Sinsi Hastalık Dişlerinizi Sessizce Yok Ediyor!
tekden site sağı sünnet
Haber
22 Ekim 2024 - Salı 18:36 Bu haber 102 kez okundu
 
Sinsi Hastalık Dişlerinizi Sessizce Yok Ediyor!
Halk arasında dişeti hastalığı olarak bilinen ancak pek bilinmeyen bir alt türü olan Agresif Periodontitis, erken teşhis edilmediğinde kalıcı diş kayıplarına yol açıyor. Hastalığın sinsi ilerlemesi ve başlangıçta belirti vermemesi nedeniyle, erken teşhis edilmediği takdirde diş ve çevresindeki kemik dokusunu hızla tahrip ederek ciddi çene kemik erimesi sonuçlarına neden olabiliyor.
GÜNDEM Haberi
Sinsi Hastalık Dişlerinizi Sessizce Yok Ediyor!

Agresif Periodontitis adlı diş eti hastalığına çene kemik erime hastalığı da denmesi mümkün. Türkiye’de halkın yaklaşık yüzde 65’ini etkileyen bu dişeti hastalığı türü, özellikle genç 25-35 yaşlarında dişetinde hastalanmaya ve çene kemik tahribatına başlıyor. 

 

Belirti vermeyebiliyor veya çok geç fark ediliyor

Diş eti hastalıklarının sinsi ve çok hızlı ilerleyen bir türü olan Agresif Periodontitis, diş eti hastalığının hızlı ve yıkıcı bir formu olarak tanımlanıyor. Hastalığın erken aşamasında genellikle belirgin ağrı ya da başka şikâyetlere yol açmadığı için fark edilmesi zor oluyor. Belirti vermeyen ancak 25-35 yaşlarında çene kemiğini eritmeye başlayan Agresif Periodontitis dişeti hastalığı, detaylı muayene esnasında erken teşhis edilebilme olasılığı vardır. Bu nedenle diş dişeti ve çene kemiğinin detaylı muayeneleri, dişeti hastalığının özenli tedavisi ve ağız sağlığı eğitiminin küçük yaşlardan itibaren öğrenilmesi büyük önem taşıyor. 

 

Diş Eti Şişmesi ve Kötü Ağız Kokusu ve Kan Enfeksiyon Artışı gözlemlenebilir

Hiçbir belirti vermemekle birlikte kötü ağız kokusu ve diş eti şişmesi gibi ağız içi belirtiler verebilmektedir. Kan testinde CRP gibi enfeksiyon değerlerini de yükseltebilen ve genel vücutta yanlış teşhislerin önüne geçmek adına Agresif Periodontitis denilen dişeti hastalığının tanısı, teşhisi ve tam bir tedavisi şart.

 

Anne ve Babası Diş Kaybı Yaşayanlar Dikkat

Genetik yatkınlığı olanlarda daha sık görülen Agresif Periodontitis hastalığı, anne, baba veya 1. derece yakınlarından genetik geçen diş eti hastalığında erken teşhis ve tam bir tedavi için Diş Hekimine düzenli olarak muayene olmaları gerekiyor.

 

Uzman Diş Hekimi Prof. Dr. Birkan Özkan, Agresif Periodontitis gibi dişeti hastalıklarının tedavisi yapıldıktan sonra Dolgu, Kaplama ve İmplant gibi diğer diş tedavilerinin yapılmasını önemle tavsiye ediyor.

 

Diş Kaybı ve Çene Kemik Erimesi Durdurulabilir

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Taha Birkan Özkan: “Agresif Periodontitis, Tedavi edilmediğinde, diş kaybı ötesinde, çene kemik erimesine yol açan aynı zamanda genel sağlığı da etkileyen teşhisi gözden kaçabilen oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Sinsi gizli diş eti hastalığı olan Agresif Periodontitis, bağışıklık sistemi, kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi sistemik hastalıklarla ilişkili olduğu gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlığı da artırır.  Tedavi sürecinde kişiye özel tedavi planı uygulanmalıdır. Diş eti enfeksiyonunu kontrol altına alma, diş kaybını önleme ve çene kemiği erimesini durdurmaya yönelik olarak ilk aşamada Subgingival Küretaj İşlemiyle diş eti altındaki gizli taşların ve iltihabi dokuların alınır. 2. aşamada Kök Yüzeyi Düzleştirme İşlemiyle kök yüzeyindeki kemik eritici doku artıklarının temizlenir. 3. Aşamada ise ilerlemiş hastalıklarda Açık Cerrahi Küretaj İşlemiyle dişeti altındaki ve çene kemiğini saran iltihabi ve kemik eritici dokuların çok detaylı operasyonla çıkartılması sağlanır.

 

Diş Dişeti ve Çene Kemik Sağlığı Tüm vücudu koruyor

Prof. Dr. Özkan, genetik faktörlerin ve bağışıklık sistemi bozukluklarının da bu hastalığın gelişiminde özellikle rol oynadığını belirtiyor. Prof. Dr. Özkan, “Son yıllarda yapılan araştırmalar, diş eti hastalıkları ile vücuttaki sistemik hastalıklar arasındaki sıkı bağı ortaya koyuyor. Bu nedenle ağız diş dişeti ve çene sağlığında erken teşhisin önemini ve diş eti hastalığının kişiye özel tedavisinin genel sağlık üzerindeki etkilerinin birlikte değerlendirilmesi gerekiyor” diyerek özellikle genç ve orta yaştaki bireyleri uyarıyor. 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Sinsi, Hastalık, Dişlerinizi, Sessizce, Yok, Ediyor!,
Yorumlar
Haber Yazılımı