YUMURTA FİYATLARI YEME BAĞLI
tekden site sağı sünnet
Haber
17 Aralık 2021 - Cuma 09:44 Bu haber 562 kez okundu
 
YUMURTA FİYATLARI YEME BAĞLI
Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon, yapılan 5. Yumurta Zirvesi Sonuç Bildirgesini kamuoyu ile paylaştı. Yapılan sonuç bildirgesinde, başta yem olmak üzere yem fiyatlarındaki artışın devamı durumunda yumurta fiyatlarının artacağını, vatandaşın daha uygun fiyata yumurta tüketimi için devletin yem ve doğrudan desteğine ihtiyaç duyulduğuna işaret edildi.
EKONOMİ Haberi
YUMURTA FİYATLARI YEME BAĞLI

Antalya’da yapılan 5. Yumurta Zirvesi’nde gündem yumurta üretimindeki maliyetlerde yaşanan artış ve tüketiciye sunulan yumurta fiyatlarının da buna paralel olarak artışı, bunun önüne geçilmesiyle ilgili neler yapılacağı oldu. Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon ise zirvenin sonuç bildirgesini paylaştı. İşte o sonuç bildirgesindeki detaylar;

“Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Türkiye YUM-BİR) tarafından iki yılda bir düzenlenen geleneksel Yumurta Zirvesinin beşincisi Antalya’da gerçekleştirilmiştir. Beşinci yumurta zirvesinde temel konular değerlendirilmiştir… Yumurta sektörünün en önemli maliyet kalemi yem. Yem fiyatları yumurta satış fiyatının altında olması şart. 16 adet yumurtanın 1 kg geldiği bilgisinden hareketle yumurta yem paritesinin 1 yumarta 200 gram yem şeklinde olması gerekir. yem ve diğer maliyet unsurları olan; civciv, ambalaj, lojistik, enerji, işçilik gibi giderlerde önemli fiyat artışları var.

Yem karışımının yüklaşık yüzde 65’ini oluşturan mısırın son yıllardaki tedarik sıkıntısından kaynaklı fiyat artışının yumurta maliyetlerine doğrudan yansıdığı, devletin artan yumurta fiyatlarına karşı tüketiciyi korumak için TMO kanalıyla yumurta üreticisine uygun fiyatta yem hammaddesi sağladığı ve sektörün bundan önemli derecede faydalandığı, sektörün uygulamadan memnun olduğu ve devamı bekleniyor…

2 yıldır devam eden pandemiye rağmen sektörün üretime devam ettiği, hatta 2021 yılını yüzde 7.5 zarar ile geçird…

Girdi fiyatları artmaya devam ederse yumurta fiyatları da buna paralel olarak artacaktır. Fiyatları kontrol etmek için üreticiye yem desteği veya doğrudan bir destek sağlanmalıdır. Üretici fiyatı ile özellikle marketlerin satış fiyatı arasındaki yüksek marjın düşürülmesi ve tüketicinin daha uygun fiyata yumurta tüketmesi için devletimizin desteği önemlidir…”

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: YUMURTA, FİYATLARI, YEME, BAĞLI,
Yorumlar
Haber Yazılımı