Pancar üretiminde maliyet ton başı 2 bin lirayı aştı
tekden site sağı sünnet
Haber
18 Eylül 2024 - Çarşamba 07:48 Bu haber 1605 kez okundu
 
Pancar üretiminde maliyet ton başı 2 bin lirayı aştı
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, günümüzde pancar üretiminde ton başına maliyetin 2.000 TL’yi aştığına dikkat çekerek, çiftçinin para kazanacağı bir ortamın oluşturulmasının yanı sıra üretimde verimi artırarak kârlı bir üreticiliğin önünün açılmasının önemine işaret etti.
EKONOMİ Haberi
Pancar üretiminde maliyet ton başı 2 bin lirayı aştı

Kayseri Şeker’in 16-18 Eylül tarihleri arasında düzenlediği Panfest 2024 etkinliği bugün düzenlenen Şeker Pancarı Tarımında Sürdürülebilirlik paneliyle başladı.

 

Panelin ilk oturumunda gazeteci editör Sayın İrfan Donat moderatörlüğünde, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hüseyin Akay, Netafim Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Sayın Pınar Parmaksız, Erciyes Üniversitesi, Ziraat Mühendisliği Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ali Ünlükara görüş ve saptamalarını aktardı.

 

 

MODERN SULAMA SİSTEMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

 

 

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, şeker pancarının Türkiye için stratejik önemini vurgularken, 58 ilde pancar ekiciliği yapıldığını, ürünün stratejik önemi sebebiyle özellikle pancar üreticisinin, pancar yetiştiriciliğinden uzaklaşmamalarını sağlayacak politikaların devreye girmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Günümüzde pancar üretiminde ton başına maliyetin 2.000 TL’yi aştığına dikkat çeken Hüseyin Akay, çiftçinin para kazanacağı bir ortamın oluşturulmasının yanı sıra üretimde verimi artırarak kârlı bir üreticiliğin önünün açılmasının önemine işaret etti. Netafim ile pancar sulama sistemleri hakkında ortak çalışmalar yürüttüklerini belirten Hüseyin Akay, damla sulamanın verim artışında, maliyetlerin düşürülmesi ve verimi düşüren bitkisel hastalıkların en aza indirilmesinde, yağmurlamaya göre çok daha etkin olduğunu söyledi. Barajlardaki suyun ve mevcut su ağının doğru kullanılmasının önemini belirten Hüseyin Akay, çiftçilerin su tasarrufu yapmak konusunda daha duyarlı olması gerektiğine, modern sulamanın yaygınlaşmasının şart olduğuna, aksi takdirde tarımın tehlikeye gireceğine vurgu yaptı.

 

 

VAHŞİ SULAMADA TUZLAŞMA TEHLİKESİ

 

Netafim Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız da toprağı ve tüm kaynakları çok daha verimli kullanmamız gerektiğini söylerken, gıda güvenliği için tarımsal üretimde verim artışının şart olduğunu belirtti. Damla sulamanın şeker pancarı üretiminde girdi maliyetlerinde 50 oranında tasarruf, 30’lara varan verim artışı sağladığını söyleyen Pınar Parmaksız, toprağın korunmasının gerektiğini, vahşi sulamanın ise tuzlulaşma, toprak niteliğinin kaybı gibi pek çok sorun yarattığını sözlerine ekledi. Verimli su yönetiminin, devletin bütüncül politikası haline gelerek damla sulamanın daha çok desteklenmesi gerektiğine işaret eden Pınar Parmaksız, aynı zamanda su stresine karşı eyleme geçilmesi gerektiğine, ekosistemi tehdit eden kontrolsüz pestisit ve gübre kullanımının damla sulama sistemleriyle çok daha geniş çapta kontrol altına alınabileceğine işaret etti.

 

SULAMA YÖNTEMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

 

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünlükara ise, özellikle, Kayseri Şeker bünyesinde kurulan AR-GE merkezinden ziraat mühendisi adaylarının faydalanmasından duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Pancar üretiminde doğru sulamanın önemine işaret eden Ünlükara, bölgede ideal sulama koşullarında dönüm başına 13 ton verim elde edilirken, 25 az sulamayla bu miktarın 9,2 tona düştüğünü ama aynı zamanda 25 fazla sulamayla da rekoltenin yine ideal seviyenin altına inerek 12,1 tona düştüğünü belirtti. Bu sebeple diğer tarımsal ürünlerde olduğu gibi, pancarda da sulama miktar ve koşullarının kontrol altında tutulmasının önemli, bu yönde de damla sulamanın en geçerli sistem olduğunun altını çizen Ali Ünlükara, Türkiye’de halen yılda 45-50 milyar metreküp suyun kontrol altında olmadığını ve bu miktarın sadece 20’sinin kontrollü sulamaya yönlendirilmesiyle dahi pek çok anlamda su kıtlığı sorununun çözülebileceğini sözlerine ekledi.

Panfest 2024, 17 ve 18 Eylül’de kapılarını tüm pancar yetiştiricilerinin ziyaretine açacak.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Pancar, üretiminde, maliyet, ton, başı, 2, bin, lirayı, aştı,
Yorumlar
Haber Yazılımı