“Bisikletli ulaşımı teşvik için KDV yüzde 1’e indirilmeli”
tekden site sağı sünnet
Haber
04 Haziran 2024 - Salı 08:17 Bu haber 859 kez okundu
 
“Bisikletli ulaşımı teşvik için KDV yüzde 1’e indirilmeli”
Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, bisiklet kullanımını teşvik etmek için ulaşım hakkı gerekçesiyle bisiklette KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini söyledi.
EKONOMİ Haberi
“Bisikletli ulaşımı teşvik için KDV yüzde 1’e indirilmeli”

Bisikletliler, bisiklet kullanımını teşvik etmek ve bisikletin kolay erişilebilir olması için KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini istiyor. Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, bisikletli ulaşımın teşvik edilmesi için ulaşım hakkı kapsamında bisiklette KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini söyledi.

 

“Bisiklet fiyatları ortalama 10 bin lira”

Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü’nde bisikletlilerin yaşadığı sıkıntıları ve talepleri Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a anlattı. Suyabatmaz bisiklet fiyatlarına işaret ederek, “Bisikletlerin ortalama fiyatları 10 bin lira civarında. Vatandaşlar bisiklete erişiyor, taksitle alabiliyor. Tabii ülkemizin gelir düzeyine göre daha farklı şeyler yapılabilir ve yapılmalı” ifadelerini kullandı.

 

“Petrolden, sağlık giderlerinden, spor yatırımlarından tasarruf ediyor”

Gelişmiş ülkeler üzerinden örnek veren Suyabatmaz, “Gelişmiş ülkelerde bisikleti teşvik etmek için en önemli kampanya KDV yüzde 1’e düşürülmesi. Bisiklet teşvik ediliyor. Devlet bisikletli ulaşımın daha ekonomik olmasını sağlıyor. Ayrıca devlet petrolden, sağlık giderlerinden, spor yatırımlarından tasarruf ediyor. İnsanlar daha sağlıklı, çevreci ve verimli olabiliyor. Ulaşımda trafik rahatlıyor, akış hızlanıyor ve verimlilik artıyor. Bazı ülkelerde devlet şirketlerle anlaşma yapıyor. Personel bisikletle işe gidip gelecek olursa onların ulaşım için aldıkları bisikleti vergiden düşebiliyor” dedi.

 

“Türkiye’de teşvik yok, yollar yetersiz”

Türkiye’nin bisiklet kullanımına dair bir teşvik olmadığına dikkati çeken Suyabatmaz, bisiklet yollarının ise yetersiz olduğunu söyledi. Belediyelerin yasal zorunluluğunu yerine getirmediğine işaret eden Suyabatmaz, “Yasa, cadde ve sokakların düzenlenmesinde, yeni kent planlamasında bisiklet yolları zorunludur diyor. Ancak bunu birçok caddede göremiyoruz. Sosyal donatılarla, toplu ulaşımla entegre değil. Bir yere ulaşamıyorsunuz. Sahillere, parkların içine bisiklet yolları yapmayı tercih ediyorlar ya da yolun kenarına sadece boyanarak yapılan bisiklet yollarına da arabalar park ediyor. Bu da tabii ‘var ama yok yollar’ oluyor. Bisiklet yolları çok yetersiz. Yüzde 90’ı standartlara hiç uygun değil.”

 

“Bisiklette KDV’yi yüzde 1’e indirin”

Suyabatmaz, bisikleti teşvik etmek için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “KDV’yi gıdada yüzde 1’e indirdiğiniz gibi ulaşım hakkı gerekçesiyle bisiklette de KDV’yi yüzde 1’e kolayca indirebilirsiniz. Herkes mutlu mesut spor yaparak, sağlıklı olarak işine, okuluna, bakkala, berbere, camiye, pazara gidip gelme şansı bulur. Bunun farkında olup devletin tedbir alması, teşvik etmesi önemli. Bu konuda yetkililer sivil toplumu muhatap alıp dinlerse çok kısa zamanda büyük yol kat edilebilir. Büyük beklentilerimiz yok. Küçük dokunuşlarla taleplerimiz hayata geçirilebilir. Yerel yöneticiler ve kamu kurumlarının yetkililere bunun farkında olursa çok kısa zamanda ülkemize bisikletli yaşamı getirebiliriz. Dünya hedeflerine adım adım ilerliyor. Bizim bir hedefimiz olmadığı için yerimizde saymaya, zehirlenmeye, karbon salmaya, para harcamaya ve sağlığımızı yitirmeye devam ediyoruz.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: “Bisikletli, ulaşımı, teşvik, için, KDV, yüzde, 1’e, indirilmeli”,
Yorumlar
Haber Yazılımı