SINAVLARA HAZIRLIK MOTİVASYONU
tekden site sağı sünnet
Haber
11 Ocak 2022 - Salı 13:34 Bu haber 2874 kez okundu
 
SINAVLARA HAZIRLIK MOTİVASYONU
Eğitim Koçu ve Biyoloji öğretmeni Ahmet Yapar, Danışmanım.org.’a öğrencilerini nasıl başarıya taşıdığını anlattı.
EĞİTİM Haberi
SINAVLARA HAZIRLIK MOTİVASYONU

İşte eğitimci Ahmet Yapar’ın anlattıkları:

       Ülkemizde isimleri yıldan yıla değişse de Ortaokul sonunda Liselere Giriş Sınavı, Lise sonunda üniversite giriş sınavları yapılmaktadır. Bu sınavlarla öğrencilerin seçilmesi aslında daha doğru bir ifadeyle sıralaması yapılmaktadır. Peki bu sınavlara hazırlık sürecinde öğrenciler neden zorlanıyor?  

     İnsan doğduğu andan itibaren çevresine ilgi duyar ve tanımaya çalışır. Dünyaya gözlerini açtığında ilk öğretmenler olan ailesiyle tanışır. Karnını doyurmayı , ayakta durmayı, yürümeyi, giyinmeyi ailesinden öğrenir. Tam bu süreçte sınavlarda başlar aslında. Verilen eğitimin öğrenilip öğrenilmediğini belirlemek için tek başına ayakta durması, yürümesi, yemek yemesi istenir. sınavı yapılmış olur. Eksikler belirlenir tekrar tekrar anlatılıp gösterilip , yeniden yapması istenir.Görülüyor ki verilen eğitimle yapılan sınav arası 1 dakika bile değildir.Anaokulunda ve ilkokulun ilk iki yılında resmiyette sınav yoktur. Bu dönemde öğrenciye verilen  el becerilerini geliştirme çalışmalarından, beden eğitiminden ve müziğe kadar, okuma yazma etkinliklerinden sosyalleşme ve toplulukta hareket etme eğitimine kadar bir çok şey öğretilir. Bu eğitimlerden hemen sonra belki on dakika içinde öğrenciden uygulaması beklenir. Anlaşılacağı üzere bu sınavlara hazırlık süresi on dakikadır.  İlkokul üçüncü sınıftan Lisenin sonuna kadar ise adına yazılı denilen sınavlarla öğrenci baş başadır artık. Yazılılara hazırlık süreci ise öğrenciden öğrenciye ,  dersten derse değişse de bir ders için iki bilemedin üç gündür.  

        Öğrenci önce 8. Sınıfa sonra 12. Sınıfa geldiğinde beklemediği tanımadığı bir hazırlık süreciyle karşılaşır. O güne kadar en fazla sınav hazırlık süreci ve motivasyonu 3 günken artık 10aylık 12 aylık bir hazırlık sürecinin içine girer. Başlangıçta farkında olamaz ama hazırlık sürecine başlıktan sonra günler , haftalar geçtikçe motivasyon düşer sınavın gelmemesi ve sonuç alamamaktan doğan stres baş gösterir. Öğrencilerin lise ve üniversite sınavlarına hazırlık olan yaklaşık 1 yıllık zamanda yaşadığı problemlerin temeli budur. Sınavlara hazırlanmayı düşünen ya da başlayan öğrenciler hep ders başarısının nasıl gerçekleşeceğini düşünüp buna odaklanırken sıkılmalar, vazgeçmeler bıkkınlıkların sebebini düşünmezler.       Sınavlara hazırlık sürecini iyi yönetebilmek için sürecin uzunluğu ,daha önceki hazırlık süreçlerine göre sonucun geç alındığı öğrenci tarafından sindirilmelidir. Unutulmamalıdır ki daha önce yaptığımız bir seyahate bile çıkarken varış süresi ve rotanın bilinmesi seyahatin katlanabilirliğini artırmaktadır.  

Kaynak: Editör:
Etiketler: SINAVLARA, HAZIRLIK, MOTİVASYONU, , ,
Yorumlar
Haber Yazılımı