CEZALAR FAHİŞ FİYATTAN DEĞİL YANLIŞ ETİKETTEN KESİLİYOR
tekden site sağı sünnet
Haber
25 Aralık 2021 - Cumartesi 09:24 Bu haber 7272 kez okundu
 
CEZALAR FAHİŞ FİYATTAN DEĞİL YANLIŞ ETİKETTEN KESİLİYOR
Kayseri’de merkez ve ilçelerde zabıta ekiplerinin fahiş fiyat denetimi ile ilgili yapılan açıklamalarda, cezaların fahiş fiyattan değil yanlış etiketten dolayı kesildiğini ortaya çıkardı. Vitrindeki ürün etiketi ile kasadaki fiyat arasında 10 kuruş fark olduğunu tespit eden zabıta ekipleri her bir yanlış etiket için 1600 TL ceza kesti. Kesilen cezalar fahiş fiyat olarak kayıtlara girmedi.
GÜNDEM Haberi
CEZALAR FAHİŞ FİYATTAN DEĞİL YANLIŞ ETİKETTEN KESİLİYOR

Döviz kurundaki artışla birlikte gıda ürünleri başta olmak üzere akaryakıt dahil adeta A’dan Z’ye bütün ürünlere büyük oranda zam geldi. 1 Kasım 2021 tarihi itibarıyla 50 kilogramlık un 200 TL’ye satılırken biranda fiyatlar fırladı ve şuan kimi yerlerde 400 kimi yerlerde 360 TL’ye satılıyor.

1 Kasım 2021 tarihi öncesi 5 kilogramlık şeker 21 - 23 TL’den satılırken şuan bu fiyatlar 40 TL’yi aştı bile. BİM, A101 ve ŞOK gibi marketlerde ise bu şekerin fiyatı 35 TL’ye satılıyor.

5 kilogramlık ayçiçeği yağı 1 Kasım tarihine kadar 68,5 TL’ye, 18 kilogramlık teneke içindeki ayçiçeği yağı ise 210 TL’ye satılırken şuan 5 kilogramlık 130 TL, 18 kilogramlık ise 400 TL’ye satılıyor. Bu ve buna benzer bütün gıda ürünlerine gelen yüzde 100’ü aşkın zamlar, 18 TL’yi aşan doların 10 TL’ye kadar gerilemesine rağmen aşağı çekilmedi.

FAHİŞ FİYAT DENETİMİ YOKTU

Doların düşüşü ile birlikte sahaya çıkan Kayseri Büyükşehir ile birlikte ilçe belediye zabıta ekipleri fahiş fiyat denetimine çıktılar ama kestikleri cezalar fahiş fiyattan değil, vitrindeki etiket ile kasadaki fiyat farkından dolayı uygulandı.

Bir ilçede zabıta ekipleri, alış veriş yapıyormuş gibi ürünler aldı. Bir zabıta ürünleri market arabasına doldurdu. Bir başka zabıta memuru ise elindeki kağıda vitrin fiyatını not etti.

ETİKET CEZASI KESİLDİ

Zabıta memurları kasaya geldi ve buradan ürünleri geçirirken tek tek fiyatları kontrol etti. Vitrin – kasa fiyat farkı bulmaya çalışan zabıta ekipleri birçok markette buna rastlayamadı. Bazı marketlere ise, vitrinde değiştirilmeyi unutulan etiketteki fiyatla kasadaki fiyat arasında en az 10 kuruş en fazla 1 lira oluşan farktan dolayı her bir etiket için 1600 TL ceza kesildi.

DENETİM SIRASINDA ÇAYA 4 LİRA ZAM

Zabıta memurların ceza kestiği saatlerde ise Çuykur’un çay fiyatları zamlandı. Daha önce 35 TL’ye satılan Çaykur Filiz çay fiyatı etiketleri 39 TL olarak değiştirildi. Ancak bu değişimle ilgili olarak ne denetim ne sorgulama olmadı.

VATANDAŞ: ÜRETİM FİYATLARI ELLERİNDE Mİ?

Zabıta denetimlerinde vatandaşta üretim fiyatları ile son satış fiyatı arasındaki farkın tespit edilip edilmediğini sorguladı. Üretim fiyatlarının belirlenmesi ve son tüketiceye geliş aşamasındaki farkla ilgili sorgulama yapılmadığı takdirde bu denetimlerin bir anlamı olmayacağına dikkat çektiler. Fiyatların başta akaryakıt olmak üzere bütün ürünlerde geri çekilmesini isteyerek, özellikle tüketilen ürünlerin hammadde yada girdi fiyatlarını artıran etken olan akaryakıt, un, şeker, yağ gibi ana ürünlerde yüzde 100’lere varan indirim yapılması çağırısı yaptılar.

Kaynak: Editör:
Etiketler: CEZALAR, FAHİŞ, FİYATTAN, DEĞİL, YANLIŞ, ETİKETTEN, KESİLİYOR,
Yorumlar
Haber Yazılımı