YATIRIMCILAR KAYSERİ’DEN BİR BİR KAÇMAKTADIR!
tekden site sağı sünnet
Haber
17 Mart 2022 - Perşembe 14:10 Bu haber 2296 kez okundu
 
YATIRIMCILAR KAYSERİ’DEN BİR BİR KAÇMAKTADIR!
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kayseri’nin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı
EKONOMİ Haberi
YATIRIMCILAR KAYSERİ’DEN BİR BİR KAÇMAKTADIR!

Kayseri’nin her alanda gerilediğini ve Türkiye ortalamasının bile gerisinde kaldığını dile getiren Ataş, “Çiftçi toprağını terk ettiği için de Kayseri’de tarımsal üretim yapan ilçelerimizde nüfus giderek azalmaktadır. Kayserili hak ettiği yatırımları alamadığı gibi elindekileri de kaybetmektedir” dedi. “Kayserili, ayrıca şehrin nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan yabancı sığınmacılara bakmak zorunda kalmıştır” ifadeleri ile de dikkat çeken Milletvekili Dursun Ataş, tarımdan hayvancılığa, sanayiden esnafa yaşanan ekonomik sorunları dile getirerek, “İktidar partisinin milletvekilleri Kayseri’de sokağa çıkıp vatandaşa selam veremez durumdadır” şeklinde konuştu. Ataş, iktidar milletvekillerine seslenerek,  “İktidarın Kayseri milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin, odaların seçimlerine Ankara’dan müdahale ederek onları dizayn etmeye uğraşacaklarına, Kayseri’nin sorunlarına çözüm bulmak için uğraşsalar bugün Kayseri çok daha iyi durumda olurdu” dedi.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Kayseri’nin sorunlarını anlattı.
YATIRIMCILAR KAYSERİ’DEN BİR BİR KAÇMAKTADIR
“Kayseri, altı bin yıllık tarihi, ticaret yolları üzerindeki konumu, önemli sanayi altyapısı, verimli topraklarıyla tarih boyunca hep önemli bir şehir olmuştur. Ancak Kayseri, son yıllarda, devlet yatırımlarının sürekli azalması, teşviklerden mahrum bırakılması gibi nedenlerle, büyüyen ve gelişen bir şehirden, gerileyen, önemini kaybeden bir şehir hâline dönüşmüştür” diyen Ataş, “Kayseri denilince akla gelen sanayi ve ticaret bugün bitme noktasına gelmiştir. Her geçen gün büyüyen krizin oluşturduğu tahribat, devletten herhangi bir destek göremeyen Kayserili esnafı da derinden etkilemiştir. Bugün Kayseri’de binlerce esnaf elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemez hâle gelmiştir. 2021 yılı içerisinde Kayseri’de 1.138 esnaf iş yerini kapatmış, 1.200 Suriyeli ise iş yeri açmıştır. Sanayicinin durumu da esnaftan farksızdır; devletten destek ve teşvik olmaması, ulaşımın çok zor olması gibi nedenlerle yatırımcılar da Kayseri’den bir bir kaçmaktadır. Ticaret ve sanayide yaşanan bu olumsuz gelişmeler sonucu istihdam azalmakta, işsizlik artmakta, Kayserili gün geçtikçe fakirleşmektedir” diye konuştu.
KAYSERİ YİNE TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA KALMIŞTIR
TÜİK verilerine göre, 2016 yılında yüzde 8,4 olan işsizliğin bugün yüzde 13’le Türkiye ortalamasının üzerine çıktığını dile getiren Milletvekili Dursun Ataş, “İstihdam ise yüzde 50’lerden yüzde 30’lara gerilemiştir. SGK verileri dikkate alındığında, Türkiye’de ortalama günlük kazanç 165,06 lirayken Kayseri, ortalama 146 lira günlük kazançla Türkiye genelinde 29’uncu il konumuna gerilemiştir. 2020 yılı hane halkı kullanılabilir fert gelir ortalaması 33.428 lirayken Kayseri 27.018 lirayla yine Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. Öyle ki Kayserili, vergisini dahi ödeyemez duruma gelmiştir. 2021 yılında Türkiye’de tahakkuk eden verginin tahsil edilme oranı yüzde 77,6 iken Kayseri’de bu oran yüzde 69,6’dır. Kayserili, 2004 yılında her 100 liralık verginin 87 lirasını ödeyebiliyorken 2021 yılında bu, yüzde 69,6 liraya düşmüştür” dedi.
ÇİFTÇİ TOPRAĞINI TERK ETTİĞİ İÇİN DE KAYSERİ’DE TARIMSAL ÜRETİM YAPAN İLÇELERİMİZDE NÜFUS GİDEREK AZALMAKTADIR
Kayseri’de tarım ve hayvancılığında sekteye uğradığını kaydeden Ataş, bu konuda da çarpıcı verileri gündeme taşıdı. İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, yıllardır bitirilemeyen sulama projelerine de dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:  İlimiz yüz ölçümünün yarısına yakını tarım alanıyken Kayserili çiftçi bu topraklardan para kazanamamaktadır. Özellikle teşviklerin ve devlet yatırımlarının eksikliği, Yamula, Develi 2. Merhale ve Bahçelik Sulama Projelerinin yirmi yıldır “Ödenek yokluğu.” denilerek bitirilmemesi gibi nedenlerle Kayserili çiftçi toprağını terk etmektedir. Kayseri’de tarım alanlarının sadece yüzde 14’ü sulanabiliyorken, son on altı yılda Kayseri’nin toplam tarım alanının yüzde 13,7’si yok olmuşken Kayserili çiftçi toprağını nasıl terk etmesin? Çiftçi toprağını terk ettiği için de Kayseri’de tarımsal üretim yapan ilçelerimizde nüfus giderek azalmaktadır.
KAYSERİLİ HAK ETTİĞİ YATIRIMLARI ALAMADIĞI GİBİ ELİNDEKİLERİ DE KAYBETMEKTEDİR
Kayseri’nin sorunlarının saymakla bitmeyeceğini dile getiren Milletvekili Dursun Ataş, ulaşım konusunda da yıllardır yaşanan ve çözülemeyen sorunları da Meclis gündemine taşıdı. Ataş, “Bugün, Türkiye’nin ortasında olup Kayseri kadar ulaşılması zor bir ikinci şehir yoktur. Havaalanı küçük ve uçuş sayısı yetersizdir, fiyatlar da bu yüzden pahalıdır. Batıyı doğuya bağlayan bir otobanı bulunmamaktadır. On iki yıldır hızlı tren vaadiyle oyalanan Kayseri’ye hızlı tren için bütçeden pay ayrılmamıştır, şimdi kredi bulunacağı söylenerek Kayserili yine oyalanmaktadır. Kayserili hak ettiği yatırımları alamadığı gibi elindekileri de kaybetmektedir” dedi.
VERGİ DENETİM BAŞKANLIĞI TEPKİSİ!
Kayseri Vergi Denetim Başkanlığı’nın Kayseri’den alınıp, Konya’ya ardından da bu kez Ankara’ya bağlanmasına da tepki gösteren Milletvekili Dursun Ataş, “Kayseri Vergi Denetim Başkanlığı kapatılarak Konya’ya bağlanmıştır. Gelen tepkilerden sonra da iktidar bu kurumu tekrar açmak yerine, Konya’dan alarak Ankara’ya bağlamıştır. Diğer taraftan, Kayseri gibi büyük bir şehirde hâlen 6 ilçede doğalgaz bulunmamaktadır” dedi.
SURİYELİLERİN YARATTIĞI TOPLUMSAL VE ASAYİŞ OLAYLARI DA CABASI
Kayseri’de sayıları artan Suriyeliler konusunda da açıklama yapan Ataş, “Kayserili, ayrıca, şehrin nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan yabancı sığınmacılara bakmak zorunda kalmıştır. Suriyelilerin yarattığı toplumsal ve asayiş olayları da cabasıdır” diye konuştu.
İKTİDAR PARTİSİNİN MİLLETVEKİLLERİ KAYSERİ’DE SOKAĞA ÇIKIP VATANDAŞA SELAM VEREMEZ DURUMDADIR
“Kayseri’nin yatırım aldığını iddia edenlere soruyorum: Her şey ortada, oranlar ortada, yatırım planları ortada yani halebi oradaysa arşın burada” ifadeleri ile de dikkat çeken İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Bu yüzden, iktidar partisinin milletvekilleri Kayseri’de sokağa çıkıp vatandaşa selam veremez durumdadır. İktidarın Kayseri milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin, odaların seçimlerine Ankara’dan müdahale ederek onları dizayn etmeye uğraşacaklarına, Kayseri’nin sorunlarına çözüm bulmak için uğraşsalar bugün Kayseri çok daha iyi durumda olurdu ama iktidar, bunun yerine, Kayseriliyi vaatlerle aldatmaya devam etmektedir ancak bu uğraşları işe yaramayacak, yirmi yıldır hüküm sürdükleri Kayseri’deki saltanatları ilk seçimde yıkılacaktır” dedi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: YATIRIMCILAR, KAYSERİ’DEN, BİR, BİR, KAÇMAKTADIR!,
Yorumlar
Haber Yazılımı