Geleceğin Sağlık Anlayışı
tekden site sağı sünnet
Haber
12 Eylül 2024 - Perşembe 20:14 Bu haber 282 kez okundu
 
Geleceğin Sağlık Anlayışı
Önleyici tıp ve bütünsel sağlık yönetimi uygulamaları, sağlık alanında fark yaratıyor. LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri Genel Müdürü Elif Elkin, modern dünyanın bu iki sağlık yaklaşımını anlattı.
SAĞLIK Haberi
Geleceğin Sağlık Anlayışı

Tıp dünyasının son yıllarda üzerinde durduğu en önemli konular arasında “önleyici tıp ve bütünsel sağlık yönetimi” yer alıyor. Bu kavramların temelinde insanların daha uzun yaşaması ama bunu yaparken de yaşamının her evresinde sağlıklı bir birey olması içgörüsü yatıyor.

Peki, önleyici tıp yaklaşımı gerçekten hastalıkları oluşmadan önlemede etkili mi? Bütünsel sağlık yönetimi ile fiziksel, zihinsel ve ruhsal iyi olma hali niçin önemli?

Önleyici Tıbbın Önemi

LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri Genel Müdürü Elif Elkin, uzun ve sağlıklı yaşam için büyük önem taşıyan önleyici tıp kavramı hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Çoğumuz kendimizi iyi hissetmediğimizde veya hastalandıktan sonra tedaviye ihtiyacımız olduğunda doktora gideriz. Bu durum da tedavi için daha çok uğraş vermemize sebep olur. Özellikle ciddi hastalıklarda görülen bazı semptomlar, son evrede ortaya çıktığından dolayı tedavi için zaman kaybı da oluşabilir. Geç kalınmış bir hastalığın tedavisi hem manevi hem de maddi olarak daha yıpratıcıdır.

Önleyici tıp; hastalıkları sorun haline gelmeden önce teşhis etmenin anahtarıdır. Şu an yavaş yavaş dünyada bu bakış açısının oturtulmaya çalışıldığını görüyoruz ancak hala yeterli bilinç oluşmuş değil. 2018'de yapılan bir çalışma, Amerika Birleşik Devletleri'nde 35 yaş ve üzeri yetişkinlerin yalnızca 8'inin kendilerine önerilen önleyici tıp tedavisi aldığını ortaya koydu.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kuruluşu, COVID-19 hariç 2021'in en önemli beş yaşam kaybı nedenini şu şekilde listeledi: Kalp hastalığı (695.547), Kanser (605.213), Kazalar (224.935), İnme (162.890), Kronik alt solunum yolu hastalıkları (142.342). Görünen o ki, insanların çoğu yaşlılıktan değil, hastalıktan hayatını kaybediyor. Bu hastalıklar da önleyici tıp yaklaşımı ışığında yapılacak müdahalelerle önlenebilen hastalıklar.

Önleyici tıp, semptomlar ortaya çıkmadan önce sağlık sorunlarını taramak ve tanımlamak için tasarlanmış sağlık hizmetlerini kapsıyor. Tabii burada kişinin; yaş, cinsiyet, genetik geçmiş, yaşam tarzı, fiziksel ve sosyal çevre gibi faktörleri de büyük önem taşıyor. Tüm bu etkenlerden yola çıkarak kişiye özel bir sağlık yol haritası çıkarılıyor. Önleyici tıp yaklaşımı, daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürmeye yardımcı olurken, hastalık risk faktörlerini erken aşamada ya da oluşmadan ortadan kaldırabiliyor.”

Bütünsel Sağlık Yönetimi ile Tam İyilik Hali

Bütünsel sağlık yönetiminin ise kişinin genel sağlığını tümden ele aldığının altını çizen Elif Elkin, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1947’de sağlığı ‘sadece hasta olmamak değil fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam iyi olma hali’ olarak tanımladı. Biz de, LifeClub’ı tasarlarken bu tanımdan yola çıkarak insanlara iyilik, sağlık sunmayı amaçladık.

Bütünsel sağlık yönetimi, sağlığın fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ruhsal bileşenlerini aynı anda ele alan bir esenlik yaklaşımıdır. Bu modelde ‘sağlık’ sadece hastalıkların tedavi edilmesiyle sınırlı değildir; bireyin tüm yaşam tarzı, alışkanlıkları, duygusal dengesi ve sosyal ilişkileri de sağlığı etkileyen faktörler olarak değerlendirilir.

Bütünsel sağlık yönetimi ile bireyler, sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimseyerek yalnızca hastalıkların üstesinden gelmekle kalmaz, aynı zamanda hastalıklara yakalanma risklerini de en aza indirirler” dedi.

Tek Noktadan Sağlık Yönetimi

Acıbadem LifeClub’ın; bireyleri hem önleyici tıp yaklaşımı ve kişiye özel bütünsel sağlık yönetimi kavramlarıyla tanıştırmak, hem de üst düzey bir sağlık hizmeti almalarını sağlamak amacıyla kurulduğunu belirten Elif Elkin, verdikleri Premium hizmeti şöyle anlattı: “LifeClub, Türkiye’nin ilk ve tek bütünsel sağlık yönetim sistemi; fijital bir ekosistem. Acıbadem Sağlık Grubu’nun yüksek kalite standartları ve güvenilir uzman kadrosunun gücüyle, birey ve kurumların sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını tek bir noktadan karşılamalarını sağlıyoruz.

Gerekli önleyici tıp tetkiklerini içeren LifeClub Premium gibi farklı üyelik tiplerimiz mevcut. LifeClub Premium’da, üyelerimize kişiselleştirilmiş bir sağlık deneyimi yaşatıyoruz. LifeClub Premium üyesi olduğunuzda sizi tanıyan, sağlık geçmişinizi bilen kişisel LifeClub Hekiminiz;

daha sağlıklı bir yaşam için yıl boyu takip etmeniz gereken sağlık kontrolleri ile beslenme, hareket ve uyku düzeniniz, bağışıklık sisteminiz gibi, bütünsel sağlığınız için dikkat etmeniz gerekenlere dair, önleyici tıp yaklaşımıyla tamamen size özel bir Sağlık Planı hazırlıyor; ve yıl boyu sağlığınızı korumanız için sizi takip ediyor. 

Önleyici tıp yaklaşımı odağında bütünsel sağlık yönetimi yaparken elbette ilk adım mevcut sağlık durumunuzun analiz edilmesi. Bu doğrultuda; kapsamlı LifeClub Check-Up programına ek olarak gerçekleştirilen tüm Vücut MR analizinden özellikle bahsetmek istiyorum. Tüm vücut MR’da beyin dahil vücudunuzun tüm bölgelerine dair detaylı bir tarama yapılıyor. Tüm Vücut MR taraması, ortalama 60 dakika gibi kısa bir sürede, genellikle check-up’larda bakılmayan beyin bölgesinden başlayarak diz kapağının altına kadar kontrast madde ve radyasyon kullanmadan uygulanan bir önleyici tıp tetkiki. Böylece hastalıklar oluşmadan ya da ilk evrede müdahale etme şansımız artıyor. Tüm vücut MR analizi ile çok sayıda erken evre prostat kanserleri ve anevrizmalarla karşılaştığımızı söyleyebilirim.

Yapılan tüm tetkiklerin ardından size özel iyileştirme alanları belirlenerek, kişisel LifeClub Hekiminiz tarafından yine size özel oluşturulan sağlık planınız yıl boyu takip ediliyor. Bununla birlikte üyelerimiz, LifeClub Hekimlerine yıl boyunca sağlıklarıyla ilgili her konuda danışabiliyorlar.

Yıl boyunca bütünsel sağlık yönetiminin bir sistem ile yapılması üyelerimizin kendilerini güvende hissetmelerini ve alacakları gıda takviyesinden yaptırmaları gereken bir tahlile, gitmeleri gereken bir kontrole kadar sağlıkları ile ilgili atmaları gereken bir adımı unutma endişelerini de ortadan kaldırıyor. Kendilerinin ya da anne babalarının, sevdiklerinin sağlığını bir sisteme emanet etmiş oluyorlar. Yine kişiye özel atanan LifeClub Protokol Sorumlusu arkadaşlarımız, kendi üyelerinin randevuların alınması, sağlık planı takibi, hastane süreçlerinde destek olma, acil durumlarda yönlendirme gibi konularda bizzat üyelerimizin yanında.

Üyelerimiz hekim, diyetisyen ya da psikologları ile online ya da yüzyüze görüşebiliyorlar. Ayrıca acil durumda ambulans ya da 7/24 sağlıkları ile ilgili herhangi bir konuda danışma aramalarını uygulama üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.

Tüm bunların yanında, LifeClub uygulamasından kendi kendilerine diyet ya da kuvvetlenme, esneme, kas yapma gibi hareket programlarını oluşturup, nefes egzersizleri ve meditasyon programları ile zihin sağlıklarını da koruyor, LifeClub Blog’da yer alan sağlıklı yaşam ile ilgili referansı belli olan içerikleri okuyup, izleyip, podcastleri dinleyebiliyorlar.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Geleceğin, Sağlık, Anlayışı,
Yorumlar
Haber Yazılımı