KAYSO Başkanı: Pazar ve Ürün Çeşitliliğimizi Artırmalıyız
tekden site sağı sünnet
Haber
26 Temmuz 2022 - Salı 14:36 Bu haber 419 kez okundu
 
KAYSO Başkanı: Pazar ve Ürün Çeşitliliğimizi Artırmalıyız
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Temmuz ayı meclis toplantısı KAYSO meclis salonunda yapıldı. Toplantıya meclis, meslek komitesi, disiplin kurulu ve yüksek istişare kurulu üyeleri katıldı.
EKONOMİ Haberi
KAYSO Başkanı: Pazar ve Ürün Çeşitliliğimizi Artırmalıyız

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırımı yaparak para politikalarında sıkılaştırma tedbirleri aldıklarını, bu sıkılaştırma politikalarının hem dünya ekonomisi hem de Türkiye ekonomisi üzerinde etkilerinin olacağını belirterek, büyümelerin aşağı doğru revize edileceği ve ekonomik küçülmelerin yaşanacağı bir döneme doğru gidildiğini söyledi.

Önümüzdeki dönemde hem yurt içi hem yurt dışı pazarlarda daralma yaşanacağını ifade eden Özkaya, özellikle Avrupa pazarlarında yaşanan daralmanın ülkemizi olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Bu olumsuzluğun etkilerini minimuma indirmek için firmalarımız satış tarafında daha esnek davranarak, alternatif pazarları dikkate alıp, pazar çeşitliliğini artırmaları yönünde çalışmalar yapmalıdır” dedi.

Finansmana erişim konusunda firmaların sıkıntı yaşadıklarına da dikkat çeken Özkaya, Türk şirketlerinin yurt dışında yakaladıkları ivmeyi kaybetmemesi için Eximbank ve Merkez Bankası reeskont hacminin artırılması ve krediye erişimin kolaylaştırılması gerektiğini belirtti. Global ekonomilerdeki resesyon kaygılarının petrol, bakır ve demir gibi emtia fiyatlarında gerilemelere sebep olduğunu ifade eden Özkaya, yılın ikinci yarısında düşen fiyatlardan dolayı daha az döviz gereksinimi olacağını maliyetlerde de kısmi düşüşler olacağını sözlerine ekledi.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında şehit düşen kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet dileyerek konuşmasına başladı.

Küresel ekonomilerde resesyon endişesinden dolayı yaşanan olumsuzlukların ülkemizde de hissedilemeye başlandığını ifade eden Büyüksimitci, “Özellikle Avrupa ve ABD pazarlarında gelen yavaşlama sinyalleri, son 1,5 yıldır ihracat öncülüğünde büyüyen Türkiye ekonomisini etkilemeye başladı. Resesyon endişelerinin getirdiği yavaşlamadan en çok etkilenenler,  elbette Avrupa’ya daha fazla bağımlı olan sektör ve firmalar olacaktır. Bizimde Kayseri olarak ihracatımızın yaklaşık yüzde 50’sini Avrupa ülkelerine yaptığımızı düşünürsek, çok daha temkinli olmamızda, alternatif pazarlara yönelmemizde fayda olacağını düşünüyorum” dedi.

Başta Çin, ABD ve AB olmak üzere küresel piyasalarda artan resesyon kaygısının sıkça dillendirilmeye başladığının altını çizen Büyüksimitci, “Küresel ortamda pandemi sürecinin devam etme ihtimali, savaşın ne zaman sona ereceği konusunun belirsizliğini koruması, yüksek küresel enflasyonun düşürülmesi için daraltıcı politikaların ekonomileri yavaşlatması ve resesyon ihtimalinin konuşuluyor olması, önümüzdeki süreçte küresel ekonomik gidişatın olumsuz seyretme olasılığını artırmaktadır” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 14'te sabit tutmasına karşın birçok merkez bankasının faiz artırımına gittiğine ve Avrupa Merkez Bankası’nın 11 yıl aradan sonra faizi 50 baz puan artırdığına dikkat çeken Büyüksimitci, şunları söyledi; “Faizlerin artması ile yabancı sermaye kendi yuvasına gitmeye başladı. Dünya ekonomilerinde yaşanan tüm bu olumsuz tablo karşısında sanayicilerimizin pazar ve ürün çeşitliliğini artırması, olası bir resesyondan etkilenmemek adına çok önemli. Sermaye ve finansmanı doğru yönetebilmek, yüksek katma değerli, rekabet az sektörlerde üretim yapmak da çözümlerden birisi olacak. Özellikle finansa erişim konusunda ciddi sorunlar yaşayan şirketlerimizin olası resesyondan etkilenmemek için finansal anlamda desteklenmesi, finansmana erişimin kolaylaştırılması, sanayinin çarklarının durmadan dönmesi açısından önem arz ediyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kayseri ziyaretlerini değerlendiren Başkan Büyüksimitci, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan OSB’lerimizde ki yatırımlar başta olmak üzere şehrimizde 54 milyar TL’lik yatırımların açılışını yaptı. Bu yatırımların hepsi ülkemiz için yapılmış yatırımlar. Ülke ekonomisine katkı veren sanayicilerimiz başta olmak üzere tüm yatırımcılarımıza teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza da şehrimize verdiği desteklerden dolayı ayrıca şükranlarımızı arz ediyorum” dedi.

Artan vaka sayılarına karşıda sanayicileri uyaran Büyüksimitci, vaka sayılarının daha da artacağı yönünde bir takım uyarılar olduğunu belirterek, üretimin etkilenmemesi adına geçen yıl  salgın döneminde alınan tedbirlerin yavaş yavaş yeniden uygulamaya alınmasında fayda olacağını söyledi. 

İSO İkinci 500’de yer alan firmaları da kutlayan Büyüksimitci, “Kayseri olarak İlk 500’de büyük bir başarı göstererek 15 olan firma sayımızı 18’e çıkarmıştık. İkinci 500’de geçen yıl 12 olan firma sayımızı bu sene 13’e çıkararak, burada da başarımızı devam ettirdik. Geçen ay açıklanan İlk 500’deki 18 firmamızla birlikte, Türkiye’nin 1000 büyük sanayi kuruluşunda 31 firmamız bulunuyor. Geçen yıl toplam firma sayımız 27 idi. Kayserili firmalarımız üretim ve ihracat yapmaya, istihdam oluşturmaya devam ederek, ülke ekonomisine katkıda bulunmayı sürdürüyorlar. Ben bu vesile ile İSO ikinci 500 listesinde yer alan firmalarımız başta olmak üzere, üretim, ihracat ve istihdam yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunan tüm firmalarımızı bir kez daha tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi

Son olarak ihracat rakamlarına değinen Başkan Büyüksimitci, “Nisan ayında 390 milyon dolarla tüm zamanların ihracat rekorunu kırmıştık. İlk 5 aylık ihracat artışımız yüzde 20 civarında. İnşallah çok büyük bir sıkıntı çıkmazsa yılsonu hedefimiz olan 4,3 milyar dolarlık hedefimizi Kayseri olarak yakalayacağımız inancındayım. Biz ithal ettiğimizin iki katını ihraç eden bir iliz. Türkiye’nin cari açığını kapatma anlamında aylık yaklaşık 150 milyon dolar pozitif katkıda bulunuyoruz. Geçtiğimiz nisan ayında Türkiye’nin kilogram birim fiyatı 1.40 dolar iken Kayseri olarak bizim kilogram birim fiyatımız 2.40 dolar olmuş. Bu bizim daha katma değerli ürün yaptığımız anlamına geliyor. Özellikle son dönemde yapılan yatırımlarla bu rakamların daha da artacağına inanıyoruz” şeklinde konuşmasını tamamladı.   

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: KAYSO, Başkanı:, Pazar, ve, Ürün, Çeşitliliğimizi, Artırmalıyız,
Yorumlar
Haber Yazılımı