BAHAR GELDİ POLEN ALERJİSİSİNE DİKKAT
tekden site sağı sünnet
Haber
28 Mart 2023 - Salı 22:07 Bu haber 3141 kez okundu
 
BAHAR GELDİ POLEN ALERJİSİSİNE DİKKAT
Baharın gelmesiyle alerji hastalarının sıkıntılı günleri başlıyor. Bu konuda alınabilecek önlemleri Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demirel açıkladı.
SAĞLIK Haberi
BAHAR GELDİ POLEN ALERJİSİSİNE DİKKAT

Bahar mevsiminin gelmesi aynı zamanda polen mevsiminin de gelmesi demek olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Mustafa Demirel, “Bitki polenleri normalde insanlar için zararlı olmayan taneciklerdir. Ancak bazı kişilerde polenler nezle veya astım şikâyetlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Polenler alerjik kişilerde ani gelişen tekrarlayıcı hapşırıklar, burun akıntısı veya burun tıkanması, burun ve damakta kaşıntı, gözlerde yanma ve kaşıntı, geniz akıntısı gibi belirtiler gösterir. Ancak bazı kişilerde cilt döküntüleri kaşıntı, bazı kişilerde astım şeklinde de görülebilir” dedi.

Melikgazi Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mustafa Demirel , “Polenler, saman nezlesi (alerjik nezle) ve astım belirtilerini tetikleyebilirler. Alerjik nezlesi olan bazı hastalar, mikrobik bir solunum yolu enfeksiyonu geçirdiklerini düşünebilirler. 1-2 haftayı geçen şikâyetleri olan hastalar, mutlaka bir hekime başvurmalıdır. Nefes darlığı, hava açlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma hissi gibi belirtilerle seyreden astım, bahar aylarında polenlerin yayılmasıyla kötüleşebilir. Polen alerjisi olan astımlı hastaların alerjik oldukları polenlerin yayıldığı haftalar/aylar boyunca şikâyetleri artabilir. Bu dönemde hastanın ilaç tedavisinin yeniden düzenlenmesi gerekebilir.

Bahar alerjisine karşı alabileceğiniz önlemlerden bazıları; Astımlı kişilerin yüzde 75'inde allerjik rinit birlikte bulunur. Alerjik bünyeli olan kişiler korunmak için: “Polenlerin yoğun olduğu sabahın erken saatlerinde dışarıya çıkmamaları. Evin havalandırılmasını öğleden sonra yapması. Dış ortamdan kapalı ortama girince göz, yüzlerin su ile yıkanması. Ev içinde hayvan beslenmemesi. Ev tozu akarları mantarlarına kesin önlem alınması. Sigara dumanından uzak durulması. İnfeksiyonlardan korunmak. Alejik yapacak ilaçlardan uzak durulması. Boyalı katkı madde ve alerjenik yapıdaki gıdaların yenmemesine dikkat edilmelidir. Alerjik rinit ve astım için bu önlemlerin yanında kişinin yapısına uygun ilaç tedavisi verilerek mevcut hastalığı tüm belirtilerini ortadan kaldırmak mümkündür” diye konuştu.

Kaynak: Editör:
Etiketler: BAHAR, GELDİ, POLEN, ALERJİSİSİNE, DİKKAT,
Yorumlar
Haber Yazılımı