İş Dünyasının Yeni Yüzleri: Dijital Çalışanlar
tekden site sağı sünnet
Haber
25 Eylül 2024 - Çarşamba 18:59 Bu haber 185 kez okundu
 
İş Dünyasının Yeni Yüzleri: Dijital Çalışanlar
Dijital Çalışanların Şirketler İçin 7 Faydası
TEKNOLOJİ Haberi
İş Dünyasının Yeni Yüzleri: Dijital Çalışanlar

İş dünyası, gelişen teknolojiyle birlikte hızlı bir dönüşüm yaşıyor. Dijital çalışanlar şirketlerde kendilerine yer bulmaya başladı. Peki, dijital çalışan nedir ve şirketlere katkıları nelerdir? Palamar Teknoloji Kurucusu ve CEO’su Onur Candan anlattı.

Gelişen teknoloji, iş dünyasının her alanında derin etkiler yaratırken, birçok sektörde iş yapış şekillerinde değişimlere sebep oluyor. Bu etki, organizasyonların dönüşümünde de büyük rol oynuyor. Bu dönüşümün en dikkat çekici unsurlarından biri de "dijital çalışanlar" kavramı.

Dijital Çalışan Nedir?

Palamar Teknoloji Kurucusu ve CEO’su Onur Candan, dijital çalışanlar hakkında şunları söyledi: “Günümüzde chatbotlar gibi robotik süreç otomasyonu (RPA) ve görüntü işleme teknikleri kullanılarak yaratılan, belirli görevleri veya süreçleri insan müdahalesine gerek kalmadan yürüten yazılımlar veya robotik sistemler mevcut. Bu sistemler, sürekli tekrarlanan iş süreçlerini hızlı ve büyük ölçüde hatasız bir şekilde yerine getirerek, insan çalışanların daha stratejik ve yaratıcı işlere odaklanmasını sağlıyor. Örneğin; veri girişinden müşteri hizmetlerine, faturalama işlemlerinden envanter yönetimine kadar geniş bir yelpazede farklı görevleri üstlenebilirler. Yapay zeka alanındaki son gelişmeler ile birlikte daha karmaşık görevlerin de yapay zeka tarafından yerine getirilmesinin önü açıldı.”

Amaç, İnsanın Yerini Almak Değil

Dijital çalışanların, gelecekte iş dünyasının vazgeçilmez bir parçası olacağına vurgu yapan Onur Candan, “Gelişen yapay zeka ve otomasyon teknolojileriyle birlikte, daha karmaşık görevlerin dijital çalışanlar tarafından yerine getirildiği ortamda şirketlerin rekabet avantajı elde edebilmesi için dijital dönüşümü hızla benimsemeleri ve çalışanlarını bu yeni döneme hazırlamaları kritik önem taşıyor.

Dijital çalışanlar, iş dünyasında insanların yerine  geçmek için değil, onlara yardımcı olmak için tasarlandı. Bu teknolojiler, insan çalışanların daha anlamlı ve yaratıcı işlere odaklanmasına olanak tanıyor. Ancak, bu dönüşüm iş gücü piyasasında bazı becerilerin daha az talep görmesine neden olabilir. Bu sebeple, iş dünyasında çalışanların sürekli olarak kendilerini geliştirmeleri ve yeni beceriler edinmeleri önem kazanıyor” dedi.

Dijital Çalışanların Şirketlere Katkıları Neler?

Dijital çalışanların iş dünyasına ve şirketlere büyük kazanımlar sağladığına dikkat çeken Onur Candan, sağladıkları faydaları şöyle anlattı:

1. Maliyet Azaltma

Dijital çalışanlar, şirketlerin iş gücü maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olabilir. Birçok manuel ve tekrarlayan iş, insan çalışanlar tarafından yürütülmek yerine dijital çalışanlar tarafından devralınabilir, bu da iş gücü maliyetlerinin azalmasına neden olur.

2. Verimliliği Artırma

İnsanların yapması gereken sıkıcı ve zaman alıcı görevleri otomatikleştiren dijital çalışanlar, iş süreçlerinin daha verimli hale gelmesini sağlar. Bu, aynı zamanda çalışanların daha yaratıcı ve katma değer sağlayan işlere odaklanmasına olanak tanır.

3. Hızlı Uyarlanabilirlik

Dijital çalışanlar, iş dünyasındaki değişimlere hızla uyum sağlayabilir. Yeni bir yazılım entegrasyonu, iş süreçlerindeki değişiklikler veya piyasa koşullarındaki dalgalanmalara karşı hızlı bir şekilde programlanabilir ve güncellenebilirler.

4. Stratejik Karar Alma

Dijital çalışanlar, büyük miktarda veriyi analiz ederek yöneticilere hızlı ve doğru bilgiler sunabilir. Bu, stratejik karar alma süreçlerini daha verimli ve bilinçli hale getirir.

5. Hız ve Verimlilik

Dijital çalışanlar, insanlara kıyasla çok daha hızlı işlem yapabilir. Örneğin, bir yazılım robotu bir gün içinde binlerce veri girişini gerçekleştirebilirken, bu işlem bir insan çalışan için günler sürebilir.

6. Kesintisiz Çalışma

Dijital çalışanlar 7/24 çalışabilir. İnsanlar gibi mola, uyku veya tatil ihtiyacı duymazlar, bu da iş süreçlerinin kesintisiz devam etmesini sağlar.

7. Hatasız İşleyiş

İnsan kaynaklı hatalar, özellikle monoton ve tekrarlayan işlerde yaygındır. Dijital çalışanlar ise önceden programlandıkları şekilde hatasız bir şekilde çalışır.

Dijital Çalışanınız 2 haftada Hazır

Onur Candan, kendi geliştirdikleri yerli chatbot Palmate ile şirketlerin dijital çalışan ihtiyacına çözümler sunduklarını belirtti: “Web sitenizi veya dijital belgelerinizi kullanarak yapay zeka eğitim sürecinizi hızlandırıyoruz. Geliştirdiğimiz yapay zeka platformu ile karmaşık akışları kolayca yönetebiliyor, dijital çalışanınızı istenilen platformlara entegre ederek detaylı fonksiyon ve entegrasyon testlerini gerçekleştiriyoruz. Geri bildirimlere dayalı iyileştirmelerin ardından nihai geliştirmeler tamamlandığında dijital çalışanınız canlıya geçiriliyor. Performansını iki haftada bir yapılan görüşmelerle takip etmeye devam ediyoruz.”

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: İş, Dünyasının, Yeni, Yüzleri:, Dijital, Çalışanlar,
Yorumlar
Haber Yazılımı