EYT’li miyim? İşte cevabı
tekden site sağı sünnet
Haber
04 Ekim 2022 - Salı 19:42 Bu haber 1396 kez okundu
 
EYT’li miyim? İşte cevabı
Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) kişilerden birisi miyim? Sorusu son zamanlarda arttı ve herkes bununla ilgili açıklama yapıyor.
GÜNDEM Haberi
EYT’li miyim? İşte cevabı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani kısaca adları EYT’liler 1999 yılında ellerinden alınan emeklilikle ilgili haklarını geri almaya çalışan, geri verilmesi için mücadele eden büyük bir kesim. İktidara göre sayıları 4 milyonu aşıyor.

AK Parti ile birlikte CHP, İYİ Parti, MHP’nin, Saadet Partisinin de gündemi olan Emeklilikte Yaşa Takılanların yani EYT’lilerin haklarının iadesi ile ilgili iktidarda bulunan Cumhur İttifakı AK parti ve MHP’nin uzun zamandır ilgilenmediği EYT meselesi ile ilgili yeni bir çalışma yapıldığının duyurulması herkeste bende EYT’limiyim sorusunu sordurdu.

Ben de EYT’limiyim, Bende emeklilikte yaşa takılanlardan birisi miyim ve EYT ile ilgili düzenleme çıktığında emekli olur muyum sorunun arttığı bir dönemde kimlerin EYT’li olduğu açıklıyoruz.

Emeklilikte Yaşa Takılan yani EYT’li olmanız için öncelikle 9 Eylül 1999 tarihinden önce Sosyal Güvenlik Kurumu’nda işe başlangıcınız ve en azından bir günlük sigorta priminiz yatmış olması gerekiyor.

9 Eylül 1999 yılından önce sigorta başlangıcı olan herkes EYT’li ve çıkacak yasadan yararlanabilecek. Ancak o tarihten bu yana 1999 yılına kadar emekli olmak için istenen 5 bin prim günü ve 25 yıllık sigortalılık süresini doldurmak gerekiyor.

Sigortalılık süresini yani 25 yılı doldurmasına karşın prim gün eksiği olanların yanı sıra prim gün sayısını doldurmasına karşın sigortalılık süresi yani 25 yılı dolduramayanlar bu haktan yararlanmaları için (yasada bütün haklar verilirse) bu süreyi doldurmaları gerekecek.

EYT’li olanlarda en önemli öçlük 9 Eylül 1999 yılı. Bu tarihte yasa çıktı ve çıkan yasa geriye doğru işletilince emeklilikte herkes yaşa takıldı. Oysa, çıkan kanun kişinin aleyhine yönelik ise lehine olan eski yasa uygulanır. Ancak kişinin aleyhine olan yeni yasa uygulanınca hak mahrumiyetleri ortaya çıktı. EYT’liler yeni çıkan yasanın geriye doğru işletilmesinden dolayı yaşadıkları mağduriyetin kaldırılması için uzun yıllardır mücadele veriyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: EYT’li, miyim?, İşte, cevabı,
Yorumlar
Haber Yazılımı