NAR İLE BÜYÜYEN GELİRİ ARTAN KÖY OLDU
tekden site sağı sünnet
Haber
27 Eylül 2023 - Çarşamba 14:22 Bu haber 599 kez okundu
 
NAR İLE BÜYÜYEN GELİRİ ARTAN KÖY OLDU
Tibet özerk bölgesindeki küçük Sangthak köyü, yerel koşullarından yararlanmak ve kendisini yoksulluktan kurtarmak için birkaç önemli endüstriye yöneldi. Son yıllarda köyde 30 hane ve 147 kişi yerel yönetimin desteğiyle nar ekimi, misafirhane ve mantar ekimi çalışmalarına başladı.
DÜNYA Haberi
NAR İLE BÜYÜYEN GELİRİ ARTAN KÖY OLDU

Nujiang Nehri'nin aşağı kesimlerinde yer alan ve güneyde Yunnan eyaletiyle sınır komşusu olan Sangthak'ta çoğunlukla Nu etnik grubu yaşıyor. Doğal manzaralar ve etnik kültürle zenginleştirilmiş ve G219 ulusal karayolu üzerinde elverişli bir konuma sahip olan bölge, bir nevi turizm destinasyonu haline gelmiş ve bu nedenle bazı köylüler ellerini misafirperverliğe çevirmiştir.

Sangthak köyünün Parti sekreteri Zheng Na, yerel yönetim tarafından 2018 yılında bir kaplıca oteli projesine 530.000 yuan'dan (73.000 ) fazla yatırım yapıldığını söyledi. Zheng, "Kaplıca oteli işletmesinin altı spa merkezi var ve yerel işletme sahibi her yıl köye 40.000 yuan tutarında toplu temettü dağıtıyor" dedi. Köyde bir konukevi işleten Sonam Chozom, mülkünün turistlere hem konaklama hem de yerel mutfak sunduğunu söyledi.

"Geçen yıl ailemin misafirhane ve restorandan elde ettiği gelir 30.000 yuanı aştı" dedi. Bol güneş ışığı ve su kaynaklarıyla zenginleşen, gece-gündüz sıcaklık farklarının büyük olduğu köy, Tunus narı ekimi için de ideal. Köy yetkilisi Kundrub, arazi kaynaklarından en iyi şekilde yararlanmak amacıyla köyden 30 hanenin 2017 yılında 8,4 hektarlık araziye Tunus narı ekmeye başladığını söyledi. Geçen yıl meyvelerini topladılar. Köyün bu yıl nar ekili 9,3 hektarlık arazisi var. Kundrub, "Geçen yıl nar ekimi projesi sayesinde köydeki her hane ortalama 3.000 yuan gelir elde etti" diye ekledi.

Köyün çok ince kabuklu nar üretmesi, onları pazarda daha rekabetçi hale getiriyor. Sangthak'ın bol orman kaynakları aynı zamanda köylüler için de bir gelir kaynağı sağlıyor. Her yıl muson mevsiminin gelmesiyle birlikte köylüler ormana giderek matsutake mantarlarını topluyor ve bunları köydeki bir kooperatife satıyorlar. Sangthak'taki kooperatifin işletmecisi Tashi Dondrub, benzersiz coğrafi konumu nedeniyle köyün Tibet'te matsutake yetiştiren ilk köy olduğunu söyledi. Tashi Dondrub, "Yeni üretilen matsutake'nin fiyatı çok iyi. Matsutake'miz Guangzhou ve Şangay gibi büyük şehirlere gönderiliyor" dedi.

"Köyümüzde matsutake toplanması ve ticareti köylülere her yıl 900.000 yuan'den fazla gelir sağlıyor ve son yıllarda herkesin hayatının daha iyiye gittiğini ve memleketimizin hızla zenginleştiğini görmekten gerçekten gurur duyuyorum" diye ekledi.

Sangthak'ta köy kökenli bir hükümet çalışanı olan Ma Chuanqiu, geçen yıl köyün kişi başına harcanabilir gelirinin bir önceki yıla göre yüzde 12,2 artışla 16.325 yuan'a ulaştığını söyledi.

"Köy, ana hedef olarak kolektif ekonominin büyümesini geliştirmeye devam ediyor ve temel olarak aile hanları ve kaplıca otelleriyle karakterize edilen çeşitlendirilmiş bir kalkınma modeline ulaştı."

NOT: 1 dolar 7,29 Yuan. 1 Çin Yuanı 3.75 Türk Lirası.  

Kaynak: Editör:
Etiketler: NAR, İLE, BÜYÜYEN, GELİRİ, ARTAN, KÖY, OLDU,
Yorumlar
Haber Yazılımı