Elektronik Sigara Tütünden Farksız
tekden site sağı sünnet
Haber
01 Haziran 2024 - Cumartesi 08:25 Bu haber 886 kez okundu
 
Elektronik Sigara Tütünden Farksız
Tütün ve tütün ürünleri kanser başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa zemin hazırlıyor. Her yıl 8 milyon insanının tütün ve tütün ürünlerinden etkilediğini belirten Uzm. Dr. Nuran Gökbulut, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününde “zararı azaltılmış ürün” olarak piyasaya sunulan elektronik sigaralara da dikkat çekti: Tütünden farksız.
SAĞLIK Haberi
Elektronik Sigara Tütünden Farksız

Tütün ve tütün ürünleri, akciğer kanseri başta olmak üzere astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi birçok solunum yolu hastalıklarına neden oluyor. Bazı hastalıklar ise sigara içenlerde sigara içmeyenlere göre daha fazla görülüyor. Her yıl dünyada en az 8 milyondan fazla insan tütün ve tütün ürünlerinden etkilenirken tütün şirketleri de elektronik sigarayı ‘zararı azaltılmış ürün’ olarak piyasaya sunuyor. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününde sigaranın zararlarına dikkat çeken Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Göğüs Hastalıklarından Uzm. Dr. Nuran Gökbulut, elektronik sigaranın da tütünde farkı olmadığını söyledi.

 

Her sigara dumanı risk faktörüdür

 

“Tütünde bulunan nikotin, bağımlılığın asıl nedenidir ve bağımlılık yapıcı etkisi çok yüksektir” diyen Uzm. Dr. Gökbulut, nikotin ve dumanın içinde diğer zararlı maddelerin vereceği zarar için dozun önemli olmadığını kaydederek “Her nefeste alınan sigara dumanı, kanser başta olmak üzere diğer hastalıklar için risk faktörüdür” dedi.

 

Kanser başta olmak üzere birçok hastalığın nedeni

 

Uzm. Dr. Gökbulut, tütün ve tütün ürünlerinin akciğer kanseri başta olmak üzere astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi birçok solunum yolu hastalıklarının temelini oluşturduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Bunula birlikte, kalp damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, gastrointestinal hastalıkları, beyin fonksiyon bozuklukları, unutkanlık, göz tansiyonu, üreme sistemi bozuklukları ve bazı cilt hastalıkları, sigara içenlerde içmeyenlere göre daha fazla görülmektedir.”

 

DSÖ verilerine değinen Gökbulut, dünyada tütün ürünü kullanan 1.3 milyar kişinin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığını söyleyerek “Dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanına maruz kalmakta ve her yıl 65.000 çocuk pasif olarak tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir” dedi.  Gökbulut, Türkiye’de 15 yaş üzeri nüfusta tütün ürünü kullanmayanların toplumun yaklaşık yüzde 70’ini oluşturduğunu kaydetti.

 

Anne karnında bebeği etkiliyor

 

Hamilelik döneminde tütün ürünü kullanmanın anne adayının ve bebeğin üzerine etkilerine değinen Gökbulut, “Bebekler için ömür boyu sürecek çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Pasif olarak temas bile tütün kullanmayanlar kişilerde ölümcül zararlara yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Elektronik sigara tütünden farksız

 

Gökbulut, tütün ürünleriyle mücadele sonucunda tütün endüstrisinin küçülmekte olduğuna dikkat çekerek “Şirketler pazarını yeniden genişletmek için elektronik sigarayı ‘zararı azaltılmış ürün’ olarak ‘elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri’ adı altında piyasaya sürüyorlar. Böylece tütün ürünlerinin zararlı olduğu algısının yıkılması amaçlanıyor. Elektronik sigaraların içindeki elektronik likitler, tatlandırıcı ve sıvı nikotin içerir, bunların sıvı halden duman haline gelmesi özel ısıtma mekanizmalarıyla olur. ‘Masum su buharı’ şeklinde pazarlanmasına karşın tüm tütün ürünleri gibi oldukça zararlı cihazlardır” dedi.

 

Yeşil tütün hastalığına neden oluyor

 

Tütün ürünlerinin üretimindeki artışın tarım alanlarının azalmasına bağlı olarak gıda güvenliği sorununa neden olduğunu belirten Gökbulut, tütün üretimine yer açmak ormanların da yok edildiğine dikkat çekti.

 

“Tütün tarımı, çiftçileri ve onların ailelerini ciddi sağlık risklerine maruz bırakmaktadır” diyen Gökbulut, kilişere etkisini şöyle anlattı: “Tütün üretimi aşamasında tütün yaprakları ile cilt temasına bağlı olarak yeşil tütün hastalığı olarak adlandırılan hastalık ortaya çıkmaktadır. Hastalık belirtileri kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, karın ağrısı ve nefes darlığıdır. Maruz kalınan durum arttıkça ve cilt temasıyla emilimi artıran nemli koşullarda günde 50 sigaraya eşdeğer nikotine maruz kalınabilmektedir.”

 

Gökbulut, tütün ve tütün ürünleri, üretim aşamasından itibaren her yıl dünyada en az 8 milyondan fazla insanı etkilediğini söyleyerek “Tütün kullanımıyla mücadele sadece günümüz için değil gelecekteki yeni dünya için çok önemlidir. Tütünsüz Dünya’ya EVET’ dememiz gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Elektronik, Sigara, Tütünden, Farksız,
Yorumlar
Haber Yazılımı