Kayseri’de seçim sonrası ulaşım ve ekmekte zam var mı? İşte cevabı
tekden site sağı sünnet
Haber
03 Şubat 2024 - Cumartesi 09:46 Bu haber 1855 kez okundu
 
Kayseri’de seçim sonrası ulaşım ve ekmekte zam var mı? İşte cevabı
Murat Kurum söz verdi gözler Memduh Büyükkılıç’ta
EKONOMİ Haberi
Kayseri’de seçim sonrası ulaşım ve ekmekte zam var mı? İşte cevabı

Yerel seçim sonrasında birçok şehirde ertelenen ekmek, ulaşım, su ve benzeri belediye hizmetlerine enflasyon oruna olan yüzde 60’ın üzerinde zam geleceği beklentisi vatandaşı endişelendiriyor

 

Özellikle AK partili belediye başkanlarının görev yaptığı illerde belediye hizmetleri olan su, ulaşım, ekmek ve benzeri hizmetlere ocak ayında enflasyon oranında yapılan zamlar yerel seçim sonrasına bırakıldı. Vatandaş seçim sonrasında bu hizmetlere yüzde 60’ın üzerinde zam gelmesini bekliyor.

 

İSTANBULLU SEÇMEN TALEP ETTİ

 

AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, seçim çalışmaları sırasında vatandaş ziyaretinde seçmenin endişe ettiği ve bir konunun talebiyle karşılaştı. Vatandaşlar, seçim sonrasında yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle ulaşım, ekmek ve benzeri belediye hizmetlerine zam yapmaması konusunda talepte bulundu. Kurum, birçok projeleri olduğunu ve vatandaşı sıkıntıya düşürmeyeceklerini, bu konudaki talepleri önemsediklerini ve zam yapmayacakları sözü verdi.

 

BÜYÜKKILIÇ’TAN DA BEKLENİYOR

 

Kayserili seçmen, yerel seçimlerden sonra her yıl ocak ayı veya devamındaki ayda yapılan ulaşım, ekmek, su gibi belediye hizmetlerine yönelik fiyat artışı bekliyordu. Ancak seçim nedeniyle şuan için bu artışlar olmadı. Büyükşehir Belediyesi, her yıl enflasyon ve girdi maliyetlerinde artışı gerekçe göstererek bu hizmetlerde artış yapıyordu. Bu yıl ise seçim nedeniyle artış henüz yapılmadı.

 

SEÇMEN EN AZ YÜZDE 60 ZAM BEKLİYOR

Kayserili seçmen ertelenen zamların seçim sonrasında yüzde 60’ın üzerinde fiyatlara yansıtılacağını düşünüyor. Vatandaşlar, bu oranda yüksek gelebilecek zammın sıkıntı oluşturacağını düşünüyor ve zam yapılmaması yönünde talepte bulunuyor.

 

EN SON YÜZDE 35 ZAM YAPILMIŞTI

 

Kayseri’de ulaşım fiyatlarına en son yüzde 35 zam yapılmıştı. Temmuz 2023 tarihinde yapılan zamma göre, maliyetlerdeki artışlardan dolayı kaynaklandığı ifade edilerek, 8.50 lira olan tam bilet 11,50 TL, indirimli bilet 6,25 TL olmuştu.

 

DİĞER ŞEHİRLERDE YÜZDE 20 ZAM GELDİ

 

Ocak ayında bazı şehirlerde ulaşıma yüzde 20’ye yakın zam geldi. Seçim sonrasında da Kayseri’de fiyat artışının bu oranda yada biraz daha üstünde olabileceği belirtiliyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, artan maliyetlerden dolayı ulaşım hizmetlerindeki yüksek fiyatı vatandaşa yansıtmamak için ilgili şirketi desteklese de seçim sonrasında artışın kaçınılmaz olması bekleniyor. Eğer yüzde 20 oranında zam gelirse ulaşımda bilet fiyatları 14 liranın üzerinde olması bekleniyor.

 

BİR YILDA ÜÇ ZAM YAPILMASINA TEPKİ GÖSTERİLMİŞTİ

 

17 Ocak 2023 tarihinde İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşıma zammı ile ilgili TBMM’deki konuşmasında şu ifadelere yer vermişti;

Kayseri Büyükşehir Belediyesi geçen hafta toplu taşıma ücretine yaklaşık yüzde 30 zam yapmıştır. Bu zamla Kayseri Büyükşehir Belediyesi ulaşıma bir yıl içinde 3'üncü zammını yapmıştır. Her ne kadar gerçekten uzak olsa da iktidarın "Enflasyonun boynunu kırdık." dediği, enflasyonu baskılamak için market ve restoranlara "Fiyat sabitleyin." diye baskı yaptığı bir ortamda yapılan bu zamlar kabul edilemez, derhâl geri alınmalıdır. Muhalefet belediyelere gelince "Su ve taşıma ücretlerini düşürün." diye baskı yapan iktidar, söz konusu kendi belediyeleri olunca zam üstüne zam yapmaktadır. Kayserililer sizden de gönül belediyeciliğinizden de peşi sıra yaptığınız bu zamlardan da bıktı usandı artık. Ama buradan Kayserili hemşehrilerime sesleniyorum: Müsterih olun çünkü ilk seçimde bu iktidar gidecek; o sene bu sene diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

 

EKMEK FİYATLARINDA ARTIŞ

 

Öte yandan vatandaş Kent Ekmek büfelerinden somun ekmeği 3 lira 75 kuruşa satın alıyor. Şuan için buradaki satışlarda fiyat artışı olmadı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi en son Haziran 2023’de yüzde 38 oranında Kent Ekmekte zam uygulamıştı. Belediye, dar gelirli ailelerin ucuz ekmek alması amacıyla burada verdiği hizmette zararına ekmek satışı yapıldığına daha önceleri dile getirmişti. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yapılan bu satışta da en az yüzde 40 üzerinde zam uygulanacağı ileri sürülüyor. Böyle olması durumunda ise, 6 lira gibi olacağı ifade ediliyor.

 

SU DA KALICI FİYAT TALEBİ

 

Kayserililer artan su fiyatları ve elektrik faturalarını geçen su faturalarına büyük tepki göstermişti. Bunun üzerine Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, bir yıl boyunda su fiyatlarında artış yapılmayacağını beyan etti. Sonraki fatura döneminde yine yüksek gelen su faturaları sosyal medyada büyük tepkilere neden olunca Büyükkılıç, Şubat ayında su faturaları ile ilgili yüzde 20 indirim yapılacağı sözünü verdi.

 

Vatandaş bu indirimin bugüne kadar yüksek faturalar karşısında yetersiz olacağı gibi seçim sonrasında yeniden zamların gündeme geleceğini ifade ederek, su fiyatlarının makul, daha aşağıda bir seviyede sabitlenmesi çağrısında bulundu.

 

KASKİ her ay enflasyon oranında su faturalarında artış yaparak, su fiyatlarına hemen hemen her ay zam yapıyordu.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kayseri’de, seçim, sonrası, ulaşım, ve, ekmekte, zam, var, mı?, İşte, cevabı,
Yorumlar
Haber Yazılımı