Ersan TEMİZEL İçler Acısı Bir Durum… İtiraz Eden Kaç Kişi Var
tekden site sağı sünnet
Yazı Detayı
13 Ekim 2024 - Pazar 12:15 Bu yazı 9 kez okundu
 
İçler Acısı Bir Durum… İtiraz Eden Kaç Kişi Var
Ersan TEMİZEL
erstemizel38@gmail.com
 
 

Kişi ülkedeki siyasetle ilgili sanırım lise veya biraz daha ilgili ise ortaokul döneminde ilgilenmeye başlar. Başlıyor. Kimileri de üniversite döneminde siyasetle ilgili veya ülke ekonomisi ile ilgili konular hakkında bilgi sahibi oluyor, görüş beyan ediyor.

 

Ortaokul yada lise döneminden itibaren ülkedeki siyaset yada ekonomi ile ilgili konulara eğilimi olanlar, bugünü yorumlarken daha iyi bir analist olabiliyor. İlla ki; bir ekonomist olmaya gerek bile kalmıyor.

 

Evet köşemizin başlığına dönecek olursak, geçmişten günümüze ekonomi ile ilgili ve ülkedeki siyasetin geldiği durum hakkında her şeyin dün ne ise bugün de aynı olduğunu yorumlamamak elde bile değil. Yani her şey aynı. Değişen bir şey yok.

30 yıl önce, 40 yıl önce özelliklede 1983 yılından bu yana insanların konuştuğu bir hadise vardı. Ülkenin gelirini, ülke gelirinin kaymağını bir zümre, sayısı azınlıkta olan bir kesimin yediği hep söylendi. Dün de söyleniyordu bugün de söyleniyor. Daha da kötüsü dün bu azınlığın ülke geliri ile ilgili aldığı payın çok daha büyük oranlara ulaşması.

 

Bunu ben demiyorum. Söylemiyorum. Bunu Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri söylüyor. Detaya inmeden sadece TÜİK’in ülke geliri ve dağılımı ile ilgili rakamsal bilgilerini vereceğim.

 

TÜİK, ülke gelirinin yaklaşık yüzde 50’sini nüfusun yüzde 20’sine pay edildiğini, Nüfusun yüzde 80’ni ise ülke gelirin diğer yarısını paylaşıyorb

 

Yani ortadaki 100 liranın 50 lirasını 20 kişi paylaşıyor. Diğer 50 lirasını ise 80 kişi paylaşıyor. 20 kişiye kişi başı 2.5 lira düşerken 80 kişiye kişi başı 62 kuruş düşüyor.

 

Sizleri muhasebe terimleri, ekonomide kullanılan bazı terimleri kullanarak yormak istemedim. Sade ve en basit şekli ile anlatmaya çalıştım.

 

Bu şartlarda şunu söyleyebilirsiniz; Yatırım yapan, fabrika sahibi olan filan filan ile normal vatandaşın geliri bir olabilir mi? Olmaz ama bu kadar uçurumda olmamalı.

 

Bu şekli ile siz durumu kabul ediyorsanız, bilin ki; emeğin değerinin olmadığı, çalışanın köle pozisyonunda değerlendirildiği gibi benzer yorumlara, söylemlere razı oluyorsunuzdur. Bu uçuruma itiraz eden ise kaç kişi merak ediyorum.

 
Etiketler: İçler, Acısı, Bir, Durum…, İtiraz, Eden, Kaç, Kişi, Var,
Yorumlar
Haber Yazılımı