HEM HIZLI MI, HEM ANLAYARAK MI, OKUMALIYIZ?
tekden site sağı sünnet
Haber
18 Mayıs 2022 - Çarşamba 17:36 Bu haber 4997 kez okundu
 
HEM HIZLI MI, HEM ANLAYARAK MI, OKUMALIYIZ?
Danışmanım.Org Rehber Öğretmen ve Ölçme Değerlendirme Uzmanı Tamer Öztürk, eğitim yazılarında bu hafta hızlı okuma konusunu ele aldı.
EĞİTİM Haberi
HEM HIZLI MI, HEM ANLAYARAK MI, OKUMALIYIZ?

İşte, Tamer Öztürk’ün hızlı okuma konusundaki yazısı:

“Hızlı okuma pop psikolojik bir şey mi yoksa gerçekten de böyle bir şey var mı, vaadedilenler mümkün mü?

Öncelikle kısa bir tarihsel gelişimine bakmak sanırım faydalı olacaktır. Hızlı okumanın ilk çıkışı yine bir çok teknolojik ve psikolojik kavramın çıkış yeri olan askeri alanda olmuştur (internet,sigara bırakma ilaçları, …olduğu gibi).  İlk olarak İkinci Dünya Savaşında İngilizler tarafından Alman savaş uçaklarının reaksiyon kabiliyetini daha hızlı görmek ve algılamak için kullanılmıştır.

Ohio Üniversite'sinden Dr. Renshaw'in geliştirdiği "takistoskop" aletiyle kule gözcüleri ve İngiliz subayları eğitildi ve bu alet saniyenin yüzde 25, 50 ve 100'ü hızlarda resimler ve şekiller gösterilerek gözün algılama hızı geliştirildi. Ardından 1950 li yıllarda Amerika’da bu yöntemle hızlı okuma kursları açılmaya başlandı. Ülkemizde ise hızlı okuma eğitimi ve kursları ilk 1985 yıllarda görülmeye başlandı.

Hızla ve zamanla yarıştığımız modern dünyada bilgileri hızlı ve doğru algılamak artık çok daha önemli. Bir düşünün hızlı olup ücretsiz veya ucuz olan bir şey duydunuz mu veya tam tersi?  Temel mantığı dikkat ve göz kaslarının eğitilmesi ile ilgili olan hızlı okuma artık geçirdiği 77 yıllık serüvenin ardından kabulü zorunlu bir hal aldı. Bu bilginin nimetlerinden gerek iş hayatı gerek eğitim hayatında faydalanmamak gözlerini kapayıp güneş yok akşam oldu demek gibi bir şey. Biz kabul etsek de etmesek de  bu realite var. Hızlı okuma kursu-eğitimi ile kişi okuma ve anlama hızını en az 2 katına çıkarabiliyor. Verdiğim eğitimlerde bunu defalarca gördüm, üstelik hızlanması anlamayı da azaltmıyor bilakis anlama oranı da artıyor. Şöyle bir örnekle açıklayayım, hızlı ve yavaş araba kullanan iki kişi düşünün, sizce hızlı kullanan mı yola daha çok dikkat eder yavaş kullanan mı ?? Şimdi cevabı ben vereyim: hızlı araba kullanan yola daha çok dikkat eder. Neden mi, hızlı kullanan sadece yola odaklanırken yavaş kullanan mesela saatte 20-40 km hız yapan biri sadece önündeki yola dikkat etmeyecektir. Yolda yürüyenlere, parkta oynayanlara, geçtiği binalara,…. Yani yol dışında bir sürü uyarıcıya da dikkat edecektir yani dikkati dağılacaktır. Hızlı okuma da tıpkı bu örnekteki gibi, hız arttıkça dikkat artmaktadır.

Gerek LGS gerekse YKS için Hızlı Okuma neredeyse bir zorunluluk haline geldi. Sınav sistemi gereği öğrencilerin hem dikkati hem bilgisi hem hızı ölçülmektedir. Sınavda Ölçülen bilgi için dershaneye okula gidiyoruz peki yine sınavda ölçülen hız ve dikkatimiz için kursa gidiyor musunuz, eğitim alıyor musunuz?”

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: HEM, HIZLI, MI,, HEM, ANLAYARAK, MI,, OKUMALIYIZ?,
Yorumlar
Haber Yazılımı