Çin uzaya iki uydu birden gönderdi
tekden site sağı sünnet
Haber
27 Aralık 2023 - Çarşamba 20:30 Bu haber 205 kez okundu
 
Çin uzaya iki uydu birden gönderdi
Çin Uydu Navigasyon Ofisi'ne göre Çin, Salı sabahı Beidou Navigasyon Uydu Sistemi için iki uyduyu yörüngeye fırlattı.
DÜNYA Haberi
Çin uzaya iki uydu birden gönderdi

Uydular, Sichuan eyaletindeki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden saat 11:26'da havalanan Uzun Yürüyüş 3B roketiyle taşındı ve orta Dünya yörüngesine yerleştirildi. Ofis, bir basın bülteninde, bunların orta Dünya yörüngelerinde çalışan üçüncü nesil Beidou uydularının 13'üncü grubu olduğunu ve Beidou küresel sisteminin tamamlanmasından bu yana böyle bir yörüngeye yerleştirilen ilk uydular olduğunu söyledi. İki uzay aracının, bir süre yörüngede teknik doğrulamadan sonra çevrimiçi olacağı belirtildi.

 

Orta Dünya yörüngesindeki öncülleriyle karşılaştırıldığında, yeni geminin mesajlaşma kapasitesi, zamanlama doğruluğu ve ekipman otomasyonu açısından daha iyi yeteneklere sahip olduğu belirtilen açıklamada, hizmetlerinin Beidou sisteminin güvenilirliğini ve işlevlerini geliştireceği belirtildi.

 

Onlarca yıldır Çin Uzay Teknolojisi Akademisi'nde çalışan, uzay araştırma teknolojisi uzmanı Pang Zhihao, geliştirilmiş yeteneklere sahip yeni uyduların eklenmesinin Beidou için uzun bir ömür ve daha yüksek istikrar vaat ettiğini söyledi.

 

"Beidou gibi uzaya dayalı böylesine geniş bir ağın düzenli olarak teknolojik ve teknik iyileştirmelere ve eski donanımların değiştirilmesine ihtiyacı var. Eskilerinin yerine yeni uydular göndermek veya yedek olarak çalışmak çok gerekli ve Beidou'nun iyi durumda kalmasını sağlayacak." açıkladı.

 

Pang'a göre Çin, Beidou'nun navigasyon, konumlandırma ve zamanlama hizmetlerinin kapsamını ve doğruluğunu geliştirmeye devam edecek.

 

Beidou, Çin'in en büyük sivil uydu sistemidir ve ABD'nin GPS'i, Rusya'nın GLONASS'ı ve Avrupa Birliği'nin Galileo'suyla birlikte dört küresel navigasyon ağından biridir.

 

2000 yılından bu yana, ilk dört deneysel uydu da dahil olmak üzere toplam 62 Beidou uydusu, Xichang'dan 46 Uzun Mart 3 serisi roketle havaya kaldırıldı.

 

Temmuz 2020'de sistem tam ölçekli küresel hizmetler sağlamaya başladı.

 

En son çifti de dahil olmak üzere aktif hizmette yaklaşık 50 Beidou uydusu var.

 

Başka bir gelişmede, Devlete ait China Aerospace Science and Technology Corp.'a göre Çin, Salı sabahı Guangdong eyaletindeki Yangjiang kıyısı açıklarında Uzun 11 Mart taşıyıcı roketini fırlatarak uzaya üç deneysel uydu gönderdi.

 

Şirket, bir basın bülteninde, roketin Shiyan 24C serisi uyduları önceden belirlenmiş yörüngelerine taşımak için fırlatma servis gemisinden sabah 6:39'da patladığını söyledi.

 

Bu, Çin roketlerinin denizden fırlatılan sekizincisi ve Güney Çin Denizi'nden yapılan ikinci roketti.

 

Haber bülteninde, Şangay Uzay Uçuş Teknolojisi Akademisi tarafından geliştirilen Shiyan 24C uydularının uzay teknolojisi testlerini yürütmekle görevlendirildiği belirtildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Çin, uzaya, iki, uydu, birden, gönderdi,
Yorumlar
Haber Yazılımı