Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğu başlıyor
tekden site sağı sünnet
Haber
17 Ocak 2024 - Çarşamba 14:49 Bu haber 411 kez okundu
 
Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğu başlıyor
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı taşıyan roket bu gece 01.11'de uzaya fırlatılacak.
BİLİM Haberi
Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğu başlıyor

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun başlamasına saatler kaldı. Gezeravcı'nın uzay yolculuğu bu gece TSİ 01.11'de başlayacak.

 

Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevi Florida eyaletinde gerçekleştirilecek.

 

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Ax-3 uzay misyonu, fırlatmadan önceki son ''tam provalarını'' tamamladıklarını sosyal medyadan paylaştı.

 

 

FIRLATMA TÖRENİ BİRÇOK İLDEN İZLENEBİLECEK

 

Bakanlıktan yapılan açıklamada Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve bilim insanlarından oluşan heyetin, Florida eyaletinde gerçekleştirilecek fırlatma törenine katılmak üzere ABD'ye gittiği, fırlatma işleminin 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece TSİ 01.11'de yapılacağı bildirildi.

 

Açıklamada, ISS'ye kenetlenmenin ise 19 Ocak saat 13.15'te gerçekleşeceğine işaret edildi.

 

 

 

Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğuna saatler kaldı

 

Törenin, 17 Ocak saat 23.00'ten itibaren Ankara-Kızılay ile İstanbul-Taksim'deki planetaryumlardan da takip edilebileceğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

 

"Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara'daki meydanlara, 'dome çadır' adı verilen dev kubbeli alanlardan planetaryumlar oluşturuldu. Ankara ODTÜ Yerleşkesi'nde bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu'nda görevli uzay mühendisleri ve bilim insanları tarafından astronotun uzay istasyonuna yolculuğu anbean takip edilecek.

 

Fırlatma töreni, bilim merkezlerinde de izlenebilecek, bu merkezlerde atölye çalışmalarından, uzay filmleri gösterimine kadar birçok programa yer verilecek. Fırlatma töreni; Konya Bilim Merkezi, Bursa Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ile Kayseri Bilim Merkezi'den de izlenebilecek."

 

 

13 FARKLI DENEY YAPACAK

 

Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, fırlatmanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda gerçekleşecek deneylerden birinin Muş Bilim ve Sanat Merkezindeki öğrenciler tarafından hazırlandığını duyurmuştu.

 

Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğuna saatler kaldı

ALPER GEZERAVCI KİMDİR?

 

Gezeravcı, 2 Aralık 1979 tarihinde Mersin'de dünyaya geldi.

 

 

Hava Harp Okulu'ndan elektronik mühendisi olarak mezun olan Alper Gezeravcı, daha sonrasında ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde harekat araştırması bölümünde yüksek lisans yaptı.

 

F-16 pilotu olan Alper Gezeravcı, 21 yıl boyunca Hava Kuvvetleri'nde önemli görevlere ve başarılara imza attı.

10 SORUDA TÜRKİYE'NİN UZAY YOLCULUĞU

 

 

Türkiye'de gözler Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı "ilk insanlı uzay misyonu" kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın yolculuğuna çevrildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Türkiye'nin, insanlı, ilk, uzay, yolculuğu, başlıyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı