Suriye’den getiriliyor; 3 bin dolar kar ile satıyorlar
tekden site sağı sünnet
Haber
13 Şubat 2024 - Salı 07:58 Bu haber 1673 kez okundu
 
Suriye’den getiriliyor; 3 bin dolar kar ile satıyorlar
Uzmanlardan uyarı: Suriye'den gelen altınlara dikkat! 3 bin dolar kârla satılıyor
EKONOMİ Haberi
Suriye’den getiriliyor; 3 bin dolar kar ile satıyorlar

Kota ve vergi uygulamaları altına erişimini zorlaştırdı. Buna karşın Suriye başta olmak üzere sınırlardan altın akışı başladı. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın "Arabasına, bavuluna altını koyan, 1 kg altını Türkiye’de 3 bin dolar kârla satıyor” dedi.

 

Altın ithalatına yönelik kota ve ek vergi uygulamaları, kayıt dışı ticareti artırdı. Türkiye Gazetesi’nde yer alan haberde, Suriye ve İran başta olmak üzere Orta Doğu ülkelerinden koluna altın bilezik sıralayıp, beline altın kemer bağlayan soluğu Türkiye’de alıyor.

 

Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakın, sektörün yaşadığı bu sıkıntı nedeniyle mücevhercilerin yatırımlarını yurt dışına taşımaya hazırlandığını söyledi

SEKTÖRÜN KAYBI BÜYÜK

 

Türkiye'de sektörün dünya ticaretinden 2023 yılında aldığı payın yüzde 7,96’ya yükseldiğini belirten Yakın, pandemi öncesine göre ise yüzde 100’ü yakaladıklarını söyledi. Buna karşın altın ithalatına kota uygulaması sebebiyle arzın talebi karşılayamaz hâle geldiğine ifade eden Yakın, “Mücevher sektörü, ham madde kilo başına 5.000  dolar ihracat değerine sahip. Türkiye’de ise kilo başına birinci sırada. Ortalama gram başına 5 dolar işçilik ile kilogram başına 5 bin dolar getiri sağlıyor. Altın ithalatına kota getirilmesi sebebiyle arz talebi karşılayamaz hâle gelirken  kiloda 3 bin doları bulan ve hatta geçen fiyat farkları ortaya çıktı. Yani rakiplerimiz 1 kilogram altın için 65 bin dolar öderken biz 68 bin dolar ödeyerek almak zorunda kalıyoruz, buna iç piyasa da dahil. Bu da işçilik için yazdığımız ortalama 5 bin doların 3 bin dolarının haksız yere elimizden alınması anlamına geliyor” diye konuştu.

FIRSATÇILARA İZİN VEREMEYİZ

 

Bu durumun Suriye ve İran gibi ülkelerden kaçakçılığın önünü açtığını anlatan Yakın şu bilgileri verdi: "Şu an sınırlarımızdan altın akıyor. Bavuluna altını koyan, eşinin boynuna zincirleri, beline altın kemerleri takan soluğu Türkiye’de alıyor. Hatta Dubai’den ucuza alıp, gelip Türkiye’de 3 bin dolar kârla satıyor. Böyle bir para yok… 1985 yılında 200 dolar için neler yapılıyordu, 3 bin dolar için neler yapılmaz. Sektör zordayken fırsatçıların buradan para kazanmasına izin veremeyiz" ifadelerini kullandı.

 

Uzmanlardan uyarı: Suriye'den gelen altınlara dikkat! 3 bin dolar kârla satılıyor - 1. Resim

"NE KADAR ALTIN, O KADAR GÜÇ"

 

Konuyu Ankara’nı gündemine taşıdıklarını belirten Yakın , "Sağ olsunlar konuyla çok ilgililer; ancak bürokrat arkadaşların bir düzenlemeyi sayın bakana götürmeden önce bizimle konuşması faydalı olacaktır. Şimdi resmî olarak altın ithal edilmediği için cari açık düşmüş gibi görünüyor; peki ya resmî olarak ithal edilmeden ülkemize kaçak olarak sokulan altınlar ve onlara karşılık ödenen döviz? Bunlar denklemde olmadığı için rakamlara yansımıyor. Altın ithal edilmesi kötü bir şey değil, biz üretimde, vatandaş tasarrufta kullanıyor. Ülkemizin ne kadar çok altını olursa o kadar güçlü oluruz.”

KOTA GİTSİN 10 MİLYAR DOLAR GELSİN

 

Kota engelinin kalkması durumunda bu yıl 10 milyar dolar ihracata ulaşabileceklerini dile getiren Yakın, “Firmalar altındaki fiyat farkından dolayı başka ülkelerde fabrika yatırımına hazırlanıyor. Ülkemizdeki yabancı yatırımcı şimdiden Dubai, İtalya başta olmak üzere farklı ülkelere gitmeye başladı. Sektörün önü kapatılırsa toparlamak 20 yılımızı alır. Çözüm basit. Bankalar ve Altın Borsası altın ithal ederek dünya fiyatlarıyla ihracatçıya, üreticiye satmalı” dedi.

 

Uzmanlardan uyarı: Suriye'den gelen altınlara dikkat! 3 bin dolar kârla satılıyor - 2. Resim

KOTADA ADALETSİZLİK İDDİASI

 

Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında çeşitli istismarların olduğunu da anlatan Yanık, 15-20 günlük, tek kişinin çalışmadığı firmaların olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu firmalara DİR ile 100 kilogram altın kotası verilmiş. Kim ve nasıl veriyor bilmiyoruz. Mesleki kuruluşlar var MİB var İKO var, İTO, İSO var, buralardan firmalar ile ilgili bilgi alınıyor mu bilmiyoruz. Kapasitesi olan firma alamıyorken kapasitesi olmayanlara kota dağıtılıyor. Ticaret bakanlığımız, bu konudaki sorumlular hakkında eminim gereğini yapacaktır.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Suriye’den, getiriliyor;, 3, bin, dolar, kar, ile, satıyorlar,
Yorumlar
Haber Yazılımı