Mutfak Tasarımında 6 Altın Kural
tekden site sağı sünnet
Haber
03 Eylül 2024 - Salı 10:55 Bu haber 639 kez okundu
 
Mutfak Tasarımında 6 Altın Kural
Mutfaklar, evin kalbidir. Günlük yaşamın merkezinde bulunan bu alan, sadece yemek pişirmek için değil, aynı zamanda aile ve arkadaşlarla geçirilen keyifli anların da ortağıdır.
YAŞAM Haberi
Mutfak Tasarımında 6 Altın Kural

Dolayısıyla doğru planlama ve tasarım ile hem işlevselliği hem de estetiği bir araya getirmek önemlidir. Bu nedenle mükemmel bir mutfak projesini planlamak; nihai sonucun ihtiyaçlarınızı, yaşam tarzınızı ve bütçenizi tam olarak karşıladığından emin olmak doğrultusunda birkaç önemli adım içerir.

1. Hedeflerinizi ve İhtiyaçlarınızı Tanımlayın

Tasarım sürecine başlamadan önce mutfağı nasıl kullanmak istenildiğinin belirlenmesi gereklidir. Planlanan mutfakta elde etmek istenilen yenilikler çözülmelidir. İhtiyaç duyulan; daha fazla çalışma alanı, daha fonksiyonel bir mutfak, modern dokunuşlar ya da yenilenmiş ankastre cihazlar mı? Arzu edilen stile bağlı olarak belirlenen ihtiyaçlar ile kişiselleştirilmiş tasarımın ilk adımı atılacaktır.

Gereksinimlerin listelenmesinin ardından belirlenecek bütçeyle; kapak malzemesi, ankastre cihazlar, işçilik ve öngörülemeyen masraflar gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

2. Çalışma Alanında İdeal Planlama

Bir mutfakta genel anlamda 5 nitelik vardır:

  • Depolama: mutfak eşyaları ve aletlerin bulunduğu alan,
  • Kiler: yiyecek depolama, buzdolabı alanı,
  • Lavabo: temizleme alanı,
  • Hazırlık: ideal ölçülerde üzerinde çalışmak için tezgah alanı,
  • Pişirme: ocak ve fırın alanları.

Genel tasarım standartlarında kiler, lavabo, hazırlama ve pişirme alanlarının bütünleşik çalışması için ilişkili bir şekilde planlanması önerilir. Doğrusal, L ve U biçiminde düzenlenen konfigürasyonlarla hareket akışı doğrusal olarak sağlanır. Hazırlama (depolama, lavabo) ve pişirme alanlarının bir arada çözüldüğü senaryolarda çalışma üçgeni sağlıklı bir şekilde işliyor olacaktır.

3. Depolama Çözümleriyle Alan Verimliliğini Artırın

Depolama çözümleri denilince akıllara her ne kadar küçük ölçekli mutfaklar geliyor olsa da, büyük ölçekli mutfaklarda da pratik ve işlevsel sistemlere ihtiyaç vardır. Var olan metrekareyi en verimli biçimiyle düzenlemek hem yemek hazırlık sürecini hem de dağınıklığı en aza indirecektir. Özellikle L ve U mutfaklarda yapılacak alternatif çözümlerle beklenmedik alanlar kazanılabilir. Dolap içi mekanizmalar, çekmeceler, kiler alanları ve organizasyonel aksesuarlarla mutfak oldukça konforlu bir hale gelecektir.

4. Tasarımda Görsel Bütünlüğü Yakalayın

Mutfaklar, sadece yemek pişirme alanları değil, aynı zamanda evin merkezi konumunda olan sosyal yaşam alanlarıdır. Bu nedenle, mutfak tasarımlarında estetik ve stilin önemi oldukça büyüktür. Bir mutfak, sahip olduğu estetik unsurlarla evin genel atmosferini belirleyebilir ve yaşam alanlarını daha davetkar hale getirebilir. Renk paleti, malzeme seçimi, aydınlatma ve dekorasyon unsurları, mutfakta estetik bir denge sağlamak için önemli detaylardır.

Tercih edilecek malzeme, işlev bakımından; darbelere, neme, zorlu şartlara uyum sağlaması gereken malzemeler seçilmelidir. Dayanıklılığın ve estetiğin esas alındığı seçimler tasarımı tamamıyla etkileyecektir.

5. Kalite ve Dayanıklılık

Mutfak tasarımı; onayın ardından üretimi ve montaj dahil teslimatı çok ciddi uzmanlık gerektiren bir iştir. Bu anlamda yüksek kaliteye sahip, kurumsal firmalarla çalışmaya özen göstermelisiniz. Kurumsal olmayan merdiven altı imalatı tercih eden tüketiciler, bir sorunla karşılaştıklarında muhatap bulamaz, farklı kişilerden çözüm arayışına girer ve bir süre sonra kullanılan malzemelerin dayanıksızlığı yüzünden harap olan mutfağını yenilemek zorunda kalacaklardır. Bu durumda başta sadece fiyat açısından cazip olan merdiven altı imalatlar, işin sonunda bütçe açısından da tüketiciyi zor durumda bırakmış olurlar.

Bu doğrultuda yaşanabilecek sorunları ortadan kaldıran Demsaş Mutfak & Banyo’nun çoklu ürün seçenekleri ile kaliteden ödün vermeden benzersiz çözümler üretebilir, uzman ekipleri ile mutfağınızı yenileyebilirsiniz. 100 Türk markası olarak sektöre adım atmış olduğu 1975 yılından günümüze kadar firma, insan odaklı tasarımları ile kullanıcı memnuniyetini ve verimliliği amaçlıyor. İhtiyaçlarınızı özenle analiz edip, çözümler üretiyor ve her bir projede yenilikçi ürün, hizmetleri ile sizlere destek sağlıyor. Demsaş’ın geniş ürün yelpazesini incelemek için www.demsas.com adresini ziyaret edebilir ve ayrıcalıklarla dolu dünyasına adım atabilirsiniz.

___________________

Ayrıntılı Bilgi İçin: DEZİNTİ TASARIM DANIŞMANLIK

Mimarlık ve Yapı sektöründe 20 yıllık profesyonel meslek hayatının ardından, yine Türkiye’nin bu en güçlü sektörüne katkıda bulunmak için bir araya gelmiş, sektörün dinamiklerini çok iyi tanıyan, hedef kitlenin beklentilerini birebir yaşamış kurucusu mimar olan bir oluşum. Mimarlar, tasarımcılar, yazılımcılar ve pazarlama danışmanlarından kurulu etkin ve deneyimli ekibi ve güçlü çözüm ortaklarıyla yıllarca ilgili alanlarda birçok dijital yayıncılık, doküman yönetimi, katalog, tanıtım ve pazarlama projesini var etti ve geliştirdi. Tasarım, mimarlık, yapı üçgeninde yer alan firma, kurum, kuruluşlara; danışmanlık, stratejik planlama ve pazarlama, marka bilinirliği, iletişim, araştırma/geliştirme ve organizasyon hizmetleri sunuyor. (www.dezintidanismanlik.com - dezinti@dezinti.com)

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Mutfak, Tasarımında, 6, Altın, Kural,
Yorumlar
Haber Yazılımı