İktidar partisi milletvekili rüşvetten tutuklandı
tekden site sağı sünnet
Haber
07 Ocak 2024 - Pazar 08:24 Bu haber 188 kez okundu
 
İktidar partisi milletvekili rüşvetten tutuklandı
İktidar partisi milletvekili rüşvet fonu skandalı nedeniyle tutuklanması ülkede gündem oldu
DÜNYA Haberi
İktidar partisi milletvekili rüşvetten tutuklandı

Japonya’da konuya yakın kaynaklar, iktidardaki Liberal Demokrat Parti içindeki en büyük gruptan bir Japon milletvekilinin siyasi bağış toplama skandalı nedeniyle Pazar günü tutuklandığını söyledi.

 

Kaynaklar, Temsilciler Meclisi üyesi Yoshitaka Ikeda'nın, daha önce eski Başbakan Shinzo Abe tarafından yönetilen grup tarafından oluşturulan rüşvet fonlarından 40 milyon yenden (276.000 ) fazla para aldığından şüphelenildiğini söyledi.

 

Kaynaklar, parti içi grubun, siyasi finansman raporlarında üyelerine aktarılmak üzere yüz milyonlarca yen tutarındaki bağış toplama partisi gelirini beyan etmediğinin iddia edildiğini söyledi.

 

 

 

Kaynaklar, bu miktarın 2022'ye kadar olan beş yıllık dönemde yaklaşık 500 milyon yen civarında olduğuna inanıldığını ve siyasi fonların kontrol yasası kapsamında zamanaşımı süresinin henüz dolmadığını söyledi.

 

Kaynaklar, bazı Abe grubu milletvekillerinin parti biletleri satışından elde ettikleri gelirin bir kısmını kendi kotalarının üzerinde cebe indirdiklerini ve toplam tutarın dönem içinde en az 80 milyon yene ulaştığının iddia edildiğini ekledi.

 

Kaynaklar, Seiwaken veya Seiwa politika çalışma grubu olarak adlandırılan Abe grubunun 99 üyesinin çoğunluğunun fon aldığından şüphelenildiğini, ancak Ikeda'nın diğerlerinden önemli ölçüde daha fazlasını aldığının iddia edildiğini ekledi.

 

Savcılar, iddialarla ilgili belge ve diğer materyalleri toplamak için Abe grubu ve Ikeda'nın ofislerinde arama yaptı.

 

Savcılar, grup içindeki para akışını bildiklerine inanılan, aralarında grubun genel sekreteri olarak görev yapanların da bulunduğu üst düzey milletvekillerinin katılımını araştırıyor.

 

Eski LDP Diyet işleri şefi Tsuyoshi Takagi şu anda grubun genel sekreteri görevini yürütürken, eski Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno ve eski ticaret bakanı Yasutoshi Nishimura daha önce bu görevi üstlenmişti.

 

Hepsi gönüllü olarak sorgulandı.

 

Kaynaklar, savcıların eski LDP Genel Sekreteri Toshihiro Nikai liderliğindeki başka bir grubu da soruşturduğunu ve benzer fon iddiaları nedeniyle partiyi gönüllü olarak ağır bir şekilde sorguladığını söyledi.

 

Rüşvet fonu skandalı, Başbakan Fumio Kishida'nın Aralık ayı başına kadar başkanlığını yaptığı dördüncü en büyük grup da dahil olmak üzere beş LDP grubunun siyasi bağış toplama partilerinden elde edilen gelirleri eksik bildirdiği iddiasıyla yapılan suç duyurusunun ardından ortaya çıktı.

 

LDP grupları geleneksel olarak milletvekilleri için fiyatı genellikle 20.000 yen olan parti biletlerinin satışına ilişkin kotalar belirledi. Bazı gruplarda yasa yapıcılar hedeflerini aşarsa, ekstra fonlar bir tür komisyon olarak onlara geri aktarılıyor.

 

Siyasi fonların kontrol yasası, bir muhasebecinin gelir ve harcamalarla ilgili bir rapor sunmasını gerektiriyor ve rapor vermemek, beş yıla kadar hapis veya 1 milyon yene kadar para cezasıyla sonuçlanabiliyor.

 

Milletvekilleri, sorumlu bir muhasebeciyle gizli anlaşma yaptıklarının düşünüldüğü durumlarda suç işlemekle de suçlanabilir.

Kaynak: Editör:
Etiketler: İktidar, partisi, milletvekili, rüşvetten, tutuklandı,
Yorumlar
Haber Yazılımı