ABD, Apollo’dan sonra ilk aya inişi deneyecek
tekden site sağı sünnet
Haber
05 Ocak 2024 - Cuma 07:50 Bu haber 2106 kez okundu
 
ABD, Apollo’dan sonra ilk aya inişi deneyecek
İki şirket, yarım yüzyıl önceki Apollo misyonlarından bu yana ABD'nin ilk aya inişini deneyecek
DÜNYA Haberi
ABD, Apollo’dan sonra ilk aya inişi deneyecek

Çin ve Hindistan aya iniş yaparken, Rusya, Japonya ve İsrail kendilerini ay çöplüğüne attılar.

Apollo programının sona ermesinden elli yıldan fazla bir süre sonra, şimdi iki özel şirket ABD'yi oyuna geri döndürmek için çabalıyor.

Uzay ajansı astronotları oraya geri getirmeye odaklandığından, bu, ticari ay teslimatlarını başlatmaya yönelik NASA destekli çabanın bir parçası.

 

Pittsburgh'un Astrobotic Technology'si, Pazartesi günü United Launch Alliance'ın Vulcan adlı yepyeni roketiyle planlı bir iniş aracı fırlatmayı planlıyor. Houston'ın Intuitive Machines'i, SpaceX ile bir uçuş gerçekleştirerek Şubat ayı ortasında bir iniş aracı fırlatmayı hedefliyor.

 

Bir de iki hafta içinde inmeye çalışacak olan Japonya var. Japon Uzay Ajansı'nın oyuncak boyutlu iki geziciye sahip iniş aracı, Eylül ayındaki fırlatmayı Dünya etrafındaki yörüngede kalan bir X-ışını teleskopuyla paylaşarak büyük bir avantaj elde etti.

 

Başarılı olursa Japonya, Ay'a iniş gerçekleştiren beşinci ülke olacak. Rusya ve ABD bunu 1960'lı ve 70'li yıllarda defalarca yaptı. Çin, son on yılda - ayın uzak tarafı da dahil olmak üzere - üç kez iniş yaptı ve geri dönüyor. Bu yılın ilerleyen zamanlarında ay örneklerini geri getirmek için uzak tarafa geçtik ve daha geçen yaz Hindistan bunu yaptı. Yalnızca ABD astronotları aya gönderdi.

 

Yıkım olmadan iniş yapmak kolay bir iş değil.Uzay aracını yavaşlatacak atmosfer neredeyse yok ve paraşütler kesinlikle işe yaramayacak.Bu, iniş yapan kişinin tehlikeli kayalıklardan ve kraterlerden geçerken iticileri kullanarak alçalması gerektiği anlamına geliyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: ABD,, Apollo’dan, sonra, ilk, aya, inişi, deneyecek,
Yorumlar
Haber Yazılımı