YÜCEL: MUTFAKTAKİ YANGIN KDV’DEKİ İNDİRİMLERLE SÖNDÜRÜLEMEZ
tekden site sağı sünnet
Haber
04 Mart 2022 - Cuma 07:58 Bu haber 1890 kez okundu
 
YÜCEL: MUTFAKTAKİ YANGIN KDV’DEKİ İNDİRİMLERLE SÖNDÜRÜLEMEZ
İYİ Partili Kazım Yücel, çarşı pazarda, sokakta, çalışanların, emeklinin gündeminde ekonomik sıkıntılar olduğuna işaret ederek, “Mutfakta büyük bir yangın var. Vatandaş mutfak masraflarında boğuldu. Mutfaktaki yangın küçük Katma Değer Vergisi’ndeki (KDV) küçük indirimlerle söndürülemez” dedi.
GÜNDEM Haberi
YÜCEL: MUTFAKTAKİ YANGIN KDV’DEKİ İNDİRİMLERLE SÖNDÜRÜLEMEZ

İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Kazım Yücel, ziyaret ederek dertlerini dinlediği sokak, çarşı pazardaki vatandaşın, esnafın, emeklinin, asgari ücretlinin sıkıntılarını aktardı. Ekonomi, geçim sıkıntının halkın birinci gündemi olduğunu aktaran Yücel, KDV indirimlerinin işe yaramadığını ve halkın mutfak masrafında boğulduğunu söyledi.

Yücel, şu değerlendirmelerde bulundu;

DOLARDAN DOLAYI FİYATLARIN ARTACAĞINI SÖYLEMİŞTİK

“Geçen yıl Türkiye’de dövizin tavan yapmaya başladığı süreçte demiştik ki; Allah korusun. Bu dövizin artışında Türkiye’de girdilerin sürekli dolarla olan ürünlerden kaynaklı olmasından dolayı birde asgari ücrete yapılan zamla birlikte üreticinin maliyetlerini nasıl artıracağını söylemiştik. Bu da vatandaşımızın belini bükecek. Dövizin artışı bir dönem bakanımızın söylediği gibi maaşınızı dolarla mı alıyorsunuz ifadesini birinci ayda göreceksiniz dediğimiz konuyu hakkeden görmeye başladık.

MUTFAK MASRAFLARINI KARŞILAYAMAZ OLDU

Tabiî ki mahalledeki vatandaşımız olsun, pazardaki esnafımız olsun, tüketici emeklimiz olsun, işsiz vatandaşımız olsun, bir öğretmen maaşı ile geçinmek zorunda olan insanımız, geçmiş dönemde durumu iyi olan vatandaşlarımız olsun, sıkıntıları birinci ayda öyle bir hale geldi ki; Öğretmen dediğimiz vatandaşımız çok rahatla kimseye muhtaç olmadan evini geçindirebiliyordu. Aldığı 6 bin lira maaş, asgari ücretli 4 bin 250 lira, domatesin fiyatı 2.5 lira, kış dönemi tabiî ki 5 lira olacaktı ama 4-5 kat artınca öğretmenimiz bile evinin mutfak ihtiyaçlarını karşılayamaz oldu.”

MUTFAK MASRAFINDA BOĞULUYORLAR

Pazarda karşılaştığımız emekli söylüyor 2 bin lira maaş olan var. Asgari ücretli var. Öyle bir feryat ediyorlar ki, artık mutfak masrafında boğuluyorlar. Doğalgaz elektrik su parasını verdikten sonra ulaşım hesabı yapıyor. Ama mutfak masrafı içinde boğulmuş durumda. Akaryakıt ürünlerini dışarıdan alınmasından dolayı doların yükselişi ile birlikte fiyatlar gerçek duruma getirdikçe, vatandaş 3 ay içinde bizim ne demek istediğimizi anlıyor.

KÜÇÜK KDV İNDİRİMLERİYLE ÖNLEM OLMAZ

Siyaset yapmak istemiyoruz. Vatandaşımız aç olduğu bir dönemde mutfak masrafına boğulduğu dönemde hükümet tarafından tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirlerde çok küçük KDV indirimleri ile alınacak önlemler değil. Bir taraftan yüzde 20 – yüzde 50 zam yapıyorsunuz. Doları iki katına çıkartıyorsunuz. Sonra KDV’deki yüzde 8’i bire indirdik, yüzde 18’i yüzde 8’e indirdik diyorsunuz. Bir tarafta yüzde 40-50 zam yapıyorsunuz bir taraftan yüzde 98 indirimle bu işi yürütmeye çalışıyorsunuz.”

YAZ DÖNEMİNDE MUTFAKTAKİ YANGINI… 

Bugün mutfaktaki yangını yaz dönemlerinde, belki ürünlerin tarlada üretildiği dönemde indirilebileceğini düşünürken bunun olması da sıkıntı gibi. Çiftçinin üretimdeki en büyük girdisi mazot. Mazotun fiyatının iki buçuk katına ulaşması nedeniyle geldiğimiz noktada yazın tarladaki ürünün fiyatı geçen yıl gibi olmayacak. En az iki katına çıkacak. Nakliye ile Antalya’dan Kayseri’ye gelecek bir ürünü düşünün ve nakliye masrafını hesap edin.”

ÖNÜMÜZDEKİ YIL ÇOK YÜKSEK FİYAT BİZİ BEKLİYOR

Maliyetleri dikkate almalıyız. Tarlada traktör çalıştı, elektrik kullanıldı, doğalgaz kullanıldı derseniz bunlar ciddi bir maliyet. Bunlar önümüzdeki yıl çok yüksek fiyatlar olacak. Denge bozuldu. Zamlarla birlikte enflasyon oranları kaçtı. TÜİK’e kimse inanmıyor. Bu yangının sönebilmesi için Türkiye’de iktidar değişikliği olmalı ve gelecek iktidar gelecek, bizim gibi iktidarımızla birlikte, yeni dönemde yerli yerinde kararlar almaları, hukuktan adalete, benzinden asgari ücrete, pazarcının fiyatına maaş alan emeklimiz yada öğretmenimize bir tekrar düzenleme yapılmalı ve dokunulmalıdır. Tekrardan enflasyon ile gelir seviyesini orantılanmalıdır. Vatandaşımız OSB’de bir işyerinde çalışıyor. Asgari ücretle. Faturalardan kalan rakamla geçineyim dediği zaman benim bu işe ihtiyacım yok, çünkü bu karnımı doyurmayacak duruma geliyor.”  

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: YÜCEL:, MUTFAKTAKİ, YANGIN, KDV’DEKİ, İNDİRİMLERLE, SÖNDÜRÜLEMEZ,
Haber Videosu

Web Tv'de Görüntüle

Bu videoyu yorumlamak ve paylaşmak için ayrıca tıklayın.

Yorumlar
Haber Yazılımı