Bakanlıktan yumurta açıklaması geldi; Detay verildi
tekden site sağı sünnet
Haber
07 Eylül 2024 - Cumartesi 10:03 Bu haber 482 kez okundu
 
Bakanlıktan yumurta açıklaması geldi; Detay verildi
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü yumurtaların üzerindeki rakamlarla ilgili çıkan haberler üzerine açıklama yaptı. Bakanlık açıklamada, paylaşılan bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
GÜNDEM Haberi
Bakanlıktan yumurta açıklaması geldi; Detay verildi

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, yumurtanın üzerinde "2", "3" veya "4" rakamıyla başlayan numaraların bulunduğu yumurtaların ilaçlı olduğu iddiasının asılsız olduğunu açıkladı. Bu numaraların yalnızca tavuğun yetiştirilme yöntemini belirttiği ve tüm yumurtaların veteriner ilaçlar açısından düzenli olarak denetlendiği bildirdi.

 

Son dönemde sosyal medya platformlarında yumurtalar üzerindeki numaralara dair çeşitli iddialar gündeme geldi. Özellikle yumurtaların üzerindeki numaraların sağlığa etkileri üzerine ortaya atılan yanlış bilgiler, vatandaşlar arasında tedirginlik yaratmıştı. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu konuya dair resmi sosyal medya platformu X üzerinden önemli bir açıklama yaptı.

 

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, sosyal medya platformlarında yayılan ve yumurtaların üzerindeki numaraların sağlığa etkileri konusunda yanlış bilgi içeren paylaşımlara açıklık getirdi. Açıklamada, "yumurtalar üzerinde yer alan numaraların başında '0' ve '1' varsa sağlıklıdır, '2', '3' veya '4' yazıyorsa nitrofuran ve veteriner ilaçları vardır" şeklinde yapılan paylaşımların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Yetkililer, yumurtalar üzerindeki numaraların, tavuğun yetiştirilme yöntemini ifade ettiğini vurguladı.

YETİŞTİRME METODU KODLARI NE ANLAMA GELİYOR?

 

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, yumurtalar üzerindeki numaraların ilk hanesi, tavuğun yetiştirme metodunu gösteriyor. Kodlar ve anlamları şu şekildedir:

 

    "0" Kodu: Bu kod, organik yetiştiriciliği ifade eder. Organik yemlerle beslenen ve açık havaya erişimi olan tavuklardan elde edilen yumurtalara bu kod verilir. Ayrıca bu yumurtalar, sertifikalandırılmış işletmelerden gelir.

    "1" Kodu: Serbest dolaşım yetiştiriciliğini ifade eder. Açık havaya erişimi olan ve serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtalar bu kod ile işaretlenir.

    "2" Kodu: Kümeste kafessiz yetiştiriciliği ifade eder. Kapalı bir kümes içinde serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtalar bu kod ile işaretlenir.

    "3" Kodu: Kafesli yetiştiriciliği ifade eder. Kümeslerde kafes içinde yaşayan tavuklardan elde edilen yumurtalar bu kod ile işaretlenir. Açıklamada ayrıca, "4" kodunun olmadığının altı çizildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bakanlıktan, yumurta, açıklaması, geldi;, Detay, verildi,
Yorumlar
Haber Yazılımı