Asgari Ücret Belli oldu!
tekden site sağı sünnet
Haber
11 Aralık 2023 - Pazartesi 07:19 Bu haber 317 kez okundu
 
Asgari Ücret Belli oldu!
2024 yılı asgari ücret belli oldu!
GÜNDEM Haberi
Asgari Ücret Belli oldu!

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren 2024 yılı asgari ücret belli oldu. Bugün ilk toplantısını yapacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bu rakam gündeme gelecek. Ancak masada yapılacak görüşmeler ve son söz olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücret ile ilgili yapacağı açıklama son rakamı belirleyecek.,

“2024 yılı asgari ücret ne kadar oldu”, “2024 yılı asgari ücret belli oldu mu?”, “2024 yılı asgari ücret için Asgari Ücret Tespit Komisyonunda belirlenen rakam ne kadar” gibi milyonlarca çalışanın sorusu bugün karşılık bulacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda taraflar enflasyon ve 2024 yılı Temmuz ayındaki yüksek çıkma ihtimali olan enflyasyonunda değerlendirilmesi gibi konuları gündeme getirecek.

Komisyonda sendikalar asgari ücretli 4 kişiyi masaya oturtacak ve onların ekonomik anlamda yaşadığı sıkıntılar, aldıkları asgari ücretin yetersizliğini anlatacak.

Sendikalar, 2023 yılı enflasyon oranlarındaki artışı kabul etmezken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı ile işveren tarafı yüzde Aralık 2023 enflasyon oranı ile birlikte 2023 yılı enflasyon oranının yüzde 40 seviyesinde olacağı işaret edilerek, asgari ücrete bu oranda zam yapılmasını öneriyor.

Henüz Asgari Ücret Tespit Komisyonunda taraflar masaya oturmuş olmasa da, masada konuşulacak ve asgari ücret için belirlenecek rakam ile ilgili yüzde 40 ila yüzde 50 oranında iki farklı zam miktarı konuşuluyor.,

Buna göre, Asgari ücrete gelen zam oranı yüzde 40 olursa maaş 4 bin 560 lira artacak ve 15 bin 962 lira olacak. Bu rakam şuan için enflasyon oruna dikkate alınarak 2024 yılı asgari ücret miktarı olarak ifade ediliyor.

Ancak işçi tarafı bu oranların hayat pahalılığında yetersiz olduğuna işaret ediyor. Yüzde 50 zam yapılması halinde ise asgari ücret 17 bin 103 lira olarak uygulanacak.

Asgari ücret yüzde 55 zam gelirse 17 bin 673 lira 10 kuruş, yüzde 60 zam gelirse ise 18 bin 243 lira 20 kuruş lira olacak.

Bu rakamlara göre komisyonun toplantısında gündeme gelecek rakamların değerlendirileceği ancak sendikaların Temmuz 2024’te asgari ücretle ilgili yeni bir değerlendirme olmazsa rakamın çok çok yetersiz kalacağı yönünde görüş beyan ediyor.

Kesin olmamakla birlikte 2024 yılı asgari ücret belli oldu gibi. Yüzde 40 zam oranı dikkate alınacak. Ancak komisyonda yaşanacak pazarlıklar, buradan anlaşma çıkmazsa Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devriye giriyor ve rakam belirliyor. Bu rakamlarla ilgili devreye girmesi durumunda son sözü Cumhurbaşkanı söyleyecek.

Asgari ücret komisyonu nasıl karar verir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.

Ücret tespit komisyonu kaç kişiden oluşur?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Asgari ücret Tespit Komisyonu kaç kere toplanır?

Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Asgari ücret Tespit Komisyonu kimlerden oluşuyor?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2021'den itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Asgari ücret Tespit Komisyonu nasıl oluşur?

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Asgari, Ücret, Belli, oldu!,
Yorumlar
Haber Yazılımı