GURBETÇİYE PASTIRMA VE SUCUK CEZASI
tekden site sağı sünnet
Haber
24 Ocak 2022 - Pazartesi 07:21 Bu haber 2548 kez okundu
 
GURBETÇİYE PASTIRMA VE SUCUK CEZASI
Gurbetçiler, geçen yaz bir yıllık ihtiyaç olarak aldıkları pastırma, sucuk ve süt ürünlerine gümrüklerde el konulması ve para cezası kesilmesi yüzünden yılbaşı tatili için geldikleri Kayseri’de pastırma, sucuk alışverişi yapamadı.
EKONOMİ Haberi
GURBETÇİYE PASTIRMA VE SUCUK CEZASI

Son yıllarda memleketlerine geldikten sonra geri dönüşte ihtiyaç ve hediye olarak gurbetçilerin aldıkları pastırma, sucuk, süt ürünlerine yönelik yaşadıkları ülkelerin gümrüklerinde katı kural uygulanıyor. Önceden uyarılan, sonra el konulan pastırma, sucuk ve süt ürünleri için bu kez gümrüklerde yüksek miktarda cezalar kesilmeye başlandı. Kayseri uçağında özellikle Almanya ve diğer ülkelerde gümrükte gurbetçilerin valizlerinde daha çok pastırma ve sucuk aranması insanları çileden çıkarttı. Gümrükte 1100 Avro para cezası kesilen bir gurbetçi de artık bu ürünleri alıp götüremediğinden dert yandı. Esnaf ise, yılbaşında pastırma ve sucuk satışı yapamazken gurbetçinin yaşadığı gümrük krizini de Kayserili siyasetçilere aktararak çözüm bulmalarını istedi.

Başta hijyen ve sağlık gerekçeleriyle gurbetçinin memleketlerinden yaşadıkları ülkelere yiyecek götürmeleriyle ilgili çıkartılan gümrüklerdeki engeller artık ürünlere el koyma ve para cezası kesilmesi gibi uygulamalarla gündeme geldi. Geçen yaz Hollanda’dan aracıyla memleketi Kayseri’ye gelen bir gurbetçi, hediye ve bir yıllık ihtiyaç şeklinde aldığı yöresel tat pastırma, sucuk ve süt ürünlerine Bulgaristan gümrük kapısında el konulması ve 1100 Avro para cezası kesilmesine isyan ediyor. Gurbetçi, yılbaşı tatili için geldiği memleketinde bir haftalık tüketim şeklinde pastırma ve sucuk aldı. Geri dönüş için ise alış veriş yapamadı. Hava limanında gümrükte de aynı uygulamaların yaşandığını belirten gurbetçi, kargo ücretlerinin de pahalı olmasından dolayı yaşadıkları ülkelere pastırma ve sucuk götüremediklerini aktardı.

Kayseri Pazarı Sucuk ve Pastırma Satış Mağazası Sorumlusu Mustafa Şahan, yılbaşı tatilinde kente gelen çok sayıda gurbetçinin geçen yıl olduğu gibi alış veriş yapmamasından yakındı. Şahan, gurbetçinin gerek karayoluyla gerekse hava yoluyla memleketlerine gelen ve geri yaşadıkları ülkelere dönen gurbetçilerin gümrüklerde pastırma, sucuk ve süt ünlerine el konulmasından dolayı alış veriş yapmadığını anlattı. Memleketlerinde kaldıkları bir iki haftalık süreçte tüketmek için gurbetçinin az miktarda pastırma ve sucuk aldığını belirten Şahan, “Pastırma ve sucuk satışı yapan bütün esnaf arkadaşlarımız gibi bizde bu konuda mağduruz. Çünkü bu ürünleri en fazla alan gurbetçilerimiz. Ancak onlarda gümrüklerde ürünlere el konulduğunu, para cezası uygulandığını belirterek alış veriş yapmamaları bizleri sıkıntıya soktu” dedi.

Kazancılar Çarşısı’ndaki  pastırma ve sucuk satışı yapan esnaf ise bu durumu Kayserili siyasetçilere aktardı ve çözüm bulmalarını talep ettiler. Siyasilerin bu konuyu gündeme getirerek çözüm bulacakları konusunda söz verdikleri öğrenildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: GURBETÇİYE, PASTIRMA, VE, SUCUK, CEZASI,
Yorumlar
Haber Yazılımı