarı varsa hemen başkan adayları ile ilgili yorumlar peş peşe geliyor. Fanatiklerinde ilginç yani mevcut başkanların dışında herhangi bir isim telaffuz etmemesi dikkatlerden kaçmıyor.

Yerel seçimler öncesinde AK Parti ile MHP’de aday adaylığı konusunda hareketlilik yaşanmaya başladı. Aday adayları çıktı. Başvurularını yaptı. Tabi ki; gözler kentte büyükşehir ile birlikte 13 belediye başkanlığını elinde bulunduran AK Parti’de.

AK Partinin nasıl adım atacağı merak ediliyor ama sanki parti içinde üst düzey yönetimde bulunan Kayserililerin şehre gelip belediye başkanları ile bir araya gelmesi, toplantı yapması bir müdahale yada bir liste belirleme telaşında olunduğunu gösteriyor.

AK Parti cephesine yine baktığımızda şuan parti kriteri olan 3 döneme kimse takılmıyor. Çünkü belediye başkanlarının mevcut belediye başkanlığı yaptığı yerle ilgili 3 dönem kuralı uygulanacak gibi. Oysa belediye başkanlığında 3 dönem kuralında bu detay olmasa Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç aday olmaması gerekiyor. Bu sürece baktığımızda 3 dönemle ilgili o detayı o kriteri AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş belediye başkanları ile yapılan toplantıda hatırlattı. Ama nasıl uygulanır bu kısım belirsiz.

Şuan için kulis bilgilerinde yer alan detaylar şu; Cumhur ittifakında ortak aday söz konusu olmazsa, AK Parti ve MHP kendi adaylmarını çıkartırsa AK Parti ittifak ortağı partinin belediye başkanlarının görev yaptığı 3 ilçe için aday gösterecek. Bu ilçeler içinde aday adaylığı başvurusu yapılmış olması ayrı bir detay.

Yine kulis bilgisinde kesin olarak değişim yaşanacak iki belediye başkanı görünüyor. Biri mevcut başkanlık görevi yaptığı yerden değil başka belediye için başkan aday gösterilecek. Yeni bir isimde o belediye başkanlığı için aday olacak. Bu isim bile belirlenmiş durumda. Peki boşta kalacak belediye başkanı ise ne olacak. Onunla ilgili de önceki dönem Milletvekili olan İsmail Tamer’de olduğu gibi parti içinde bir göreve getirilmesi hesabı var.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ile ilgili durum ise, Başkan Yalçın’ın Talas’ta seviliyor olması ve vatandaşın bizzat kendisine destek vermesi AK Parti cephesinde Talas’ı riske atmama adına devam noktasında. Şimdiye kadar önemli görevlerde bulunan Yalçın ile ilgili son anda farklı bir adaylık kararı çıkması da söz konusu olabilir.

Yapılan anketler ise bu kulis bilgileri ile ilgili süreçte farklı adımların atılması beklentisini artıyor. AK Parti bu seçimde tek başına seçimlere girecek olsa bile 16+1 başarısıyla çıkmayı hedefliyor. Hatta parti içindeki adaylardan öte, adayların belirlenmesinden daha çok 16+1 konuşuluyor ve üzerinde duruluyor.

Bu seçimde yeni ve ilk dönem belediye başkanlığı yapan isimlerin dışında diğer belediye başkanları ile ilgili de genel seçimlerde milletvekili adaylarında yapılan yenilenmenin yaşanacağını bekleyenlerde var. Ancak bu düşünceye sahip oran küçük. Genel itibarıyla aynı isimlerle birkaç değişimli AK Parti’nin 16+1 hedefiyle seçim startını vereceği en büyük beklenti durumunda.

Öte yandan Elitaş’ın ise belediye başkanları ile ilgili olarak yaptığı toplantı ise merak konusu oldu. Toplantıda Elitaş’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç için ayrı bir paragraf açması ve övgüyle bahsetmesi farklı yorumları beraberinde getirdi. Elitaş’ın Büyükkılıç’a sahip çıktığı ve adaylığını desteklediği, parti içinde de bu yönde desteği olacağı yorumları yapılıyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: AK, Parti’de, üç, isim, değişiyor, biri…,
Yorumlar
Haber Yazılımı