“Toplu Ulaşım Sektöründeki En Büyük Res Projesine Sahip Olacağız”
tekden site sağı sünnet
Haber
19 Eylül 2024 - Perşembe 17:40 Bu haber 61 kez okundu
 
“Toplu Ulaşım Sektöründeki En Büyük Res Projesine Sahip Olacağız”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. ve Uluslararası Toplu Taşıma Birliği (UITP) iş birliği ile düzenlenen Toplu Taşımada Temiz Enerjili Araçlar UITP Avrasya Konferansı’na katıldı.
EKONOMİ Haberi
“Toplu Ulaşım Sektöründeki En Büyük Res Projesine Sahip Olacağız”

Sektöründe öncü olma hedefini uluslararası alana taşıyan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. bu alanda hizmetlerine devam ederken, Toplu Taşımada Temiz Enerjili Araçlar Konferansı ile uluslararası bir çalışmaya daha imza attı.

Temiz enerjili araç teknolojilerinin kent ulaşımında yaygınlaşmasının önünü açacak önemli bir konferans olan Toplu Taşımada Temiz Enerjili Araçlar UITP Avrasya Konferansı Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi, Erciyes Salonu’nda gerçekleşti.

Konferansa Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra UITP Genel Sekreteri Mohamed Mezghani, Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Kayabaşı, UITP Avrasya Başkanı Feyzullah Gündoğdu, Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Canbulut, Kayseri Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Hayrullah Şahin ile yurt içi ve yurt dışından davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Başkan Büyükkılıç, “Hepimiz için önem arz eden böyle anlamlı bir alanda çalışma yapan ekibimizi ve paydaşları kutluyorum. Umarım buradan çıkacak sonuçlar hepimiz için yararlı olur, bizler de bu doğrultuda hareket ederek, toplu taşıma ile ilgili çok önemli, yol gösterici, ufuk açıcı çalışmalar yapılmış olur” dedi.

Toplu taşımada temiz enerjili araçlar konusunun önemine ve anlamına vurgu yapan Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çağımızda bu alanda gerekli önlemler ve çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar sonrası epeyce mesafe alınıyor ama bitmiyor, neler yapılabilir konusuna kafa yoruyoruz. Kayseri Büyükşehir Belediyesi adına, iklim değişikliğiyle mücadelemizde attığımız adımları ve bu yolda öncü rol üstlenme sorumluluğumuzu paylaşmak bizim için büyük bir onur. İklim değişikliği, dünyamızı ve yaşam biçimimizi temelden tehdit eden küresel bir sorundur ve bütün dünyada olduğu gibi şehrimizde de bunun etkileri hissedilmektedir. Bizi ilgilendirmez diyemeyiz, dünyada insanlığı ilgilendiren her sorun bizim de konumuzdur. Bu açıdan, yerel yönetimlerin iklim değişikliği ile mücadelede sorumlulukları olduğunun bilincindeyiz ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak bu sorumlulukları yerine getirme yönünde adımlar atıyoruz.”

“İklim Değişikliği Eylem Planı’mızı Başarıyla Tamamladık”

Başkan Büyükkılıç, İklim Değişikliği Eylem Planı’nı başarıyla tamamladıklarının altını çizerek, “Bu yönde çalışmalar, hem sera gazı emisyonlarını azaltma hem de iklim tehlikelerine karşı şehrimizi koruma yönünde stratejik eylemleri içeriyor. Paris İklim Anlaşması’nın ülkemizce onaylanması ve net-sıfır vizyonumuzun belirlenmesinin ardından, Kayseri İDEP İklim Hareketi projemizi hayata geçirdik. Bu proje ile karbon nötr ve sürdürülebilir bir kent yaşamını hedeflemekteyiz” diye konuştu.

Toplu taşıma hizmetlerinde de öncü adımlar atarak, 2028 yılına kadar gerçekleştirmeyi taahhüt ettikleri Türkiye’de ilk bilimsel tabanlı karbon azaltım hedefini belirleyen kurum olduklarını belirten Büyükkılıç, konuşmasında, “Bu alandaki çabalarımız, şehrimizin karbon ayak izini azaltmada kritik bir role sahip olduğunu göstermektedir. Karbon Saydamlık Projesi (CDP) raporlama sürecine aktif katılımımızla, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini benimseyerek, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede veri tabanlı politikaların önemini vurgulamaktayız. İklim değişikliğiyle mücadelede yerel düzeyde atılan adımların, global hedeflere ulaşmada ne kadar önemli olduğunu bilinci ile hareket etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“Toplu Ulaşımda Yolcuların Yüzde 40’ını Elektrikli Otobüsler ve Tramvay ile Temiz Enerjili Olarak Taşıyoruz”

Başkan Büyükkılıç, kentteki emisyon kaynaklarına bakıldığında en önemli karbon ayak izi oluşturan hizmetlerinden birisinin toplu taşıma olduğunu, bu kapsamda toplu ulaşımda yolcuların yüzde 40’ını mevcut filolarında bulunan elektrikli otobüsler ve tramvay ile temiz enerjili olarak taşıdıkları sevincini katılımcılarla paylaştı.

“RES ve GES’in Sevincini Şimdiden Sizlere Hem Müjdeliyor Hem de Paylaşıyoruz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, RES ve GES projelerini vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Temiz yakıtlı ulaşımı desteklemek adına, projelendirdiğimiz 21 MW kapasiteli Rüzgâr Enerjisi Santrali’mizi ve 1,8 MW çatı Güneş Enerjisi Santrali’mizi, yılsonuna kadar devreye alacağımızın sevincini şimdiden sizlere hem müjdeliyor hem de paylaşıyoruz. Bu çalışmalarımız ile ulaşımda tükettiğimiz elektrik enerjisinin iki katını üretecek kapasiteye sahip olduğumuzu, hem kendi gereksinimimizi karşılayacağımızı hem de Ulaşım A.Ş. bütçesine gelir elde edecek olması, Büyükşehir Belediyesi’nin yükünün azalacağı sevincini şimdiden yaşamaktayız. Bu yatırımlarla Türkiye'nin toplu ulaşım sektöründeki en büyük Rüzgâr Enerji Santrali’ne sahip olacağız ve yılda yaklaşık 15 bin ton karbon emisyonu azaltımı sağlamayı hedeflediğimizi paylaşırız.”

Bu konferansın şehrin geleceği için stratejik bir öneme sahip olduğunu bir kez daha anımsatan Başkan Büyükkılıç, “Artık şehrimizde filo halinde temiz enerjili araçlara dönüşümü, devlet politikalarına uyumdan, finansına ve teknoloji seçimine kadar tüm boyutları ile konuşmalı ve planlamalıyız. Bu konferanstaki uzmanların bilgi ve deneyimleri bize ışık tutacak, yapacağımız temiz yakıtlı filo dönüşüm planlamalarıyla hep beraber hareket edeceğiz. Katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Büyükkılıç, bu konferansın, herkesin karşılaştığı ortak çevresel sorunlara çözüm bulmak için harika bir fırsat olduğunu, birlikte çalışarak, temiz enerjiye geçiş sürecinde başarılı olabileceğini ve gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmanın asli görevleri olduğunu kaydetti.

Çalışmalara katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür eden Başkan Büyükkılıç, “Dünyanın ve ülkemizin dört bir yanından gelerek bizleri onurlandıran ve bu çalışmalara katkı sağlayan tüm misafirlerimize katılımları için teşekkür ediyorum, hoş geldiniz diyorum. Umarım, zenginlikler şehri Kayseri’nin zenginliklerinden yararlanırsınız diyor ve yapılacak olan çalışmanın hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Canbulut ise etkinliğin atölye çalışmaları ve eğitimler ile başladığını belirterek, konferansta ele alınacak konulardan söz etti. Canbulurt, “Konferansın gerçekleşmesinde katkıda bulunan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Memduh Büyükkılıç’a çok teşekkür ediyorum. UITP Genel Sekreterimiz Sayın Mezghani'ye, Avrasya Başkanımız Sayın Feyzullah Bey’e ile sponsorlarımıza, tüm konuşmacı ve katılımcı arkadaşlara teşekkür ediyorum. Çalışmamızın başarılı geçmesini diliyorum” dedi.

UITP Genel Sekreteri Mohamed Mezghani ise dünyadaki ulaşım alanında gerçekleşen faaliyetler ile ulaşım sektörü hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Konferans kapsamında, Büyükşehir Belediyesi ulaşım filosunda yer alan yerli üretim ve yüzde 100 elektrikli otobüsler de Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi önünde sergilendi.

18-20 Eylül 2024 tarihlerinde Kayseri’de gerçekleştirilen bu önemli etkinlikte, şehirlerin sıfır emisyon hedeflerine ulaşmalarını desteklemek amacıyla en son temiz enerji trendleri ve teknolojileri konuşuluyor.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: “Toplu, Ulaşım, Sektöründeki, En, Büyük, Res, Projesine, Sahip, Olacağız”,
Yorumlar
Haber Yazılımı