Artan covid vakaları endişelendiriyor
tekden site sağı sünnet
Haber
05 Ocak 2024 - Cuma 14:21 Bu haber 2482 kez okundu
 
Artan covid vakaları endişelendiriyor
ABD'de Kovid vakaları artıyor ve federal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre bir varyant virüsün yayılmasını hızlandırıyor gibi görünüyor.
SAĞLIK Haberi
Artan covid vakaları endişelendiriyor

CDC'ye göre, bilinen adıyla JN.1, bir ay öncesine göre yüzde 8 olan ABD'deki COVID vakalarının yaklaşık yüzde 44'ünü oluşturuyor.

 

JN.1 de son haftalarda hızla dünya çapında yayıldı ve 19 Kasım'da sona eren haftada yüzde 10 olan bu oran, 3 Aralık'ta sona eren haftada GISAID adlı küresel virüs veri tabanına gönderilen genetik dizilerin yüzde 27'sini oluşturdu.

 

CDC direktörü Dr. Mandy Cohen, NBC News'e şunları söyledi: "JN.1'in hızla COVID virüsünün baskın versiyonu haline geldiğini görüyoruz, bu da bize virüsün daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor." ciddiyetinde bir artış."

 

Amerikalılar artık Kovid ve grip de dahil olmak üzere yeni bir solunum yolu hastalıklarıyla karşı karşıya.

 

ABD'de haftalık olarak yaklaşık 1.200 ölüme COVİD atfediliyor; bu, 2022'deki oranın üçte biri ve 2021'dekinin sekizde biri.

 

The New York Times'a göre, geçen yılın aynı dönemindeki 39.000 ve 2021'deki 61.000 rakamına kıyasla, 23 Aralık'a kadar geçen haftada, COVID nedeniyle hastaneye yatışlar yüzde 17 arttı ve yaklaşık 29.000 yeni hastaneye kabul gerçekleşti.

 

CDC'nin Mayıs ayında sayıyı takip etmeyi bırakması nedeniyle resmi veriler sınırlıdır.Mevcut sayılar atık su verilerine, pozitif testlere, acil servis ziyaretlerine, hastaneye kaldırılma oranlarına ve ölüm verileri eğilimlerine dayanmaktadır.

 

Sağlık yetkilileri artık tüm insanlara, ciddi hastalık risk düzeyleri ne olursa olsun, hem KOVİD hem de gribe karşı zatürreye yakalanmalarını, enfeksiyonları önlemek için maskeler ve hava temizleyicileri kullanmalarını, test ve tedavi yaptırmalarını ve hastalanırlarsa evde kalmalarını tavsiye ediyor.

 

Ancak 23 Aralık itibarıyla, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 19'u en yeni COVID aşısını aldı; kabaca yüzde 44'ü yıllık grip aşısını oldu ve 60 yaş ve üzeri yetişkinlerin yüzde 17'sinden biraz fazlası RSV (solunum sinsityal virüsü) aşısı oldu. ), The New York Times'a göre.

 

Bu arada Florida'nın genel cerrahı Çarşamba günü, aşıların hastaların DNA'sını kirletebileceğini iddia ederek Kovid aşılarının durdurulması çağrısında bulundu.

 

Florida Sağlık Bakanlığı bülteninde Dr Joseph Ladapo, federal Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve CDC'nin, Moderna ve Pfizer-BioNTech tarafından üretilen ve yaygın olarak uygulanan mRNA aşılarındaki "DNA parçalarının" neden olabileceği riski gerektiği gibi değerlendirmediğini söyledi. "İnsan DNA'sıyla entegrasyonu kirletmek".

Ladapo konuyu ilk kez 6 Aralık'ta FDA'ya yazdığı bir mektupta dile getirmişti.

Florida'nın en üst düzey sağlık yetkilisi Ladapo Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "FDA'nın yanıtı, kendilerinin tavsiye ettiği DNA entegrasyon değerlendirmelerinin yapıldığına dair veri veya kanıt sunmuyor." dedi.

 

"DNA entegrasyonu, sperm veya yumurta gametlerine entegre edilen DNA'nın mRNA COVID-19 aşısı alanların yavrularına geçme riski de dahil olmak üzere, insan sağlığı ve insan genomunun bütünlüğü açısından benzersiz ve yüksek bir risk teşkil ediyor" dedi. mRNA COVİD-19 aşılarında DNA entegrasyonunun riskleri değerlendirilmemiştir, bu aşıların insanlarda kullanılması uygun değildir."

 

Buna cevaben FDA Çarşamba günü şunları söyledi: "FDA, onaylanmış ve yetkili COVID-19 aşılarının güvenliğinin, etkinliğinin ve üretim kalitesinin arkasında duruyor ve Florida Genel Cerrahının görüşüne saygıyla katılmıyor. Bir milyardan fazla mRNA aşısı dozuyla Uygulanan ve mevcut tüm bilimsel kanıtların çok dikkatli bir şekilde incelenmesinin ardından FDA, kalıntı DNA'nın dizisi veya miktarı ile ilgili güvenlik endişelerini tespit etmemiştir."

 

Eski Beyaz Saray Kovid-19 müdahale koordinatörü ve Brown Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu dekanı Dr. Ashish Jha, Ladapo'nun DNA parçalarına ilişkin iddiasının "bilimsel saçmalık" olduğunu söyledi.

 

Jha, The Washington Post'a "Bu aşıların nasıl yapıldığını ve uygulandığını anlayan insanlar burada hiçbir risk olmadığını anlıyorlar" dedi.

 

Ladapo'nun Eylül ayındaki en son COVID güçlendirici sürümünün test edilmediğine ilişkin iddiasına atıfta bulunarak, "Ladapo'da bu modeli gördük, birkaç ayda bir yeni endişeler dile getiriyor ve bu durum hızla çürütülüyor" dedi. Florida ve başka yerlerde bildirilen yaşamı tehdit eden koşulları COVID aşılarına bağlayarak FDA'nın bu iddiayı çürütmesine yol açtı.

 

GOP başkanlık adaylığı isteyen Florida Valisi Ron DeSantis, 2021'de Ladapo'yu atadı ve her ikisi de aşının ciddi zarara yol açtığını öne sürerek aşıya karşı çıktı.Florida, ABD'deki en düşük aşılama oranına sahip.

 

Florida, CDC'nin 6 ay ve daha büyük çoğu Amerikalının tekrar aşı yaptırması yönündeki tavsiyesinin aksine, sağlıklı çocuklara Kovid-19 aşısının önerilmemesini öneren ilk eyalet oldu.

 

Pennsylvania Üniversitesi İmmünoloji Enstitüsü direktörü ve aşı uzmanı John Wherry, Ladapo'nun son iddiasının "çok sorumsuz" olduğunu söyledi.

 

Time dergisinin araştırmasına göre, Harvard mezunu Ladapo, sahte COVID-19 tedavilerini öne çıkaran Amerika'nın Ön Cephe Doktorları adlı bir grupla bağlantılı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Artan, covid, vakaları, endişelendiriyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı