Apartman gibi yeraltı şehri! 8 katlı binayı andırıyor
tekden site sağı sünnet
Haber
31 Aralık 2023 - Pazar 08:35 Bu haber 598 kez okundu
 
Apartman gibi yeraltı şehri! 8 katlı binayı andırıyor
Kayseri'de keşfedilen 8 katlı bir binayı andıran yeraltı şehrinde inceleme ve kazılar yapılması gerekiyor. Turizme kazandıralabilecek bir değer olarak nitelendiriliyor.
TURİZM Haberi
Apartman gibi yeraltı şehri! 8 katlı binayı andırıyor

Kayseri’de amatör olarak dağcılık ve doğa yürüyüşü yapan iki arkadaşın Erciyes Kırlangıç Vadisi’nde keşfettikleri Yer altı Şehri, şimdiye kadar kentte bulunan ve turizme açılan yer altı şehirlerinden çok farklı olduğu ortaya çıktı. Bir apartman gibi planlanan yer altı şehrinin 8 katlı bir binayı andırıyor olması dikkat çekti.

 

 

Kayseri de sürekli doğa yürüyüşleri ve keşifler yapan Muhammed Ali Arıcan ve İlkan Aslan Kayseri turizmine değer katabileceği düşünülen bir yer altı şehri keşfettiler. İki arkadaş, Hisarcık bölgesinde bulunan Kırlangıç vadisini keşif etmek için yaptıkları doğa yürüyüşünde belirledikleri yer altı şehrinin Kayseri turizmi açısından farklı bir boyut kazandırma ve yerli yabancı turistlerin burayı görmek için mutlaka geleceklerini dile getiriyorlar.

 

 

Amatör olarak dağcılık yapan Muhammed Ali Arıcan, yer altı şehrini nasıl keşfettiklerini ise şöyle anlattı;
 

“Her zaman olduğu gibi arkadaşımla birlikte şehir merkezinden otobüse bindik. Yarım saatlik yolculuğun ardından Kırlangıç vadisinin başlangıç noktasına geldiğimizde otobüsten indik. Hazırlıkları yaptık ve yürüyüşe başladık. Yürüyüş için belli patikalar var fakat bazı patikalar da ip geçişleri gerekiyor. Yeterli ekipmanının yoksa uygun yerden geçmek için suyun çok yakınından geçmek zorunda kalınabilir. Bu yüzden kanyon, yürüyüş ve ip geçişleri düşünüldüğünde bölgeye bu şartlara uygun ekipman ile gitmek daha uygun. İlk defa geldiğimiz için sürekli fotoğraf video çekiyor hem de vadinin o büyülü atmosferinde etkileniyorduk. Büyük kayaların önüne geldiğimizde bekliyor ve izlemeye başlıyorduk. Hayvanlara ve insan yüzlerine benzeyen birçok kaya var.

 

 

DAĞCILAR TIRMANIŞ YAPIYOR

Bu bölgede dağcılar tırmanışlar da gerçekleştiriyor. Kayalara bakarken birçok tırmanış rotası olduğunu görüyoruz. Yaklaşık üç saatlik yürüyüşten sonra arkadaşım İlkan ile bir kaya gördük. Fakat çok farklı sağdan sola sıra halinde inen kayanın üzerinde delikler ilgimizi çekiyor ve bu bölgeye tırmandık.

 

 

Bölge çok dik olduğu için delikli kayalara Z çizerek çıkabildik. Tam ortasına geldiğimizde küçük bir giriş olduğunu gördük. Kafa lambalarını taktık ve içeri girdik. İçeri girer girmez karşılaştığımız o manzara gerçekten büyüleyiciydi. Her yer karanlık kayadaki o deliklerden içeri giren ışığın aydınlattığı mağaranın önce doğal oluşum olduğunu zannettik. Fakat burası insan yapımı çok etkileyici bir yer. Sanki bina sistemi gibi 8 kat olarak yapılmış ve kayaya açılan merdiven detayları harika.

 

 

DÖNE DÖNE AŞAĞI İNİLİYOR

Bir minareden aşağı iner gibi döne döne aşağı iniyorsunuz. Ve mutfak alanları holler ahırlar mevcut. Aşağı inerken açılan bu pencere deliklerinden gözlem, ışık ve hava akışı sağlanmış. Burasının bir yeraltı şehri olarak kullanıldığı çok belli. Gerekli temizlikler ve bakım çalışması yapıldığında Nevşehir’de ki yeraltı şehirleri gibi ilgi çekeceğini düşünüyorum.”

 

 

8 KATLI BİNA GİBİ

İlkhan, biraz daha iyi incelediklerinde yer altı şehrinin 8 katlı olduğunu ve bir bina gibi tasarlandığını ona göre odalar yapıldığını anlatıyor. Burasının şimdiye kadar olan yer altı şehirlerine göre biraz daha farklı olduğunu ve turizme kazandırılması için burada çalışmaların ve kazıların yapılmasının yararlı olabileceğine işaret ederek şehir yöneticilerinin değerlendirme yapmasını istiyorlar.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Apartman, gibi, yeraltı, şehri!, 8, katlı, binayı, andırıyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı