Fahiş fiyatta tedbirler artırılıyor; Cezası büyük olacak
tekden site sağı sünnet
Haber
22 Ocak 2024 - Pazartesi 09:00 Bu haber 1933 kez okundu
 
Fahiş fiyatta tedbirler artırılıyor; Cezası büyük olacak
Bakan Yanık'tan gıda fırsatçılarına uyarı: Fahiş fiyat çekene gereken yapılıyor
EKONOMİ Haberi
Fahiş fiyatta tedbirler artırılıyor; Cezası büyük olacak

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, gıdada fahiş fiyat uygulamalarına karşı, topyekûn bir mücadele verdiklerini söyledi. Denetimlerin sıklaştırıldığını belirterek, "Fahiş fiyat tespit edildiği anda gerekeni yapıyoruz" dedi.

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Akdeniz'in turizim ve tarım merkezi Antalya’da bir grup gazeteciyle bir araya geldi.  Bakan Yumaklı, yeni destekleme modelinden üretim planlamasına, gıdada fahiş fiyattan tohuma kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

 

Bakan Yumaklı'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

GENÇLERE VE KADINLARA ÖNCELİK

 

Bir bölgede yeteri kadar işletme var, birisi geldi ve dedi ki “Ben yeni bir işletme kuracağım.” Ona izin vermeyeceğiz. Mevcut işletmelerin kapasitelerini yükseltmeyi hedefleyeceğiz. Bütün kaynakları onlara yönlendirmiş olacağız. Özellikle gençlere ve kadınlara ekstra desteklemeler olacak, daha önce olmayan destekler. Temel destek büyükbaş hayvancılık için örneğin 1.000 lira. Onu cebine koydu. Diyelim ki genç bu üretici. O zaman çarpanı 1,5 olacak. Yani, 1,5 katını alacak. Kadınsa 0,50 daha çarpan eklenecek. Bunlar toplaya toplaya gidecek. Bir işletme, örneğin ari işletme olmak istedi. Onun çarpanı da 5 olsun diyelim, 5 bin. Her bir kriterin bir karşılığı olacak.

 

ÜRETİMDE PLANLAMA EYLÜLDE

 

Üretim planlamasıyla ilgili olarak önce yasal düzenlemeler ve ikincil mevzuatlar oluştu. Şu anda bu sistem nasıl işleyecek diye kendi teşkilatımızı eğitiyoruz. Yüzlerce çeşit ürün var. Stratejik ürünlerden başlayarak bunların planlaması yapılacak. Sistem oturdukça bu halka genişletilecek ve yeni ürünler bunların içerisine dâhil edilecek.

 

Bakanlıktan fahiş fiyat ve stokçuluğa 602 milyon lira ceza

 

İlk etapta hububat ve yağlı tohumlar olacak. Hayvansal üretimin ise tamamını içerecek. Sübvansiyonlu krediler, TKDK destekleri, bizim desteklerimiz, hep bu üretim planlamasını destekler nitelikte olacak. Türkiye’nin tamamında başlayacak. Eylülden itibaren sistem uygulanmaya başlayacak.

 

GIDA FİYATLARINDA DENETİM SIKLAŞTI

 

Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa çalışıyoruz. Maliyetin üzerine makul kâra hiç kimse bir şey söylemiyor. Önemli olan, maliyeti doğru hesaplayıp üzerine makul kâr koymak. Gelecekte olacağını varsaydığın ya da senin paşa gönlün öyle istediği için “Yüzde 20’de ben şu payını koyuyorum” deyip o fiyattan insanlara ürün sattığın andan itibaren başka bir problem oluşuyor.

 

Ya da üretici üretti, tüccar aldı, tüccar da malın fiyatı fiyatlansın diye piyasaya azar azar veriyor. Bu da bir problem. Bunları yakaladığımız anda gerekeni yapıyoruz. Bu konuda denetimlerimizi sıklaştırdık.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Fahiş, fiyatta, tedbirler, artırılıyor;, Cezası, büyük, olacak,
Yorumlar
Haber Yazılımı