ÇOCUKLARDA DİSPRAKSİ’YE DİKKAT!
tekden site sağı sünnet
Haber
21 Eylül 2021 - Salı 22:39 Bu haber 660 kez okundu
 
ÇOCUKLARDA DİSPRAKSİ’YE DİKKAT!
Pdr Merkezi Kurucusu Dr. Adem Şat, özellikle çocukları olumsuz etkilen dispraksi ile ilgili önemli bilgiler verdi.
EĞİTİM Haberi
ÇOCUKLARDA DİSPRAKSİ’YE DİKKAT!

Pdr Merkezi Kurucusu Dr. Adem Şat, özellikle çocukları olumsuz etkilen dispraksi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Dr. Adem Şat, Dispraksi; doğuştan gelen, kişinin motor görevlerini planlama ve işleme kabiliyetini etkileyen bir güçlük olduğunu söyledi. Dr. Şat, şu bilgileri verdi ve uyardı;

“Dispraksi kaslarla ilgili bir durum değil bir motor planlama güçlüğüdür. Çocuk ne istediğini anlar ancak kendini istenene uyduramaz.

Genel olarak Dispraksiyi temel ve ince motor becerilerinde koordinasyonu ve hareketi etkileyen güçlük olarak tanımlayabiliriz.

Koordinasyon güçlüğü, sakarlık ile birlikte dil, algı ve düşüncede de kendini gösterir. Dispraksi çocuk ve yetişkinlerde farklı şekilde olabilir.

Dispraksi’ nin 3 tipi vardır: 1- Oral. 2- Sözel ( verbal). 3- Motor. Oral Dispraksi Nedir?

Oral dispraksi, dil/dudak hareketlerini planlama ve oluşturmada örneğin emme, üfleme gibi becerileri yerine getirmedeki güçlüktür. Sözel Dispraksi Nedir? Sözel dispraksi, konuşma seslerini üretmek için gerekli olan hareketlere başlama, sıralama ve programlamada yaşanan bir konuşma bozukluğudur.

Sözel dispraksisi olan bir çocuk; İleri derecede anlaşılmaz bir konuşma sergiler, Sözcükleri basitleştirir ( örneğin; araba için ‘aba’gibi ), Tutarsız konuşma örüntüleri vardır, Sözcük içinde seslerin yerlerini değiştirir (örneğin; “top”—”pot” gibi),

Sesleri çıkarırken aklı karışabilir ve çıkarmak istediği sesi dil dudak hareketiyle arayarak bulmaya çalışır, İfade edici dilde gecikme yaşayabilir, İletişim becerilerine yardımcı olan karmaşık bir jest sistemi kullanabilir. /Pa-ta-ka/ gibi sesleri ve bu gibi farklı hecelerden oluşan sözcükleri ardışık olarak söylemede güçlük çekebilir. Motor Dispraksi Nedir? Motor dispraksi, bireyin bir yönerge üzerine ya da kendi isteğiyle yaşına uygun becerileri koordineli ve rahatça doğru şekilde planlama, sıralama ve yerine getirmede yaşadığı zorluktur.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: ÇOCUKLARDA, DİSPRAKSİ’YE, DİKKAT!,
Yorumlar
Haber Yazılımı