Ağustos ayında 22,1 milyar dolarlık ülke ihracatına yüzde 7,4 oranında destek verdiklerini kaydeden AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, bölge ihracatının son 8 aylık periyotta yüzde 16 artışla 11,29 milyar dolara ulaştığını, yıllıklandırılmış dış satım performansının ise yüzde 13 artışla 17,65 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.
“Eylül ve kasım aylarında dünya pazarlarına çıkarma yapacağız”
AKİB’in ana hedefinin üye firmaların pazarlarında daha etkili olmalarını sağlamak, ihracat yapmayan ya da ihracat potansiyelini yeterince değerlendiremeyen KOBİ’leri kazanmak olduğunu anımsatan Başkan Fatih Doğan, kurum olarak ihracat performansını daha yukarılara taşımak adına eylül ve kasım aylarında çok önemli organizasyonlara imza atacaklarını dile getirdi. Başkan Fatih Doğan, “AKİB olarak Türkiye millî katılımını üstlendiğimiz 2’nci Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nı 26-28 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştireceğiz. Bu fuarda tarım makineleri, gıda, temizlik malzemeleri, hijyenik ürünler, kişisel bakım ürünleri, tekstil, hazır giyim, kozmetik, mutfak malzemeleri, elektrikli ev aletleri, kimyevi maddeler, demir-demir dışı metaller, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri başta olmak üzere tüm sektörlerimizin ürün ve hizmetlerini sergileme imkânı bulacağız. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörüne yönelik, İtalya’nın Salerno şehrine 25-28 Eylül tarihlerinde bir ticaret heyeti organizasyonu düzenleyeceğiz. 11-15 Kasım tarihleri arasında Japonya’nın başkenti Tokyo’ya Genel Ticaret Heyeti’ni gerçekleştireceğiz. 18-22 Kasım tarihleri arasında ise mobilya yan sanayi ürünleri, kereste-palet, orman tali ürünleri, ahşap mamulleri sektörlerine yönelik Rusya Sektörel Ticaret Heyeti etkinliğimiz olacak. Birlikte İhracat Projemiz kapsamında gıda ürünleri sektörüne yönelik Almanya Sektörel Ticaret Heyeti etkinliğimizi ise 26-29 Kasım tarihleri arasında gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.
En çok ihracat kimya, demir-çelik, hububat ve bakliyat sektörlerinden
Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde 27 bini aşkın üyesiyle büyük bir aile olan AKİB’in ağustos ayındaki ihracatında en yüksek değerlere kimya, demir-çelik ile hububat ve bakliyat sektörlerinde ulaştığını ifade eden Başkan Fatih Doğan, şunları söyledi: “Yılın 8’inci ayında en çok ihracatı 453,5 milyon dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Bu birliğimizi, 379,2 milyon dolar değer ile Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ikinci sıradan, 156,7 milyon dolar değer Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sıradan takip etti. Yine ağustos ayında Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 100,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 98,4 milyon dolar, Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 89,1 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 39,2 milyon dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 33,3 milyon dolar ihracat değeri elde etti.”
“İhracat hacminde en güçlü artışları Slovenya, Mısır, İtalya ve Ukrayna’da yakaladık”
AKİB’in ağustos ayı ihracat performansını ülkelere göre değerlendiren Başkan Fatih Doğan, “Söz konusu dönemde en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler listesinde ilk üç sırada Irak, Hollanda ve Romanya yer aldı. Irak’a 127,9 milyon dolar, Hollanda’ya 99,1 milyon dolar, Romanya’ya 96,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu ülkeleri İtalya, Mısır, ABD, Almanya ve Rusya takip etti. Ağustos ayında ihracat hacminde en güçlü artışı yüzde 1.419 artış ve 24,4 milyon dolar değer ile Slovenya pazarında yakaladık. Mısır, İtalya ve Ukrayna bu dönemde anlamlı ihracat artışları sağladığımız ülkeler oldu.” dedi.
|